O mică istorie a internetului jpeg

O mică istorie a internetului

Apariţia internetului nu poate fi atribuită unei singure persoane.  Tehonologia ce stă la baza internetului este atât de complexă şi în continuă schimbare încât este mai mult decât evident că o serie de persoane şi-au adus aportul la această invenţie care a schimbat cu totul lumea în care trăim.

Internetul este rezultatul muncii a zeci de cercetători, programatori şi ingineri care au dezvoltat diferite tehnologii care aduse împreună au format ceea ce se numeşte “Information superhighway”. Povestea internetului începe cu mult timp înainte ca tehnologia care a permis crearea acestuia să fi apărut. Unul dintre primii oameni care au jonglat cu ideea unui system “world wireless” a fost Nikola Tesla la începutul anilor 1900. Cu toate acestea prima schemă practică a internetului a apărut abea la începutul anilor ’60, când J.C.R. Licklider de la MIT a popularizat ideea unei “reţele intergalactice”.  La scurt timp cercetătorii au creat conceptul de “packet switching” o metodă de transmitere electronică a datelor care mai târziu va deveni una din pietrele de temelie a internetului.

Primul prototip funcţional al internetului a apărut la sfârşitul anilor ’60 odată cu apariţia ARPANET. AARPANET  folosea conceptual “packet switching” pentru a permite mai multor calculatoare să comunice într-o singură reţea.  Această tehnologie s-a dezvoltat în anii ’70 când Robert Kahn şi  Vinton Cerf au creat TCP – Transmission Control Protocol, un model de comunicare între calulatoare care stabilea nişte standard cu privire la modul în care datele puteau fi transmise prin reţele multiple.  ARPANET a preluat TCP la 1 ianuarie 1983 şi din acel moment cercetătorii au lucrat la crearea “reţelei de reţele” care mai târziu s-a transofmat în internetul pe care îl folosim în zilele noastre.  Lumea online a luat forma cunoscută azi în 1990 când Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web. Deşi este deseori confundat cu internetul propriu-zis World Wide Web este doar cel mai comun mod de accesare a datelor online sub formă de site-uri web sau hyperlink-uri.  WWW a ajutat la popularizarea internetului în rândul publicului şi a fost un pas uriaş în dezvoltarea cantităţii uriaşe de informaţii pe care publicul îl poate accesa zi de zi.