Papionul, fluturele care te face sobru jpeg

Papionul, fluturele care te face sobru

­čôü Istoria Modei
Autor: Daniela ┼×erb

Purtat ast─âzi mai ales la evenimente oficiale de politicieni care se vor austeri, sobri ┼či rafina┼úi, papionul era un accesoriu folosit ini┼úial de mercenarii croa┼úi care luptau al─âturi de francezi ├«n r─âzboaiele prusace din secolul al XVII-lea.

Istoria papionului este legat─â de mercenarii croa┼úi care, ├«n timpul r─âzboaielor prusace din secolul al XVII-lea (R─âzboiul de 30 de ani, 1618-1648), foloseau buc─â┼úi de p├ónz─â pentru a str├ónge ├«n jurul g├ótului gulerul c─âm─â┼čilor pe care le purtau. Aceste e┼čarfe mai aveau ┼či un alt rol:erau colorate diferit ┼či ajutau la distingerea gradului militar ├«ntre ofi┼úeri. Francezii au fost at├ót de impresiona┼úi de aceast─â g─âselni┼ú─â ├«nc├ót au adoptat-o f─âr─â rezerve ┼či au ├«nnobilat-o cu o elegan┼ú─â p─âstrat─â nealterat─â p├ón─â ast─âzi. E┼čarfele au fost numite mai ├«nt├ói ÔÇ×fulareÔÇŁ ┼či au devenit foarte populare ├«n r├óndul aristocra┼úiei franceze.

Dac─â ÔÇ×le noeud papillonÔÇŁ, care se traduce prin ÔÇ×nodul flutureÔÇŁ, a fost adoptat de clasa aristocrat─â francez─â ┼či a evoluat mai t├órziu ├«n cravat─â sau invers ÔÇô acesta este ├«nc─â un subiect controversat. Se b─ânuie┼čte doar c─â papionul ┼či cravata au un str─âmo┼č comun. Mul┼úi au spus c─â, de fapt, ar fi vorba despre moduri diferite de a face un nod ┼či nu despre obiecte vestimentare separate.

Book Historia 139 mic 70 jpg jpeg

Beau Brummel ┼či nodul perfect al papionului

Istoria american─â a papionului este ┼či ea interesant─â. Se pare c─â ├«n 1886 un om de afaceri american, James Brown Potter, s-a ├«ntors dintr-o c─âl─âtorie ├«n care se v─âzuse cu Prin┼úul de Wales, Edward al VII-lea. Acesta ar fi purtat o jachet─â scurt─â, cu o t─âietur─â original─â ┼či revere din m─âtase, croit─â de Henry Poole, un croitor din Londra;o jachet─â a c─ârei destina┼úie era aceea de a fi purtat─â ├«n timpul fumatului, de unde ┼či denumirea de smoking. Prin┼úul ar fi adoptat aceast─â ┼úinut─â ├«n timpul ├«nt├ólnirilor neoficiale de la Sandringham House, una dintre reziden┼úele familiei regale din nordul Londrei.

├Äntors acas─â, ├«n Statele Unite, Potter ar fi purtat ┼či el un astfel de sacou la o petrecere organizat─â la Tuxedo Park Country Club, l├óng─â New York. Un prieten al lui Potter, Pierre Lorillard IV, ┼či-ar fi luat libertatea de a retu┼ča un pic jacheta ┼či a o asorta cu o cravat─â mai scurt─â. A┼ča ar fi luat na┼čtere varianta american─â a smokingul-ui ÔÇô numit tuxedo, dup─â numele clubului ÔÇô ┼či papionul, adic─â o simpl─â cravat─â ├«nnodat─â altfel.

├Än secolele al XVIII-lea ┼či al XIX-lea, papionul cunoa┼čte apogeul ├«n moda vremii. Istoria ne-a p─âstrat amintirea lui Beau Brummel, un dandy celebru de la jum─âtatea secolului al XIX-lea, care ar fi petrecut ore ├«n ┼čir ├«n fa┼úa oglinzii pentru a realiza un nod perfect al papionului, ├«n a┼ča fel ├«nc├ót imaginea sa s─â fie pe m─âsura faimei.

Honore de Balzac scrie în Tratatul de viaţă elegantădespre felul în care ar trebui înnodată cravata, vorbind în fapt despre nodul folosit la legarea papionului.

Clovnii:papioane supradimensionate pentru un efect comic maxim

├Än mod tradi┼úional, acest obiect vestimentar nu are o lungime fix─â:dimensiunile fundei pot varia ├«ntre 15 ┼či 20 de centimetri. Papioanele reglabile sunt o inven┼úie t├órzie, care a ajutat la moderarea costurilor de produc┼úie.

Book Historia 139 mic 70a jpg jpeg

├Än italian─â, papionul este numit cravattino, farfalla, farfallinosau papillon┼či este un accesoriu care define┼čte, ├«n mod clar, precis ┼či curajos, identitatea persoanei care ├«l poart─â. De altfel, designerii atrag aten┼úia c─â nu oricine poate purta papion sau, mai exact spus, nu to┼úi ┼čtiu s─â-l poarte. Totul este o chestiune de ├«ncredere personal─â;altfel, po┼úi c─âdea ├«n ridicol. Papionul este un simbol de elegan┼ú─â pur─â ┼či un detaliu chic ce a rezistat trecerii timpului, a fost actualizat ┼či remodelat, substituit fiind la nivelurile de jos ale societ─â┼úii de e┼čarf─â sau fular.

Papioanele sunt confec┼úionate din orice material textil, dar cele mai multe sunt realizate din m─âtase, poliester sau bumbac. Un papion modern este legat cu un ┼čiret.

Papioanele au fost asociate cu anumite profesii, cum ar fi cele de arhitec┼úi, oameni de afaceri, avoca┼úi, profesori universitari, chelneri ┼či politicieni. Chiar ┼či doctorii pediatri purtau papioane pentru a nu putea fi apuca┼úi de cravat─â de cei mici ├«n momentul ├«n care ├«i consultau.

Clovnii folosesc uneori papioane supradimensionate pentru un efect comic maxim. Muzicienii asortează în mod tradiţional papioane albe sau negre fracului pe care îl poartă în timpul concertelor.

După unii, papionul e un însemn al unei aristocraţii bolnăvocioase

Papioanele ┼či-au f─âcut loc ┼či ├«n ┼úinuta femeilor, mai ales a celor de afaceri. Prin anii 1980, femeile de carier─â, care activau ├«n domeniul bancar, juridic ┼či ├«n lumea corporatist─â, au adoptat o ┼úinut─â foarte conservatoare, asem─ân─âtoare b─ârba┼úilor. Ele erau v─âzute adesea purt├ónd bluze ┼či c─âm─â┼či ├«nchise cu nasturi la g├ót, plisate ├«n fa┼ú─â ┼či accesorizate cu papioane. Materialele, culorile, p├ón─â ┼či modelele, erau practic acelea┼či.

Russel Smith, editorialist de la publica┼úia ÔÇ×Globe and MailÔÇŁ din Toronto, observa c─â p─ârererile oamenilor fa┼ú─â de papion sunt ├«mp─âr┼úite. Cei ÔÇ×de st├óngaÔÇŁ consider─â papionul un simbol al politicianului conservator;ace┼čti oameni poate c─â nu sunt conservatori din punct de vedere economic, dar sunt din punct de vedere social. Smith mai spune c─â papionul este un indicator al pre┼úiozit─â┼úii la care au contribuit din plin filmele americane, f─âr─â a fi, neap─ârat, un ├«nsemn al masculinit─â┼úii ├«n sensul machismului, ci al unei aristocra┼úii crepusculare, boln─âvicioase, feminine.

De┼či cravata pare s─â fie mai important─â ca parte a ┼úinutei masculine elegante de ast─âzi, fiind purtat─â zilnic, ├«n mod obligatoriu, la costumele oamenilor de afaceri ┼či ├«n unele ┼čcoli papionul revine ├«n mod─â pentru ┼úinutele de sear─â, la cine oficiale, cocktailuri ┼či nop┼úi petrecute ├«n ora┼č. Mesajul pe care vrea s─â-l transmit─â este acela c─â purt─âtorul apar┼úine unui palier social care aspir─â la recunoa┼čtere public─â. ├Än func┼úie de context, papionul este un mod de a se diferen┼úia de ceilal┼úi, de a impune un anume model aristocratic de existen┼ú─â sau doar un semn al arivismului.

Un anume tip de papion, mai exact un soi de sfoar─â (sau ┼čnur) legat─â ├«n jurul g├ótului (sau petrecut─â printr-o bucat─â triunghiular─â de piele sau plastic), este purtat ┼či ast─âzi de oameni de toate v├órstele din America de Sud.

Tradi┼úionali┼čtii consider─â total nepotrivit s─â por┼úi altceva dec├ót un papion atunci c├ónd te ├«mbraci ├«n smoking, ├«ns─â ├«n industria muzical─â se consider─â c─â este la fel de potrivit s─â por┼úi ┼či cravat─â. Aceast─â decizie a marcat divor┼úul dintre tuxedo ┼či papion, cele dou─â piese vestimentare fiind acum purtate ├«n combina┼úii libere. Nu se mir─â nimeni s─â vad─â un poet sau un filosof nonconformist purt├ónd un papion cu un sacou banal sau chiar cu un pulover, semn c─â ┼či vestimenta┼úia a intrat ├«n post-istorie.

Book Historia 139 mic 72 jpg jpeg

Papionul ┼či nonconformi┼čtii epocii actuale

De-a lungul timpului, papionul a ajus s─â fie folosit ca logo de diverse m─ârci de prestigiu, nu doar de politicienii care sper─â ca prin conservatorismul inspirat de papion s─â cucereasc─â inimile nostalgicilor ┼či un loc printre aristocra┼úi. Se pare c─â firma Chevrolet a fost prima care a utilizat papionul ├«ntr-o campanie publicitar─â menit─â s─â-i sporeasc─â v├ónz─ârile, ├«n 1914. I-au urmat alte mari firme, cum ar fi Budweiser ┼či Pringles. Logo-ul Pringles, de exemplu, era un desen stilizat, cunoscut sub numele ÔÇ×Julius PringlesÔÇŁ, cu musta┼ú─â, breton ┼či papion. ├Äntre timp, bretonul a fost scos din logo, dar papionul a r─âmas.

├Än serialul britanic ÔÇ×Doctor WhoÔÇŁ, personajul principal poart─â papion ┼či sus┼úine de multe ori c─â acesta este un accesoriu ÔÇ×coolÔÇŁ. La r├óndul s─âu, Justin Timberlake poart─â acest accesoriu vestimentar ├«n videoclipul s─âu muzical pentru melodia ÔÇ×Suit &TieÔÇŁ.

Poate c─â exemplul care sintetizeaz─â cel mai bine mesajul masculin ┼či aristocratic pe care-l inspir─â papionul este James Bond, simbolul elegan┼úei masculine britanice. Alte exemple de ambasadori influen┼úi ai papionului au fost Franklin D. Roosevelt ┼či Winston Churchill.

├Äntr-o scrisoare adresat─â recent publica┼úiei ÔÇ×The GlobeÔÇŁse vorbe┼čte despre revenirea modei papionului printre hipsteri, nonconformi┼čtii postmoderni ai epocii actuale. Pentru ei nu pare deplasat s─â por┼úi un papion at├órn├ónd pe jum─âtate la o c─âma┼č─â, la un tricou sau la o ┼úinut─â cu cizme ├«nalte, combina┼úie care ar ├«ngrozi orice conservator ├«ntr-ale modei.

Book Historia 139 mic 7sa2 jpg jpeg

├Än ciuda acestor designeri care consider─â c─â papionul trece printr-o perioad─â de desacralizare ┼či compromis, micul accesoriu cunoa┼čte azi o nou─â tinere┼úe, ca ├«n via┼úa fluturilor adev─âra┼úi care trebuie s─â ias─â din crisalid─â pentru a tr─âi o nou─â via┼ú─â. Chiar ┼či designerii vestimentari sunt preocupa┼úi s─â redea prospe┼úime celebrului fluture. Printre casele de mod─â care au scos colec┼úii incluz├ónd papionul printre obiectele vestimentare-vedet─â se num─âr─â Dolce&Gabbana, Sonia Rykiel ┼či, mai ales, Lanvin.