Miturile perioadei comuniste
Minciuna a fost ceva specific omului, dar propaganda comunistă a oferit populațiilor supuse doze incredibile. Otrava turnată a prins și nici măcar cercetătorii trecutului nu mai pot scăpa din capcanele regimului roșu. Manualele de istorie sunt pline de informații despre planurile Moscovei de a transforma România în stat agrar, politică denumită Planul Valev. Culmea este că esența oricărui regim comunist însemna chiar industrializarea și regimul de la București a avut grijă să supradimensioneze toate fabricile, ceea ce putea să ducă la o criză economică din cauza lipsei piețelor de desfacere. Să nu uităm că regimul se lăuda că nu va mai exista o situație de criză, fenomen specific lumii capitaliste. Oare chiar dorea Moscova ca România să se dezindustrializeze?
Datele statistice publicate chiar la București infirmă această teorie. Dacă analizăm primul anuar statistic publicat în 1957, constatăm cu surprindere că sub controlul odiosului Kremlin numărul fabricilor de stat cu subordonare republicană a ajuns în 1955 la 1.306 cu 700.522 angajați.
Nouă uzine erau de dimensiuni colosale, adică aveau peste 5.000 de angajați fiecare. Alte 41 de unități dispuneau fiecare de peste 2.000 de muncitori. Numărul total al întreprinderilor era de 2.223 și cel al muncitorilor de 1.078.700. Adică un cetățean din 17 era trimis la muncă în uzine. Era evidentă direcția în care se îndrepta România și nu se mai poate scrie că liderii de la Kremlin ar fi dorit ceva ce era contrar esenței comunismului. Totuși, manualele de istorie repetă aceleași legende și elevii au scris la simularea examenului de bacalaureat că se dorea de către Moscova dezindustrializarea.