Oltenia de altădată: Cum arăta cula Izvoranu-Geblescu atunci când era locuită
Arhivele Naționale Bistrița Năsăud au publicat pe pagina de socializare a instituției o fotografie de epocă a culei Izvoranu-Geblescu.
Cula a fost construită de boierul Izvoranu, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe moșia sa. În anul 1841 moșia a trecut în proprietatea lui Radu Geblescu, fiind moștenită, în anul 1880, de fiul acestuia, Constantin Geblescu.
La căsătoria fiicei sale, Elvira, cu Filip Bibescu, fratele lui Anton Bibescu, aceasta a primit ca dotă cula de pe moșia tatălui său. Al doilea proprietar al culei a supraetajat-o, după moda vremurilor, adăugându-i al treilea nivel, cu foișor. La începutul secolului XX, culei i s-a adăugat cursiva din lemn de la nivelul al treilea.
Cula nu a mai fost locuită din anul 1940, trecând în proprietatea statului, prin naționalizare, în anul 1951. În anii ”puterii populare” aici a funcționat un depozit de cereale și de unelte agricole a Gospodăriei Agricole de Stat din localitate.
Astăzi, cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi restaurată.
Sursa: Fotografie din colecția profesorului Iuliu Moisil - Arhivele Naționale Bistrița Năsăud.