Nunta regal─â  Prin┼úul Harry ┼či Meghan Markle   unde se plaseaz─â? De la rivalit─â╚Ťile dintre surori, la discre╚Ťia absolut─â! jpeg

Nunta regal─â. Prin┼úul Harry ┼či Meghan Markle - unde se plaseaz─â? De la rivalit─â╚Ťile dintre surori, la discre╚Ťia absolut─â!

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Prin┼úul Harry al Marii Britanii ┼či fosta actri┼ú─â american─â Meghan Markle s-au c─âs─âtorit la Windsor. Prin┼úii George ┼či Charlotte au f─âcut parte din alaiul miresei, condus─â la altar de prin┼úul Charles. Este interesant de f─âcut o analogie cu ce s-a ├«nt├ómplat ├«n istoria Casei Regale Britanice ├«n privin╚Ťa acestor nun╚Ťi ÔÇ×concurenteÔÇŁ cu cea a mo╚Ötenitorilor tronului britanic.

Vom ├«ncepe cu Regele George al VI-lea (fost duce de York) ┼či care, conform succesiunii regale avea cam acela┼či ┼čanse s─â ajung─â ├«n rege, cam c├óte are azi, Harry. Este chiar regele despre care  a fost ecranizat─â ├«n celebra pelicul─â Discursul Regelui, film premiat cu Oscarul. Nunta lui George VI (pe c├ónd era Duce de York) cu Elizabeth Bowes-Lyon a fost una cu fast, dar mult mai discret─â dec├ót a unui viitor mo╚Ötenitor al tronului. Aventurile fratelui s─âu Eduard VII a f─âcut ca ├«n cele din urm─â ducele de York s─â ├«╚Öi asume cea mai ├«nalt─â pozi╚Ťie ├«n stat chiar dac─â avea probleme mari c├ónd ╚Ťinea discursuri. A fost un exemplu de tenacitate ├«n momente grele ale monarhiei britanice ├«n vremea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. C─âs─âtoria a avut loc pe 26 Aprilie 1923.

Nunta Prinţesei Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a

Nunta regal─â a Elisabetei a II-a a fost un eveniment extraordinar, dar la c├ó╚Ťiva ani dup─â venea r├óndul prin┼úesei Margaret, sor─â mai mica a Reginei. Dup─â aventuri cu un b─ârbat c─âs─âtorit/ divor╚Ťat ├«n cele din urm─â Margaret a decis s─â devin─â mireas─â ├«ntr-un stil mare. Margaret a dorit ini╚Ťial s─â se c─âs─âtoreasc─â cu Peter Townsend, un b─ârbat cu 16 ani mai ├«n v├órst─â. Dup─â moartea regelui, George al VI, acesta a cerut-o ├«n c─âs─âtorie pe Prin╚Ťes─â. Ea a acceptat ╚Öi a informat-o pe Regin─â de dorin╚Ťa sa de a se m─ârita cu Townsend, ├«ns─â Biserica Angliei nu accepta rec─âs─âtorirea celor divor╚Ťa╚Ťi. Mai mult chiar premierul  Winston Churchill a informat-o pe Regin─â c─â premierii Commonwealth-ului erau to╚Ťi ├«mpotriva c─âs─âtoriei, ╚Öi c─â Parlamentul ar accepta-o doar dac─â Prin╚Ťesa renun╚Ť─â la drepturile sale de succesiune. ├Än ciuda faptului c─â opinia public─â sprijinea alegerea prin╚Ťesei, ├«n cele din urm─â ea a renun╚Ťat la idee, influen╚Ťat─â fiind ╚Öi de cler, care i-a spus c─â dac─â se va m─ârita cu o persoan─â divor╚Ťat─â nu va mai putea primi ├«mp─ârt─â╚Öania.

princess margarets wedding jpg jpeg

├Än cele din urm─â rela╚Ťia dintre cei doi s-a r─âcit, iar prin╚Ťesa a decis s─â se c─âs─âtoreasc─â cu un fotograf celebru. Totu╚Öi rela╚Ťia dintre surori nu mai era at├ót de bun─â. Din acest motiv Margaret a decis ca nunta sa s─â nu fie una discret─â, ci de o anvergur─â aparte. Nunta sa a fost una dintre cele mai mediatizete evenimente, ale momentului. Margaret s-a m─âritat, din dragoste, cu fotograful Antony Armstrong-Jones, ├«n 6 mai 1960 ┼či a avut parte de toate ceremoniile care se cuvin unei prin┼úese. Nunta lor a fost prima nunt─â regal─â transmis─â la televizor, atr─âg├ónd peste 300 de milioane de telespectatori. 

Margaret a avut doi copii, Linley ┼či Sarah, iar cuplul s-a desp─âr┼úit oficial ├«n 1976, divor┼ú├ónd un an mai t├órziu. Divor┼úul prin┼úesei a fost primul divor┼ú regal, dup─â cel al Regelui Henri al VIII, din secolul al XIV-lea.

Copii actualei Regine a Marii Britanii si nun╚Ťile lor

Pe l├óng─â nunta lui Charles cu Diana, eveniment mondial, toate celelalte nun╚Ťi petrecute ├«n Casa Regal─â au fost de mult mai mic─â amploare. Regina Elisabeta ╚Öi so╚Ťul acesteia Philip mai au, ├«n afara lui Charles, o fiic─â ╚Öi doi fii. Printesa Anne a Marii Britanii, singura fiica a Reginei Elisabeta a II-a s-a c─âs─âtorit cu locotenentul Mark Phillips, pe 14 noiembrie 1973, la Catedrala Westminster din Londra. Nunta a fost una fastuoas─â ╚Öi mediatizat─â, mai ales c─â era prima, c├ónd Regina devenea soacr─â. Cei doi au doi copii, Peter Phillips (primul nepot al Reginei Elisabeta a II-a) ┼či Zara Phillips. 

Cuplul s-a destr─âmat ├«n 1989, iar ├«n 1992 au divor┼úat, Prin┼úesa Anne rec─âs─âtorindu-se ├«n acela┼či an, pe pe 12 decembrie 1992 cu Timothy Laurence, care ├«n momentul c─âs─âtoriei era comandant ├«n Marina Regal─â, ast─âzi este viceamiral.

princess annes wedding jpg jpeg

Prin┼úul Andrew, al doilea fiu al Reginei, s-a c─âs─âtorit ├«n 23 iulie 1986 cu Sarah Ferguson, supranumit─â Fergie. Nici aceast─â nunt─â nu a concurat cu cea a lui Charles. Ei au doi copii, Beatrice ┼či Eugenie. Cuplul a divor┼úat, ├«n mai 1996, spre disperarea Reginei, care a avut de ├«nfruntat, la doar c├óteva luni distan┼ú─â, divor┼úurile oficializate a doi dintre fii s─âi, dupa ce ┼či printesa Anne, fiica Reginei, divor┼úase ├«n 1992.

prince andrews wedding jpg jpeg

Ultimul fiu al reginei a avut parte de o c─âs─âtorie discret─â. Iubit de pres─â pentru elegan┼úa sa, mai ales ├«n contextul rela┼úiei tensionate dintre Charles si Diana, pe care presa a savurat-o, prin┼úul Edward, fiul cel mic al Reginei s-a c─âs─âtorit cu Sophie Rhys-Jones. Ceromonia a fost celebrat─â ├«n 19 iunie 1999 si a adus un aer proasp─ât familiei regale, mult ├«ncercat─â dup─â seria de divor┼úuri ┼či scandaluri ┼či, mai ales, de moartea prin┼úesei Diana.

Printul Harry si nunta sa

Prin┼úul Harry ┼či Meghan Markle vor primi titlul nobiliar de Duce ┼či Duces─â de Sussex dup─â ce se vor c─âs─âtori. Spre deosebire de nunta lui William cu Kate, aceast─â ceremonie nu se afl─â sub atentul ochi al biroului administrativ de la Buckingham Palace. Cei doi au fost l─âsa╚Ťi s─â fac─â singuri mare parte dintre alegerile legate de nunt─â. Totu┼či, ei sunt consilia┼úi de secretarul privat al prin┼úului, Edward Lane Fox. Ca valoare nunta se ridic─â abia la jum─âtate din costurile nun╚Ťii fratelui s─âu. Totu╚Öi nuan╚Ťe exotice din California vor ap─ârea ├«n tortul servit azi, iar invita╚Ťiile politice au fost ├«n mare parte excluse, cei doi dorind ca al─âturi de ei s─â fie mai degrab─â prieteni ╚Öi apropia╚Ťi dec├ót personalit─â╚Ťi.

Stephen Lawrence memorial service jpeg

 Pentru a acomoda totu╚Öi rigorile Casei Regale s-a decis s─â aib─â loc dou─â recep╚Ťii. Dou─â recep┼úii vor fi organizate ├«n cinstea nun┼úii. Prima, formal─â, la care vor participa cei 600 de invita┼úi, va avea loc dup─â-amiaz─â, ├«n sala lung─â de 55 de metri de la St. George, ┼či fi g─âzduit─â de regina Elizabeth II. 

Cea de-a doua recep┼úie, la care vor participa cei 200 de prieteni apropia┼úi ┼či membrii celor dou─â familii, va avea loc seara, la Frogmore House, ┼či va fi g─âzduit─â de Prin┼úul de Wales. 

Cert este că nunta nu este una care să o concureze pe cea a moștenitorului tronului, William, dar nu e nici foarte discretă. Se caută cumva acomodarea unor lucruri noi, profesia tinerei mirese, locul de unde vine, cu rigorile uneia dintre cele mai cunoscute monarhii din lume.