Oltenia de altădată: Cum arăta cula Izvoranu Geblescu atunci când era locuită jpeg

Oltenia de altădată: Cum arăta cula Izvoranu-Geblescu atunci când era locuită

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Arhivele Na╚Ťionale Bistri╚Ťa N─âs─âud au publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei o fotografie de epoc─â a culei Izvoranu-Geblescu.

Cula a fost construită de boierul Izvoranu, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe moșia sa. În anul 1841 moșia a trecut în proprietatea lui Radu Geblescu, fiind moștenită, în anul 1880, de fiul acestuia, Constantin Geblescu.

La căsătoria fiicei sale, Elvira, cu Filip Bibescu, fratele lui Anton Bibescu, aceasta a primit ca dotă cula de pe moșia tatălui său. Al doilea proprietar al culei a supraetajat-o, după moda vremurilor, adăugându-i al treilea nivel, cu foișor. La începutul secolului XX, culei i s-a adăugat cursiva din lemn de la nivelul al treilea.

Cula nu a mai fost locuit─â din anul 1940, trec├ónd ├«n proprietatea statului, prin na╚Ťionalizare, ├«n anul 1951. ├Än anii ÔÇŁputerii populareÔÇŁ aici a func╚Ťionat un depozit de cereale ╚Öi de unelte agricole a Gospod─âriei Agricole de Stat din localitate.

Astăzi, cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi restaurată.

1 cula jpg jpeg

Sursa: Fotografie din colec╚Ťia profesorului Iuliu Moisil - Arhivele Na╚Ťionale Bistri╚Ťa N─âs─âud.