Operaţiunea Trandafirul – cum au fost furaţi morţii Revoluţiei din morga Spitalului Judeţean Timişoara jpeg

Operaţiunea Trandafirul – cum au fost furaţi morţii Revoluţiei din morga Spitalului Judeţean Timişoara

📁 Revoluția din 1989
Autor: Stefan Both

În urmă cu 23 de ani, Elena Ceauşescu, rămasă la conducerea statului pe timpul şederii bărbatului ei în Iran, a plănuit, alături de Emil Bobu, secretar al PCR şi cu ministrul de Interne Tudor Postelnicu ştergerea urmelor lăsate de morţii din Revoluţie.

În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, s-a pus în aplicare Operaţiunea Trandafirul, prin care victimele represiunii armatei din 17 decembrie să fie furate din morga Spitalului Judeţean. Cadavrele trebuiau transportate la Bucureşti şi incinerate la crematoriul Cenuşa. Urma să se lanseze zvonul că aceştia au fugit din ţară.

Generarul Constantin Nuţă i-a ordonat şefului Miliţiei Timiş, Ion Deheleanu, să se ocupe de problemă. Acesta a comandat o autoizotermă de la Comtim, de la Autobaza de la Berecsăul Mare, iar adjunctul său Ioan Corpodean a format echipa de ofiţeri care să transporte cadavrele. 

Din această echipă au făcut parte Gheorghe Avram, Iosf Veverca, Eugen Mişea şi Tiberiu Grui. Conducătorul acţiuni de la spitala fost colonelul Nicolae Ghircoiaş, şeful Institutului de Criminalistică a Capitalei. Doctorul Ovidiu Golea, directorul Spitalului Judeţean, a fost cel care a deschis lacătul de la morgă. 

Pentru a se putea lucra în linişte, s-au stins becurile din curte, iar geamurile saloanelor au fost acoperite cu perdele. În aceea noapte, miliţienii au încărcat peste 40 de cadavre, victime ale represiunii. Numărul victimelor era monitorizat permanent de către Nicolae Ghircoiaş, iar din partea armatei de colonelul Dumitru Dăescu. Aceştia raportau lui Stănculescu şi Coman. 

În noaptea de 18 pe 19 decembrie, între orele 1.30 şi 4.00, miliţenii au încărcat în camion peste 40 de cadavre, indicate de Ghircoiaş. După încărcarea cadavrelor, autoizoterma s-a întors la inspectorat de unde a fost preluat de şoferul Dorel Ceaca. Dimineaţa, avea să plece la Bucureşti, împreună cu căpitanul Valentin Ciucă, care a şi condus camionul înainte de intrarea în Bucureşti. Camionul a fost însoţit de un autoturism în care se aflau trei miliţeni.

Ofiţerii de miliţiei din capital trebuia să prea “coletele”. Conducătorul acţiunii din capital a fost adjunctul miliţiei, Ioan Baciu. La intratea în Bucureşti, plăcuţa numărului de înmatriculare ale camionului a fost înlocuit. Cei veniţi de la Timişoara au fost cazaţi la un hotel, până când cei de la la crematoriu îşi făceau treaba. 

Au fost chemaţi la lucru toţi angajaţii crematoriului, care au primit câte 2.000 lei, cu condiţia să semneze că nu vor divulga secretul opreţaiunii. În dimineaţa de 20 decembrie, patru pubele cu cenuşă au fost duse pe raza localităţii Popeşti-Leordeni şi au fost aruncat într-o gură de canal. La revenirea la Timişoara şoferul, care nu ştia ce s-a transportat, a fost trimis să spele izoterma. 

Maiorul Veverca a declarat la proces:“Corpodeanu ne-a spus că este o acţiune secretă şi cine refuză să spune ceva, va fi împuşcat”. Pentru a şterge complet urmele, s-a ordonat distrugerea întregii documentaţii privind victimele. În 22 decembrie, au fost arse toate documentele medicale întocmite de ofiţerii criminalişti, inclusive filmele foto care au fost realizate. 

image