Mo╚Ötenirea r─âzboiului din Bosnia: Acordul de la Dayton, un ÔÇ×experimentÔÇŁ politic f─âr─â precedent jpeg

Mo╚Ötenirea r─âzboiului din Bosnia: Acordul de la Dayton, un ÔÇ×experimentÔÇŁ politic f─âr─â precedent

­čôü Istorie contemporan─â
Autor: Miruna Butnaru Troncot─â

R─âzboiul din Bosnia s-a ├«ncheiat ├«ntr-un final prin interven╚Ťia SUA ├«n 1995 prin negocierea Acordului de Pace de la Dayton, Ohio, s╠Ži semnarea sa la Paris de ca╠ćtre pres╠žedint╠žii Bosniei-Hert╠žegovina (Alija Izetbegovi─ç), Croat╠žiei (Franjo Tudjman) s╠ži Republicii Federale Iugoslavia (Slobodan Milo┼íevi─ç). 

De atunci, ╚Ťara nu a mai experimentat niciun conflict armat deschis, dar, cu toate acestea, nu a venit nici pacea, Bosnia r─âm├ón├ónd ÔÇ×paralizat─âÔÇŁ ├«ntr-o iner╚Ťie ce o face neguvernabil─â. Totul porne╚Öte de la Dayton. Documentul r─âm├óne unul dintre cele mai controversate acorduri de pace, fiind, de altfel, ╚Öi un ÔÇ×experimentÔÇŁ politic f─âr─â precedent al comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale. Da, Dayton are marele merit de a fi oprit r─âzboiul, dar a creat ╚Öi apoi a permanentizat falii de divizare etnic─â ╚Öi teritorial─â ce fac Bosnia disfunc╚Ťional─â ╚Öi au hr─ânit na╚Ťionalismul ╚Öi preten╚Ťiile de secesiune.

Acordul-Cadru General pentru Pace privind Bosnia-Her╚Ťegovina (pe scurt, Acordul de la Dayton) este tratatul semnat la data de 14 decembrie 1995, care a consemnat ├«ncheierea ra╠ćzboiului din Bosnia din 1991-1995. Acest acord a fost o urmare a e╚Öecurilor planurilor de pace ale UE, a opera╚Ťiunii croate ÔÇ×FurtunaÔÇŁ ╚Öi a atrocit─â╚Ťilor trupelor paramilitare s├órbe ce au culminat cu genocidul de la Srebrenica.

├Än 1995, toate p─âr╚Ťile implicate ├«n negocierile de la Dayton au ╚Ötiut c─â acordul de pace ╚Öi Constitu╚Ťia sunt complicate ╚Öi deficitare. Dar au sperat, ├«n frunte cu negociatorul-╚Öef american Richard Holbrooke, c─â tratatul va fi reformat cu timpul, pas cu pas, inclusiv cu ajutorul ├Änaltului Reprezentant. Dar ├«n cei deja 26 de ani de atunci, nimeni nu a reu╚Öit s─â schimbe nimic: nici comunitatea interna╚Ťional─â, nici locuitorii Bosniei.

Anexa 2 a acestuia instituie ÔÇ×Linia de demarcare dintre entita╠ćt╠žiÔÇŁ (Inter Entity Boundary Line), i╠éntre Federa╚Ťia Bosnia-Her╚Ťegovina s╠ži Republica Srpska. De asemenea, stabile╚Öte ca╠ć statutul oras╠žului Br─Źko va fi determinat prin arbitraj (ceea ce s-a realizat ├«n 2002), r─âmas ca entitate autonom─â.

Anexa 4 cuprinde Constitu╚Ťia statului Bosnia s╠ži Her╚Ťegovina, format din Federa╚Ťia Croato-Musulman─â (ce ocupa╠ć 51% din teritoriul t╠ža╠ćrii), s╠ži Republica Srpska (49%). Anexa 10 prevede existen╚Ťa institu╚Ťiei I╠énaltului Reprezentant al ONU pentru coordonarea realiza╠ćrii aspectelor civile ale acordului de pace. 

Din 1997, ├Änaltul Reprezentant are puteri speciale de interven╚Ťie (puterile Bonn), care ├«i confer─â acestuia dreptul de a demite oficiali, de a impune legi dac─â se constat─â ├«nc─âlc─âri ale Acordului, ceea ce face din Bosnia un semi-protectorat interna╚Ťional.

├Äncep├ónd din 2009, func╚Ťia ├Änaltului Reprezentant este de╚Ťinut─â de Ambasadorul Valentin Inzko (Austria). Documentul a ├«ncercat s─â reconcilieze dou─â obiective politice contradictorii: pe de o parte, men╚Ťinerea integrit─â╚Ťii teritoriale a statului bosniac, pe de alt─â parte, s─â satisfac─â ambi╚Ťiile autonomiste ale partidelor na╚Ťionaliste s├órbe bosniace din timpul r─âzboiului (autonomia ╚Öi reprezentarea politic─â a croa╚Ťilor bosniaci au fost asigurate anterior prin intermediul Acordului de la Washington). 

Președintele sârb Slobodan Milošević, președintele croat Franjo Tudjman și președintele bosniac Alija Izetbegović semnează sub privirile celor mai mari lideri ai lumi Acordul de Pace de la Dayton

Acordul de Pace de la Dayton GettyImages 635227937 jpg jpeg

Una dintre cele mai mari provoc─âri politice de dup─â terminarea r─âzboiului a fost acomodarea actorilor cu planuri secesioniste ├«n aranjamente institu╚Ťionale de ├«mp─âr╚Ťire a puterii, actori ce contest─â statalitatea Bosniei, ceea ce sl─âbe╚Öte foarte mult guvernul central federal ╚Öi face aproape imposibil─â demararea unei reforme de la nivel central. Dayton nu ofer─â niciunei entit─â╚Ťi dreptul de secesiune, ├«ns─â Republica Srpska (cu majoritate s├órb─â) dore╚Öte s─â decid─â ├«n mod unilateral.

Dayton este un document inactual, de altfel, el nefiind prev─âzut s─â r─âm├ón─â ├«n vigoare 25 de ani. Reforma sa este ├«ns─â ├«ngreunat─â chiar de ├«nse╚Öi principiile pe care el le garanteaz─â. Astfel, Bosnia este un stat doar par╚Ťial suveran, deoarece ├«nc─â sunt active, din motive de securitate post-conflict, puterile executive ale ├Änaltului Reprezentant ONU, men╚Ťinerea judec─âtorilor interna╚Ťionali la Curtea Constitu╚Ťional─â, mecanismele interna╚Ťionale din districtul Br─Źko ╚Öi prezen╚Ťa militar─â interna╚Ťional─â ├«n ╚Ťar─â.

├Äncep├ónd cu anul 2004, pe teritoriul BiH este desf─â╚Öurat─â misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene, care opereaz─â ├«n baza unui mandat acordat de ONU. Misiunea succed─â SFOR ╚Öi IFOR, desf─â╚Öurate de NATO, ╚Öi a fost ini╚Ťial responsabil─â de supervizarea implement─ârii componentelor militare ale Acordului de Pace de la Dayton. Din aceste motive, reprezentan╚Ťii Republicii Srpska ╚Öi mai ales pre╚Öedintele (fost prim-ministru Milorad Dodik) folosesc toate ocaziile pentru a critica ╚Öi a contesta Acordul de la Dayton ╚Öi, ├«n unele cazuri, pentru a cere ├«n mod f─â╚Ťi╚Ö secesiunea.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina, cel mai dificil puzzle multietnic din Balcani?ÔÇť, publicat ├«n num─ârul 36 al revistei ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 27 septembrie - 20 decembrie 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Coperta 1 jpg jpeg