Un grup de pionieri la Congresul al XI-lea al PCR, alături de Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1974)

Nicolae Ceaușescu și distrugerea educației în numele economiei pentru plata datoriei externe

Poporul român laudă în continuare trecutul comunist de lagăr din cauză că este nemulțumit de emanații politici ce vor să ajungă să conducă țara. Trecutul pare frumos, idealizat, și este apreciat în mod deosebit învățământul de odinioară. Nu se compară tinerii din apusa eră comunistă cu cei de astăzi, crescuți obraznici de către părinți. Se dă vina pe școală și pe politicieni, dar întreaga societate este responsabilă de cultivarea unor idei absolut eronate despre cum trebuie să se gândească și să se acționeze în viață.

Crudul adevăr este că Nicolae Ceaușescu a nenorocit sistemul de educație prin deciziile luate în lunga guvernare și, mai ales, după ce a introdus politica de economii începând din anul 1980. Erau atunci 29.900 de instituții de învățământ de toate gradele, dar au mai rămas numai 27.461 în anul 1989. S-a reușit astfel să se facă multă economie prin eliminarea consumurilor cu combustibilul de încălzit și cu energia electrică. Copiii au trebuit să se descurce prin deplasarea pe jos pe distanțe lungi deoarece nici autobuze nu prea mai erau. Mersul pe jos făcea piciorul frumos în acele vremuri.

Autoritățile care au preluat puterea după 25 decembrie 1989 au încercat să îmbunătățească situația și au fost redeschise unitățile cu lacătul pe ușă. S-a ajuns în anul 1992 la 29.129 de școli, grădinițe, licee și universități, ceea ce a contribuit la progresul învățământului românesc, dar umbra mortului din decembrie a fost mai puternică decât orice urmă de rațiune și masele tot sunt vrăjite de cel ce părea un părinte ocrotitor. Poporul român nu poate să facă excepție de la regulile psihologiei mulțimilor formulate cândva de către marele gânditor Gustave Le Bon.

Regimul de la București era încântat să facă economii prin închiderea de școli și astfel nu mai erau cheltuieli cu energia de orice fel, dar întotdeauna se poate și mai mult. Anuarele statistice ale statului român surprind această transformare în rău a învățământului, dar oamenii trăiesc în continuare pe bază de iluzii și repetă teze lansate cândva de către politrucii impuși cu tancurile sovietice.

Foto sus: Un grup de pionieri la Congresul al XI-lea al PCR, alături de Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1974)

Mai multe pentru tine...