Nadia şi „marea jecmăneală” de la Moscova jpeg

Nadia şi „marea jecmăneală” de la Moscova

📁 Istoria Sportului
Autor: Adrian Epure

Jocurile Olimpice din 1980, găzduite de Moscova, au marcat un moment de cumpănă în istoria acestei competiţii. Întrecerile au fost boicotate de peste 60 de ţări din Occident, care au protestat astfel, la îndemnul preşedintelui SUA, Jimmy Carter, faţă de invadarea Afganistanului de către sovietici.

Pentru România, Olimpiada de la Moscova a însemnat, în ciuda celor 25 de medalii câştigate, o imensă nedreptate făcută Nadiei Comăneci, care a fost privată de medalia de aur la individual compus. Înaintea ultimului aparat, bârna, românca, cea care era totodată şi ultima sportivă din concurs, avea nevoie de un 9.95 pentru a obţine cel de-al doilea titlu olimpic consecutiv.

„Zeiţa de la Montréal“ a evoluat perfect, dar arbitrele au întârziat afişarea notei timp de 28 de minute, căutând un pretext pentru a o depuncta şi a-i oferi medalia de aur sovieticei Elena Davîdova. Până la urmă, Nadia a primit 9.85, fiind plasată astfel pe locul al doilea, la egalitate cu o sportivă din RDG, Maxi Gnauck. Peste ani, Nicolae Vieru, actualul preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, a rememorat evenimentele:„Erau patru arbitre în Comisie.

Doamna Maria Simionescu şi cea din Anglia au dat notele pe merit, dar cele din URSS şi Cehoslovacia au acordat note foarte mici. Doamna Simionescu a oprit concursul, a încercat să determine schimbarea notei, s-a zbătut pentru Nadia, însă ordinul preşedintelul forului internaţional, sovieticul Iuri Titov, era clar, nota trebuia să rămână aceeaşi“. Românii au reuşit totuşi să-şi ia o mică revanşă în faţa ruşilor. La câteva zile distanţă faţă de concursul de gimnastică, handbaliştii lui Ioan Kunst Ghermănescu au reuşit o victorie de senzaţie în faţa URSS-ului, 22-19, după ce la pauză erau conduşi cu 15-9!

România era văzută în 1980 ca fiind o ţară „rebelă” în cadrul blocului socialist, astfel că decizia politică luată în cazul Nadiei n-ar trebui să surprindă foarte mult. De altfel, peste patru ani, când boicotul capitalist de la Moscova a fost urmat de boicotul comunist de la Los Angeles, România a decis să-şi trimită sportivii în Statele Unite.