Navy Seals, Beretele verzi și Delta Force   Secretele vârfurilor de lance ale armatei americane jpeg

Navy Seals, Beretele verzi și Delta Force - Secretele vârfurilor de lance ale armatei americane

Statele Unite ale Americii ┼či-au dezvoltat ╚Öi perfec┼úionat ├«n a doua jum─âtate a secolului al XX-lea o serie de for╚Ťe speciale ce sunt capabile s─â intervin─â ├«n orice moment ├«n oricare dintre cele mai fierbinte conflicte din lume. De-a lungul timpului trei mari trupe speciale americane ┼či-au dob├óndit o faim─â ┼či o reputa┼úie greu de egalat ├«n lume: ÔÇ×Navy SealsÔÇŁ, ÔÇ×Beretele verziÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Delta ForceÔÇŁ. Ast─âzi ele reprezint─â v├órful de lance al armatei americane, fiind prezente ├«n toate opera┼úiunile majore ale Pentagonului ╚Öi nu numai. 

 ├Än timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, SUA au creat ├«n r├óndurile Marinei Militare trupe speciale care trebuiau s─â ├«ndeplineasc─â misiuni de recunoa┼čtere pe coastele marine pentru a transmite informa┼úii ╚Öi a facilita debarcarea de solda╚Ťi ╚Öi de echipament militar. Astfel iau na╚Ötere forma┼úiunile Navy Scouts & Raiders, Naval Combat Demolition Unit ╚Öi Underwater Demolition Teams (UDT). Marina militar─â american─â a continuat s─â ├«┼či antreneze for┼úele speciale, mai ales c─â au fost folosite ┼či ├«n r─âzboiul din Coreea, dar adev─âratul botez al trupelor Navy Seals avea s─â aib─â loc ├«n r─âzboiul din Vietnam. Acesta marcheaz─â prima apari┼úie a trupelor speciale din marina miliar─â american─â sub denumirea complet─â de United States Navy's Sea, Air and Land Teams sau pe scurt Navy Seals, fiind unitate cea mai important─â ┼či eficient─â for┼ú─â de interven┼úie din cadrul Naval Special Warfare Command. Opera┼úiunile deosebit de dificile pe care le-au purtat trupele Navy Seals ├«n Vietnam aveau cur├ónd s─â le atrag─â denumirea de "demoni cu fe┼úele verzi" ├«n r├óndul nord vietnamezilor, trimitere direct─â la culoarea vopselei de camuflaj folosit─â de comando-urile Seals ├«n jungl─â. Succesul ac┼úiunilor solda┼úilor din Seals a atras aten┼úia imediat ╚Öi a CIA care va apela tot mai frecvent la aceste trupe pentru o serie de asasinate c─ârora le-au c─âzut victime numero┼či ofi┼úeri din cadrul Armatei Nord-Vietnameze, al─âturi de simpatizan┼úi ai Viet Cong-ului. 

Clipboard07 jpg jpeg

 Solda╚Ťii din armata american─â care vor s─â se al─âture trupelor Seals trebuie s─â treac─â de un stagiu de preg─âtire de 26 de s─âpt─âm├óni ╚Ťinut la Centrul Special de Lupt─â Naval─â (Naval Special Warfare Center) din California. Din cauza durit─â┼úii antrenamentelor multi cursan┼úi renun┼ú─â ├«nc─â din prima s─âpt─âm├ón─â. Tradi┼úia cere ca cel care renun┼ú─â s─â ├«┼či scoat─â casca ┼či s─â o depun─â l├óng─â un st├ólp de care e legat un clopot ┼či sa trag─â clopotul de trei ori. Cei care au trecut de acest test urmeaz─â o alt─â etap─â de preg─âtire de 14 luni, perioad─â ├«n care sunt antrenate ┼či ┼člefuite tehnicile de lupt─â sub ap─â, autoap─ârare, sunt dezvoltate capabilit─â╚Ťile de lucru cu explozibil ├«n cele mai diverse condi┼úii, sunt ├«nv─â┼úa┼úi s─â se orienteze oriunde pe Terra ┼či s─â supravie┼úuiasc─â ├«n toate tipurile de mediu ├«nconjur─âtor. Rolul trupelor Seals este de a purta opera┼úiuni clandestine ├«n spatele liniilor inamice, de a captura sau distruge ┼úinte inamice ├«n condi┼úii aproape imposibile, lichideaz─â ┼úinte vii atunci c├ónd acestea se consider─â ├«n maxim─â siguran┼ú─â. Salveaz─â ostatici atunci c├ónd nimeni nu mai credea ├«n ┼čansele lor. Din punct de vedere financiar, sunt retribui┼úi cu solda obi┼čnuit─â, la care se adaug─â ├«ns─â numeroasele sporuri de periculozitate ┼či bonusuri consistente pentru ├«ndeplinirea misiunilor. Pe l├óng─â ace┼čti bani, soldatul Seals prime┼čte ├«n plus suma de 15.000 dolari anual, doar pentru faptul c─â activeaz─â ├«n aceast─â unitate de prestigiu interna┼úional. US Navy Seals opereaz─â ├«n mod obi┼čnuit cu opt echipe de interven┼úie, numerotate SEAL Team 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 ╚Öi 10.

Lichidarea lui Osama bin Laden 

De-a lungul timpului trupele Seals au executat o serie de misiuni ├«n numeroase ╚Öi periculoase locuri din ├«ntreaga lume. Din Vietnam, ├«n Panama apoi ├«n Golful Piersic ╚Öi Irak. Nici Afganistanul nu a sc─âpat de prezen┼úa lor. Imediat dup─â atentatele din 11 septembrie 2001, unit─â┼úile Seals cantonate la Camp Doha au primit ordinul de interven┼úie ├«n ┼úara condus─â pe atunci de regimul talibanilor. For╚Ťele speciale au reu┼čit capturarea mullahului taliban Khirullah Said Wali Khairkwa. Alte echipe Seals au fost grupate ├«n unitatea K-Bar, dup─â care au ac┼úionat ├«n opera┼úiuni militare extrem de dificile ├«n imensul complex de pe┼čteri din Zhawar Kili. Navy Seals au participat intens ┼či la ÔÇ×Opera┼úiunile AnacondaÔÇŁ ┼či ÔÇ×Red WingÔÇŁ, ac┼úiuni de comando care au costat vie┼úile a numero┼či solda┼úi ┼či ofi┼úeri de elit─â americani. Dar poate misiunea care i-a acoperit de glorie ├«n ├«ntreaga lumea fost lichidarea lui Osama bin Laden ├«n Pakistan, la Abbottobad, la data de 2 mai, 2011, ca urmare a demar─ârii ÔÇ×Opera┼úiunii Neptun SpearÔÇŁ. 

Clipboard08 jpg jpeg

Opera┼úiunea a fost ordonat─â de pre┼čedintele SUA, Barack Obama, ┼či a fost pus─â ├«n planificare ├«n cele mai mici detalii de c─âtre CIA ╚Öi executat─â de trupele Navy Seal. Cei ale┼či s─â o duc─â la cap─ât cu bine au fost solda┼úii din cadrul unei echipe din cadrul Navy Seals, fosta echip─â Seal Team Six, rebotezat─â DEVGRU. Recent a fost dezv─âluit─â ╚Öi identitatea militarului care l-a ucis pe bin Laden. Povestea acestuia spune mult despre trupele trupele Navy Seals. Rob O'Neill, unul dintre cei mai decora┼úi membri ai trupelor de elit─â americane s-a retras dup─â 16 ani de serviciu. L-a ucis pe bin Laden - de aproape, trag├óndu-i trei gloan┼úe ├«n frunte. Soldatul a luptat ├«n patru zone de r─âzboi, inclusiv ├«n Irak ┼či Afganistan, ├«n care a participat la peste 400 de misiuni de lupt─â ┼či a eliminat peste 30 de ┼úinte, fiind decorat de 52 de ori ┼či s-a retras din armat─â cu gradul de subofi┼úer.

Beretele verzi 

Numele lor oficial este U.S. Army Special Forces- For┼úele Speciale Armate SUA, ├«ns─â sunt mai cunoscu┼úi sub denumirea de Beretele Verzi. Este cea mai adaptabil─â ┼či specializat─â unitate a armatei S.U.A, alc─âtuit─â din echipe de 12 oameni, fiecare av├ónd un rol foarte bine delimitat. Unitatea a luat fiin┼ú─â ├«n anul 1956. ├Än afar─â de tacticele de lupta ┼či recunoa┼čtere, Beretele Verzi ├«nva┼ú─â limbi str─âine, cultur─â, diploma┼úie, r─âzboi psihologic, dezinformare ┼či politic─â.

Candida┼úii la aceast─â unitate de elit─â sunt recruta┼úi din r├óndul armatei SUA, ╚Öi din Garda Na┼úional─â. Antrenamentul specific dureaz─â ├«ntre 55-95 s─âpt─âm├«ni. Beretele verzi opereaz─â cu prec─âdere ├«n spatele liniilor inamice ┼či sunt antrena┼úi ├«n tehnici de supravie┼úuire. Dup─â terminarea cu succes a acestui curs, candidatul este eligibil s─â aplice la noi antrenamente de aptitudini avansate cum ar fi: cursul de para┼čutism militar, cursul de scafandru de lupta sau cursul de lunetist al for┼úelor speciale. Beretele Verzi au acces la o gam─â larg─â de armament ├«ns─â de obicei folosesc armamentul standard al armatei SUA. Ace┼čti solda┼úi neconven┼úionali lupt─â ├«n Afganistan, antreneaz─â trupele irakiene ┼či grup─ârile para-militare din Columbia care fac politica S.U.A. Motto-ul lor este ,,de opresso liberÔÇť.

Clipboard09 jpg jpeg

Beretele verzi, trimise s─â salveze armat─â irakian─â 

C├ót de puternice sunt aceste for┼úe speciale ╚Öi c├ót de mult se bazeaz─â pe ele Pantagonul o demonstreaz─â situa┼úia din Irak, acolo unde dup─â retragerea armatei americane, statul ╚Öi armata irakian─â au intrat ├«ntr-o faz─â de disolu┼úie. Pentru a salva ├«ntreaga situa┼úia administra┼úia de la Washington a f─âcut apel la experien┼úa Beretelor Verzi. La sf├ór┼čitul lunii iunie a anului 2014, un contingent de solda┼úi americani apar┼úin├ónd Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, av├ónd o misiune de consiliere a guvernului irakian ╚Öi preg─âtire a for┼úelor armate din Irak contra insurgen┼úilor ce au ocupat nordul ┼či o bun─â parte din vestul acestui stat. ÔÇ×Ace┼čti solda┼úi vor fi foarte eficien┼úi ├«n ├«mbun─ât─â┼úirea aptitudinilor tactice a unei p─âr┼úi din armata irakian─âÔÇŁ, a declarat Lt. Gen (r) James Dubik, cel care s-a ocupat de instruirea for┼úelor irakiene ├«n 2007 ┼či 2008. Pe scurt, acesta a declarat c─â trupele americane vor ÔÇ×ascu┼úi v├órful s─âge┼úii dar nu vor ├«nlocui s─âgeata ├«n sineÔÇŁ, cu referire direct─â la modul ├«n care guvernul de la Washington va aborda revenirea ├«n Irak. ├Äntr-o serie de atacuri recente, militan┼úii suni┼úi au capturat c├óteva ora┼če-cheie ├«n nordul ┼ú─ârii ┼či puncte de trecere a frontierei cu Siria ┼či Iordan. Abandona┼úi de liderii militari care s-au sim┼úit aliena┼úi de puterea ┼čiit─â de la Bagdad, trupele irakiene au dezertat ├«n mas─â, l─âs├ónd ├«n urm─â o bun─â parte din echipament ┼či muni┼úie.

 Darsie Rogers, comandantul For┼úelor Speciale ale armatei, a explicat motivul pentru care aceste trupe speciale au fost trimise ├«n Irak ┼či nu solda┼úii din armata regulat─â. Acesta sus┼úine c─â Beretele Verzi desf─â┼čoar─â misiuni de antrenament ├«n 30 de ┼ú─âri ├«n acest moment, c├óteodat─â ajung├ónd ┼či la parteneriate cu p├ón─â la 150 de na┼úiuni ├«ntr-un singur an. Beretele Verzi sunt militari antrena┼úi special pentru acest tip de misuni, lupte urbane ┼či de gheril─â ┼či ├«n strategii contra rebeliunilor. Rogers afirm─â c─â misiunea este potrivit─â pentru tipul de antrenament ┼či pentru experien┼úa Beretelor Verzi, fiind similar─â cu cea din Afganistan ┼či Filipine sau cu misiunile speciale din Irak din timpul r─âzboiului. ÔÇ×Dar este o misiune mult mai mare dec├ót cele din trecutÔÇŁ, a ad─âugat acesta. Totodat─â el a ┼úinut s─â sublinieze c├ót de important─â este faza ini┼úial─â de evaluare a situa┼úiei, dar ÔÇ×av├ónd ceva experien┼ú─â din trecut, credem c─â vom ├«n┼úelege destul de repede unde ┼či cum este nevoie de ajutorul nostru". Trupele speciale vor evalua situa┼úia ┼či vor decide ce fel de ajutor s─â ofere armatei irakiene. O bun─â parte din aceste trupe au experien┼ú─â ├«n Irak, particip├ónd activ la misiunile anterioare de lupt─â.

Clipboard10 jpg jpeg

Delta Force 

,,1st Special Operational Detachment-Delta (Airborne) 1/st SFOD (A)ÔÇť este denumirea oficial─â a trupelor de interven╚Ťie special─â Delta Force, fiind ├«nfiin┼úate din ordinul pre┼čedintelui american Jimmy Carter. Cel care s-a ocupat la ├«nceput de preg─âtirea ╚Öi antrenarea acestei unit─â┼úi de elit─â a fost colonelul Charles Beckwith, un veteran al r─âzboiului din Vietnam, care a fost ┼či ofi┼úerul de leg─âtur─â cu trupele speciale britanice S.A.S, de unde a ┼či preluat modelul de organizare.

Exist─â pu┼úine informa┼úii despre aceast─â unitate, iar ele provin ├«n general doar sub protec┼úia anonimatului de la fo┼čtii militari. Solda┼úii sunt recruta┼úi din armata terestr─â, Beretele Verzi, unit─â┼úile rangers aeropurtate ┼či pu┼čca┼čii marini. Centrul de antrenament este la Fort Bragg ├«n Carolina de Nord. Antrenamentul const─â ├«n probe fizice, folosirea diferitelor tipuri de arme de foc, explozibili, tehnici de infiltrare, para┼čutism, cursuri de scafandri ┼či arte mar┼úiale. Poart─â foarte rar uniforme militare, f─âr─â ├«nsemne distinctive sau nume pentru a nu fi deconspira┼úi. Delta Force duce un r─âzboiul neconven┼úional ┼či aplic─â tactici neortodoxe ├«mpotriva terori┼čtilor. Ei au m├ón─â liber─â s─â-i asasineze pe cei care pun ├«n pericol via┼úa cet─â┼úenilor americani. Ac┼úioneaz─â ├«n grupe mici de patru-cinci oameni.

Clipboard11 jpg jpeg

Comandouri Delta Force trimise s─â ├«i elibereze pe jurnali┼čtii r─âpi╚Ťi de Statul Islamic

Despre cum ac┼úioneaz─â aceste for┼úe speciale a relatat pe larg cotidianul britanic ÔÇ×The TelegraphÔÇŁ, care a publicat ├«n luna august a acestui an detalii despre o opera┼úiune secret─â a trupelor Delta Force ce a avut loc chiar de ziua SUA ╚Öi care viza salvare mai multor ostatici americani, printre care se afla ┼či jurnalistul James Foley. Misiunea secret─â a constat ├«n infiltrare ├«n Siria ├«n luna iulie a "doua duzini" de comandouri Delta Force ce aveau s─â ├«nfrunte trupele Statului Islamic. Ulterior, martori sirieni au dat detalii despre aceasta misiune jurnali┼čtilor de la ÔÇ×The TelegraphÔÇŁ.

Pe 4 iulie 2014, de Ziua Independen┼úei SUA, la primele ore ale dimine┼úii, Abu Ibrahim al-Raqqawi, locuitor al ora┼čului sirian Raqqa (care a devenit "capitala" extremi┼čtilor din Statul Islamic) a postat pe o re╚Ťea de socializare detalii despre misiunea militar─â american─â la care fusese martor. El a folosit ├«ns─â un pseudonim, de teama s─â nu intre ├«n colimatorul Statul Islamic. La scurt timp dup─â aceea, multe dintre informa┼úii au fost ┼čterse. Cu toate acestea, el a putut ar─âta jurnali┼čtilor de la ÔÇ×The TelegraphÔÇŁ o parte din aceste informa┼úii. ├Än misiunea trupelor Delta Force s-au folosit tactici asem─ân─âtoare celor utilizate la capturarea lui Osama bin Laden, fiind stabilit─â drept ┼úint─â o baza din Uqayrishah - o zona aflata la 17 kilometri de sud-estul Raqqa. La pu┼úin timp dup─â miezul nop┼úii, avioanele au bombardat ceea ce se b─ânuia a fi una dintre cele trei baze ale Statului Islamic din Siria, o baza militara numita "tab─âra Osama ben Laden" de c─âtre jihadi╚Öti. ├Än acela┼či timp, for╚Ťe militare americane speciale au fost para┼čutate ├«n apropierea unei cl─âdiri care era folosita de Statul Islamic pentru ╚Ťinerea prizonierilor "de mare valoareÔÇŁ. "Comandourile au s─ârit din ni┼čte elicoptere foarte silen┼úioase: nu puteai auzi motoarele lor sau elicele", a povestit Raqqawi, care a mai men┼úionat ┼či detalii aflate de la un prieten de-al s─âu din Uqayrishah, care s-ar fi trezit fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu americanii. ÔÇ×The TelegraphÔÇŁ precizeaz─â c─â informa┼úiile furnizate de Raqqawi nu pot fi verificate, ├«ns─â multe dintre detalii se potrivesc cu cele anun┼úate de Pentagon,dup─â aceast─â opera╚Ťiune. Washingtonul a afirmat c─â un soldat american a fost r─ânit ├«n cadrul unei opera┼úiunii speciale, iar "c├ó┼úiva" membri ai Statului Islamic au murit ├«n acest atac. Imediat cu au atins p─âm├óntul, for┼úele speciale americane au blocat drumul principal spre Raqqa ╚Öi s-au ├«ndreptat c─âtre ├«nchisoare. ├Än drum spre aceste celule ei s-au luptat cu jihadistii, iar c├ónd ┼či-au atins ┼úinta au constatat ca niciun prizonier nu era acolo. Apoi, trupele Delta Force au ├«nceput s─â caute din "u╚Ö─â ├«n u╚Ö─â", ├«n Uqayrishah, inclusiv ├«n locuin┼úele celor care se aflau acolo ┼či priveau la ce se ├«nt├ómpla. Raqqawi afirma c─â americanii au fost ajuta┼úi ╚Öi de "for┼úele speciale iordaniene", care au putut fi identificate datorit─â emblemelor de pe uniforme. ├Äntre timp, Statul Islamic a trimis ├«nt─âriri din Raqqa, astfel ca lupta s-a ├«ntins pe o durata de aproximativ 3 ore. Apoi, pe la ora 3 diminea┼úa, elicopterele i-au recuperat pe to┼úi ┼či au plecat.