Piloții români, instruiți de un campion olimpic neamț
Pentru instruirea piloților români de vânătoare au fost desemnați aviatorii germani ai Grupului III din Flotila de Vânătoare (Jagdeshwader) 52. Acest grup de vânătoare german, care a fost activat la 1 martie 1940, participase la Bătălia Angliei, unde obținuse câteva victorii împotriva aviației engleze. La sfârșitul lunii iulie 1940, Grupul III a revenit în Germania pentru a se reface și a-și continua instrucția, având ca misiune apărarea Berlinului. Câteva luni mai târziu, în toamna aceluiași an, aviatorii acestei unități vor fi trimiși în România ca parte componentă a Misiunii Militare Germane.
Cel care avea să conducă procesul de instruire a piloților români era maiorul de 32 de ani, Gotthard Handrick. Acesta era o figură celebră în Germania, încă înainte de război, după ce a câștigat medalia de aur la proba de pentatlon modern de la Jocurile Olimpice de Vară desfășurate la Berlin în 1936.
Maiorul Gotthard Handrick împreună cu locotenentul comandor aviator Alexandru Popişteanu, comandantul Grupului 7 Vânătoare, pe aerodromul Pipera în toamna anului 1940
Gotthard Handrick a luptat apoi în Războiul civil din Spania ca pilot de vânătoare în cadrul Legiunii Condor, unde a obținut cinci victorii aeriene. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial l-a găsit la comanda Grupului I/JG 26. La 7 octombrie 1940, el a fost numit la comanda Grupului III/JG 52, cu câteva zile înainte ca acesta să fie trimis în România. Acest grup trebuia să devină nucleul unei alte unități: Jagdeshwader 28. De aceea, Grupul III/JG 52 a ajuns în România sub denumirea de Grupul I/JG 28; de asemenea, Escadrilele 7, 8 și 9 ale Grupului III/JG 52 au devenit Escadrilele 1, 2 și 3 din Grupul I/JG 28.
FOTO sus: Maiorul Gotthard Handrick, comandantul Grupului III din JG 52, prezentându-i Regelui Mihai un avion de vânătoare german Messerschmitt Bf 109 E
După unele surse, I/JG 28 a fost doar „formula de camuflare” sub care Grupului III/JG 52 a activat în România, întrucât în 1941, când această unitate a fost racolată din țara noastră, a redevenit la denumirea inițială. În momentul în care Handrick a preluat comanda noii unități, comandanții celor trei escadrile ale Grupului III erau căpitanul Erwin Bascila (7. Staffel), locotenentul-major Günter Rall (8. Staffel) și locotenentul-major Franz Hörning (9. Staffel).
• Carol al II-lea: a avut totul și a pierdut totul
• Elena Lupescu și criza dinastică
• Ultimele audiențe regale: Nicolae Iorga și Vaida-Voevod
• Începutul exilului lui Carol al II-lea: ascuns pe podeaua unui tren ciuruit de gloanțele legionarilor
• Din memoriile zilei de 6 septembrie 1940. „Dacă bestia abdică, proclamăm republica?”
• Iuliu Maniu și Ion Antonescu, front comun pentru abdicarea regelui
• Misiunea Militară Germană în România din 1940