Trupele sovietice au zdrobit întreg Grupul de Armate Centru german (© Getty Images)

Operațiunea Bagration: Distrugerea Grupului de Armate Centru german

La doar câteva zile de la căderea orașului finlandez Vîborg, forțele sovietice au declanșat în Belarus masiva operațiune ofensivă strategică Bagration (22 iunie – 29 august 1944) împotriva forțelor Grupului de Armate Centru, comandat de mareșalul Ernst Busch.

Heeresgruppe Mitte dispunea de 38 de divizii (una maghiară) în prima linie, iar în rezervă două divizii de infanterie și trei divizii blindate și mecanizate (25, 18 și Felderrnhalle), înzestrate cu aproape 600 de tancuri și tunuri AT autopropulsate și peste 3.200 de piese de artilerie. Zona din spatele frontului era asigurată de trei divizii maghiare și de cinci divizii germane de securitate. Flota 6 Aeriană sprijinea grupul de armate cu 775-900 de avioane, din care 275 de aparate erau destinate pentru asigurarea sprijinului aerian nemijlocit pentru trupele terestre.

În cadrul celei mai ample ofensive de vară a Armatei Roșii, declanșată la trei ani de la invazia germană împotriva URSS, trei fronturi sovietice au inițiat într-o primă fază două operațiuni pentru încercuirea și eliminarea centrelor fortificate situate pe flancurile nordic și sudic al intrândului din Belarus ocupat de forțele germane.

În timp ce trei armate din cadrul Frontului 1 Baltic și din cadrul Frontului 3 Belarus au încercuit două corpuri de armată din Armata 3 Blindată în zona orașului Vitebsk, patru armate de pe aripa dreaptă a Frontului 1 Belarus au încercuit două corpuri de armată din Armata 3 germană în zona orașului Bobruisk.

Hartă cu principalele direcții de înaintare a forțelor sovietice în timpul Operațiunii Bagration
Hartă cu principalele direcții de înaintare a forțelor sovietice în timpul Operațiunii Bagration

Până în cea de-a patra zi a ofensivei, Busch a aruncat în luptă toate rezervele de care dispunea, fără a stopa sau întârzia înaintarea sovieticilor în nicio zonă. Pe 28 iunie, mareșalul Walter Model l-a înlocuit pe Busch la comanda Grupului de Armate Centru.

În scopul încercuirii tuturor forțelor Armatei 4 germane dislocate pe poziții defensive la est de Minsk, sovieticii au planificat și au executat o dublă învăluire, introducând în luptă mari unități mobile care urmau să exploateze breșele mari realizate în defensiva germană printr-o înaintare rapidă și să realizeze joncțiunea în adâncimea dispozitivului german. Brațul nordic al învăluirii era compus din forțe din Armata 5 Tancuri de Gardă și o grupare operativă mixtă compusă din unități de cavalerie și mecanizate din Fronturile 2 și 3 Belaruse, în timp ce brațul sudic era format dintr-o grupare operativă mixtă formată din corpuri mobile și de unități de cavalerie și mecanizate din cadrul Frontului 1 Belarus.

Până la începutul lunii august 1944, cele patru fronturi sovietice participante la ofensivă au distrus practic forțele Grupului de Armate Centru și au eliberat cea mai mare parte din Belarus. După succesele remarcabile obținute în faza inițială a Operațiunii Bagration, STAVKA (Înaltul Comandament al Forțelor Armate ale URSS - n.r.) a extins acțiunile ofensive pe flancurile de nord și de sud. În partea de nord, Frontul 1 Baltic a atacat de-a lungul Râului Dvina prin Poloțk spre Prusia Răsăriteană, pentru protejarea flancului de nord al forțelor principale din Belarus și să creeze condiții favorabile pentru exploatarea succesului spre Riga.

În 12 zile, Heeresgruppe Mitte a pierdut 25 de divizii. Armata 4 germană a pierdut 130.000 din cei 165.000 de militari, iar Armata 3 Blindată a pierdut 10 divizii. Pierderile germane s-au ridicat la 450.000 de militari. Pe 17 iulie, pentru a marca victoria din Belarus, sovieticii au organizat un marș cu 57.000 de prizonieri de război germani prin Moscova.

Succesele sovietice nu au venit însă fără pierderi uriașe în efective și tehnică de luptă. Din cei 2.441.000 de militari participanți la lupte, fronturile sovietice au înregistrat 180.000 de morți și 590.000 de răniți, adică un total de 770.000 de militari (aproape o treime din efective). Au fost distruse 2.957 de tancuri, 2.447 de tunuri și aruncătoare de bombe, precum și 822 de avioane.

Acest text este un fragment din articolul „Liniștea dinaintea furtunii. Preludiu la Operațiunea Iași – Chișinău”, publicat în numărul 47 al revistei Historia Special (revista:special/47) este disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 28 iunie - 27 septembrie 2024, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

Foto sus: Trupele sovietice au zdrobit întreg Grupul de Armate Centru german (© Getty Images)

Mai multe pentru tine...