Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului  Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)

Palatul scufundat al lui Iosif Vissarionovici Stalin

Omenirea trebuie să fie condusă cumva și adepții religiilor au lansat tot felul de teze pentru manipularea creierelor prin frică și ură. Politicienii au preluat modelul, cei socialiști considerând că noua religie este ateismul. Poporul român trăiește cu iluzia că a fost o eră a comunismului când se construia prin voința statului, cel ce avea grijă de om de la naștere și până la moarte. Organismul statal controla absolut totul și mulți au fost cei care s-au obișnuit cu ceea ce oferea regimul politic, idealizând lipsa de effort propriu și intelectual. Mai ales populația din mediul urban s-a adaptat traiului în celulele din beton armat și povestește că era mai bine înainte de 1989. S-a muncit mult în trecut și s-a construit cu cap în întreg lagărul socialist dezvoltat de Iosif Vissarionovici Stalin.

A fost cândva un caz de dezertare din temutul serviciu sovietic de spionaj militar și ofițerul Victor Suvorov a fost cel care a început să povestească faptele petrecute dincolo de Cortina de fier. Agentul G.R.U. a fost imediat atacat de cei pe care i-a trădat, dar nici cei care au început să-și vadă teoriile distruse de cel ce avea o extraordinară capacitate de interpretare a datelor. Victor Suvorov a publicat o serie de cărți prin care a demolat miturile istoriografice din secolul al XX-lea și este poate cel mai mare istoric al epocii, chiar dacă n-a avut studii de specialitate.

Militarul sovietic a scris în cel mai clar mod că regimul inventat de Stalin pe baza ideilor lansate de Karl Marx, Fr. Engels și Vladimir Ilici Lenin a fost îndreptat împotriva omului. O puternică birocrație de partid controla totul în vederea realizării revoluției mondiale și fericirea maselor nu conta. Deciziile luate erau pline de absurd pur și a fost o catastrofă planetară poleită în cel mai frumos mod prin cuvintele politrucilor. Un singur exemplu din lucrarea Ultima Republică, volumul I, este ilustrativ pentru gândirea dezastruoasă a birocrației de partid și de stat, personal a tovarășului Nikita Sergheevici Hrușciov.

Acesta, un sadic epigon al dictatorului mort în martie 1953, a aprobat să se facă un uriaș bazin de înot în aer liber la Moscova și astfel să nu se mai vadă ruinele palatului visat de Iosif Stalin. Palatul Sovietelor ar fi fost acea clădire enormă ridicată pentru a glorifica moștenirea lui Lenin și pentru adăpostirea reprezentanților comuniști din întreaga lume după cucerirea întregii planete.

Proiectul Palatului Sovietelor, reprezentat pe un timbru din 1937 (© Wikimedia Commons)
Proiectul Palatului Sovietelor, reprezentat pe un timbru din 1937 (© Wikimedia Commons)

N-au mai fost fonduri ca-n perioada interbelică pentru giganticul imobil ce era ridicat pe o uriașă fundație din oțel și s-a trecut la acoperirea urmelor istoriei măcar cu apă curată. A fost o idee frumoasă pentru a relaxa muncitorii din capitală, dar problema a fost că iernile erau aspre în regiune. S-a dat ordin să fie încălzită apa și astfel se putea petrece timpul rece și atunci când era ger. Cheltuielile trebuie să fi fost enorme, dar statul sovietic toca fondurile cu mare plăcere pe proiecte utopice, cel cu bazinul de înot fiind unul inofensiv.

Astfel de investiții au dus la o ruină financiară în toate statele comuniste și s-a ajuns să se facă împrumuturi chiar din Occident și apoi au fost luate măsuri drastice împotriva populației, cea care avea dreptul să primească mâncare pe bază de cartelă ca-n vreme de război. Oamenii din România socialistă nici nu bănuiau că trăiau în vreme de conflict mondial pentru cucerirea întregii planete și mai trăiesc cu iluzia că s-a făcut ceva bine pentru nevoile poporului. Economia planificată este un dezastru în combinație cu ideile ziselor elite politice, cele ce făceau totul pentru dotarea armatei cu armament din belșug. Al Doilea Război Mondial a fost doar partea vizibilă din marea luptă pentru victoria ideologiei egalitariste.

Foto sus: Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)

Bibliografie minimală

Berejkov, Valentin, În umbra lui Stalin, Editura Lider, București, f.a.

Busch, R., În infernul de la Stalingrad, Corint istorie, București, 2021.

Bușe, Constantin, Alexandru Vianu (coordonatori), Istorie universală, Epoca contemporană, vol. II, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1979.

Lubbeck, William, La porțile Leningradului, Corint, București, 2021.

Sarin, Oleg, Lev Dvoretsky, Război contra speciei umane, Editura Antet, 1997.

Suvorov, Victor, Ultima Republică, vol. I, Editura Polirom, Iași, 2010.

Mai multe pentru tine...