Oamenii cei jucăuși din vreme de rǎzboi
Denumirea științifică a omului este cea de Homo sapiens sapiens, adică o ființă foarte inteligentă și aflată în vârful lanțului trofic. Teoria a fost întotdeauna frumoasă, dar practica demonstrează că omenirea este departe de ceea ce se spune prin cărțile savanților, plăcute prin discursul academic, fin elaborat.
În realitate, omul demonstrează că a păstrat toate caracteristicile primitive ale speciei și numai anumite persoane se ridică intelectual și joacă rol de motor civilizator pentru comunități. Un exemplu în acest sens a fost oferit de perioada guvernării Ion Antonescu. Mareșalul constata la 25 noiembrie 1941 că țara mai are o problemă în plus pe vreme de rǎzboi. Civilii nu erau speriați de efectele conflagrației mondiale și doreau să pună mâna pe uneltele morții pentru satisfacerea instinctelor primare de cruzime și dominație. Autoritățile au trecut la controlarea fluxului de militari întorși de pe front și au descoperit prin gări 181 de persoane cu arme luate ca amintire.
Un singur soldat avea într-o geantă șase grenade. Nu se precizeazǎmodelul, dar micile dispozitive explozive puteau sǎrǎneascǎmortal pȃnǎla 200 m. Generalul C. Vasiliu constata că militarii, indiferent de vârstă, parcă sunt niște copiiși foarte multe accidente erau produse din cauza lipsei lor de seriozitate. Unii jucăuși nu erau mulțumiți cu deținerea de grenade și plecau acasă cu proiectile, arme cu o putere de distrugere superioarăȋn funcție de calibru.
Mareșalul Ion Antonescu a decis un control sever în gări și stabilirea unui termen până la care amintirilesă fie predate fără consecințe ce puteau să meargă până la pedeapsa capitală. Fenomenul a fost menținut sub control, dar oamenii au păstrat înclinația pentru joaca cu arme de foc, combinația cu problemele psihice fiind extrem de periculoasă (așa cum a dovedit incidentul din 2016 din comuna Palilula). Oare de ce se permite deținerea de către civili a acestor instrumente de rău augur?
Bibliografie minimalǎ
Arhivele Naționale ale Romȃniei, Stenogramele Consiliului de Miniștri Guvernarea Ion Antonescu, vol. V, București, 2001.