O poveste de dragoste: Marea Britanie ╚Öi biscui╚Ťii jpeg

O poveste de dragoste: Marea Britanie ╚Öi biscui╚Ťii

­čôü Istorie culinar─â
Autor: Alexandru Zaharia

├Än secolul al XIV-lea, termenul de ÔÇ×biscuitÔÇŁ ap─âruse deja ├«n limba englez─â, ├«mprumutat pe filiera francez─â (bis-qui), cu r─âd─âcin─â latin─â panis biscotus, care ├«nseamn─â ÔÇ×p├óine coapt─â de dou─â oriÔÇŁ. ├Äns─â defini┼úia devenise destul de larg─â. Existau ┼či alte forme ale acestui amestec de f─âin─â cu ap─â, de exemplu, cl─âtitele. ├Äns─â extrem de populare ├«n perioada medieval─â au fost napolitanele, f─âcute din aluat umed ├«ndulcit, g─âtite deasupra unei fl─âc─âri, care puteau lua diferite forme, ├«n func┼úie de tehnologia vremii. 

La sf├ór┼čitul secolului al XVII-lea, Prin┼úul de Wales ┼či Ducesa de York le ofereau invita┼úilor biscui┼úi care aveau imprimate diferite simboluri patriotice (de exemplu, efigia regatului), pentru a-i scufunda ├«n paharul cu vin. Servi┼úi la sf├ór┼čitul mesei, biscui┼úii ÔÇ×limbi de pisic─âÔÇŁ erau lungi ┼či sub┼úiri, pentru a ├«nc─âpea ├«n cupa cu licoarea lui Bachus.

Secolul al XVIII-lea a venit cu dou─â noi tipuri de biscui┼úi: Savoy ┼či Ratafias. Primii erau cunoscu┼úi drept ladyfingers (pi┼čcoturi), iar ceilal┼úi aveau arom─â de migdale. P├ón─â ├«n secolul al XIX-lea, biscui┼úii erau prezen┼úi peste tot: ├«n buc─ât─âriile s─ârace, la ├«nt├ólnirile doamnelor cochete din high life ┼či ├«n m├óinile copiilor care se jucau pe maidane. U┼čor de f─âcut ├«n cas─â, erau potrivi┼úi pentru orice ocazie. 

Cei din clasa mijlocie ┼či cei boga┼úi ├«i consumau ca desert, al─âturi de ├«nghe┼úat─â, fructe sau nuci. Acesta a fost ┼či momentul de glorie al a┼ča-numi┼úilor petit fours, biscui┼úi mici, delica┼úi, cop┼úi la foc mic. Populare au devenit ┼či gust─ârile dulci, servite la un pahar de vin sau al─âturi de o cea┼čc─â de ceai. ├Äns─â┼či Regina Victoria era fascinat─â de biscui┼úi ┼či ├«i pl─âcea s─â m─ân├ónce langues de chat, pandi┼čpan cu ciocolat─â, napolitane ┼či pr─âjituri din orez. 

Pentru a satisface apetitul cresc├ónd al britanicilor pentru biscui┼úi, ├«n scurt timp a ├«nceput fabricarea ├«n mas─â, ├«n anul 1880 exist├ónd deja fabrici care produceau biscui┼úi pentru oricine. Ace┼čtia erau comercializa┼úi ├«n cutii metalice speciale, colorate ┼či frumos gravate, ├«n care biscui┼úii erau a┼čeza┼úi cu grij─â, ca ni┼čte bijuterii pre┼úioase.

Gustarea de dup─â-amiaz─â, un obicei nobiliar

Biscui┼úii ÔÇ×shortbreadÔÇŁ erau prepara┼úi din aluatul de p├óine r─âmas nefolosit, uneori ├«ndulcit ┼či uscat ├«n cuptor pentru a forma o p├óine tare. Mai t├órziu, a fost introdus ├«n acest aluat ┼či untul, ceea ce a transformat biscui┼úii ├«ntr-o delicates─â cump─ârat─â doar de S─ârb─âtori. Regina Maria a Sco┼úiei iubea nespus acest tip de biscui┼úi cu f─âin─â, unt, zah─âr, uneori cu migdale ┼či citrice. 

ceaiul de la ora 5 jpg jpeg

Ceaiul de dup─â-amiaz─â a fost introdus ├«n Anglia ├«n anul 1840 de c─âtre Anna, cea de-a ┼čaptea duces─â de Bedford. Se spune c─â ducesei i se f─âcea mereu foame ├«n jurul orei 4 dup─â-amiaza, mai ales c─â cina era servit─â t├órziu, la ora 8 seara. Fiind o perioad─â lung─â de timp ├«ntre pr├ónz ┼či cin─â, ducesa a cerut s─â i se pun─â pe o tav─â ceai, p├óine, unt, tort ┼či s─â-i fie aduse ├«n camera ei.

├Än timp, acesta a devenit un obicei nobiliar ╚Öi a ├«nceput s─â invite prieteni s─â i se al─âture. La 1880, ÔÇ×pauza pentru ceaiÔÇŁ devenise un eveniment social la mod─â printre aristocra┼úi. Doamnele ├«mbr─âcau rochii lungi din m─âtase sau dantelate, ├«┼či puneau m─ânu┼či ┼či p─âl─ârii ┼či savurau gustarea ├«n salon ├«ntre orele 4 ┼či 5 dup─â-amiaza. Ast─âzi, al─âturi de ceai, sunt consumate pr─âjituri, biscui┼úi ┼či alte produse de patiserie.

 Perioada victorian─â a adus cu ea o ├«nflorire a industriei fabric─ârii gust─ârilor dulci sau s─ârate. Atunci au fost perfectate diverse re┼úete de pr─âjituri pentru ziua de na╚Ötere, Swiss Roll ╚Öi Victoria Sponge. Biscui╚Ťii Garibaldi au ├«nceput s─â fie populari ├«ncep├ónd cu 1861, iar Cream Crackers au ap─ârut ├«n 1885. Doi medici sco╚Ťieni au inventat Digestive ├«n 1839, ca ajutor pentru digestie, iar ├«n 1892 McVitieÔÇÖs & Price, compania din Edinburgh, a ├«nceput s─â ├«i fabrice pe scar─â larg─â.

Biscuit de acum 200 de ani ÔÇô o carte po┼čtal─â?

Un biscuit din 1784, g─âsit pe o corabie a Imperiului Britanic, a supravie╚Ťuit p├ón─â ├«n zilele noastre. Este p─âstrat la Muzeul Na┼úional Maritim din Greenwich, Marea Britanie.

biscuit carte postala jpg jpeg

Fiindc─â erau rezisten┼úi ┼či nu muceg─âiau, unii marinari foloseau biscui╚Ťii drept c─âr┼úi po┼čtale c─âtre cei dragi, afla┼úi la mii de kilometri distan┼ú─â, pe uscat.

FOTO:  GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK, MUZEUL NA┼óIONAL MARITIM DIN GREENWICH

Fragmentul face parte din articolul ÔÇ×Istoria biscui┼úilor: de la medicament la desert regalÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 239 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â AcumCump─âr─â Acum

coperta historia 239 jpg jpeg