Nunta principesei Mărioara cu regele sârb Alexandru I: „Mignon arăta chiar ca o regină scoasă dintr o carte de basme…” | VIDEO jpeg

Nunta principesei Mărioara cu regele sârb Alexandru I: „Mignon arăta chiar ca o regină scoasă dintr-o carte de basme…” | VIDEO

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

Pentru întărirea alianțelor regionale ale României, principesa Elisabeta, cea mai mare dintre fiicele Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, se va căsători cu prințul moștenitor al Greciei, George, în anul 1921, iar principele Carol, tot în același an, va face mariaj cu Elena, o prințesă provenită tot din familia regală elenă. Se va hotărî și căsătoria principesei Mărioara (Mignon), în vara anului 1922 cu regele Alexandru I Karagheorghevici al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor.

Căsătoria principesei Marioara a fost stabilită după regulile casei monarhice. La dineul de gală de la Castelul Peleş, din data de 9 ianuarie 1922, s-a anunţat, oficial, logodna Mărioarei cu Regele Alexandru I. Ceremonia religioasă a logodnei a avut loc luna următoare. Mignon, aşa cum o alintau părinţii ei, s-a logodit la Bucureşti, la 12 februarie 1922, cu Regele Alexandru I Karagheorghevici. Logodna celor doi a fost primită, în stradă, de mulţimi entuziaste şi a marcat apropierea celor două Case Regale, conform Muzeului Municipiului București.

Căsătoria, organizată cu fast, a avut loc la Belgrad. În ajunul nunții, logodnica din România sosește pe Dunăre, la bordul iahtului Ștefan cel Mare. În mici ambarcațiuni, domnișoare de onoare îmbrăcate în alb, completează fermecătorul alai. Din delegația română face parte și dl. Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri. Regina Maria, Mignon și surorile sale sunt îmbrăcate după moda anilor 20, cu rochii largi, vaporoase, pălării cu boruri mici decorate cu buchete de trandafiri. 

Mignon este primită de Regele Alexandru I, de toate oficialitățile civile și religioase, este salutată de mulțimea îmbrăcată în costume populare specifice regiunilor istorice, apoi este condusă la palat. Sărbătoarea de la 8 iunie 1922 a fost planificată cu multă atenție de regele Alexandru, care vine să își ia mireasa, cu mare alai. 

Rochia de nuntă are eleganța specifică Casei Regale. Capul este împodobit cu o tiară de forma unei calote, mărginită cu un brâu în torsadă și franjuri lungi aurii. Rochia lungă, vaporoasă, are decolteul en bateau, și un colier tip colan, cu motive florale. Cordonul lung, cu decorații de tip bizantin, sporește farmecul rochiei.Trena foarte lungă dă aspectul de floare întregului ansamblu. În fața catedralei Sfântul Mihail, Maria a României, însoțită de tatăl ei, regele Ferdinand, într-o trăsură la care sunt înhămați șase cai albi, este întâmpinată de patriarhul Dimitri, care va oficia slujba de căsătorie.

Vezi aici GALERIE FOTO

În acea zi de vară, palatul regal din Belgrad a fost ticsit de capete încoronate. Presa a scris, după încheierea nunții, despre fastul sărbătorii pe care au comparat-o cu banchetele de la curțile basileilor. Prințesa Mignon a furat toate privirile cu darul său de nuntă: o diademă încrustată cu smaralde, safire și topaze și un brâu cu 400 de briliante. Regina Maria relatează despre fiica ei:

„Mignon stătea dreaptă și i-a fermecat pe toți cu prestanța ei absolut naturală. Beteala de pe capul ei scânteia ca o lumină. Am fost mândră de ea… La un moment dat, coroane înalte (adevărate coroane regale cu catifea roșie în interior) le-au fost puse pe cap și Mignon, cu o față de copil, arăta chiar ca o regină scoasă dintr-o carte de basme…“.

Nunta Mărioarei, fiica regelui Ferduinand I și a reginei Maria cu regele sârb a fost un eveniment de mare însemnătate la Belgrad.