Mistere neelucidate ale istoriei jpeg

Mistere neelucidate ale istoriei

Exist─â nenum─ârate engime istorice fascinante, mistere pe care poate c─â nu le vom afla niciodat─â. Unele-precum Stonehenge sau statuile din Insula Pa╚Ötelui-sunt foarte cunoscute, ├«ns─â exist─â multe alte mistere care nu beneficiaz─â de o promovare intens─â pe plan interna╚Ťional. Iat─â 6 dintre cele mai pu╚Ťin cunoscute mistere ale istoriei.

Dispari╚Ťia civiliza╚Ťiei din Valea Indusului

├Äntinz├óndu-se din India de Vest p├ón─â ├«n Afganistan ╚Öi cu o popula╚Ťie de peste cinci milioane de oameni, civiliza╚Ťia din Valea Indusului ÔÇô cea mai veche din subcontinentul indian ÔÇô a fost una din marile civiliza╚Ťii ale lumii antice. Nivelul ├«nalt de dezvoltare atins de aceast─â cultur─â este uimitor, ├«ns─â ╚Öi mai surprinz─âtoare a fost dec─âderea ei:brusca pr─âbu╚Öire a civiliza╚Ťiei din Valea Indusului a fost comparat─â cu declinul civiliza╚Ťiei Maya.Abia ├«n 1922 s─âp─âturile arheologice au scos la iveal─â o avansat─â cultur─â urban─â care i-a uimit pe occidentali. ├Äns─â nu exist─â urme de arme, sclavi, conflicte sau orice alte probleme caracteristice societ─â╚Ťilor antice. Av├ónd ├«n vedere c─â nu exist─â urme ale unui conflict militar, motivul din spatele dec─âderii acestei civiliza╚Ťii r─âm├óne un mister.

310px Mohenjodaro Sindh jpeg jpeg

Mumiile din Tarim

În timpul unor săpături în Bazinul Tarim din vestul Chinei, arheologii au descoperit mai bine de 100 de cadavre umane mumificate datând de acum 2000 de ani. Uimirea a fost însă și mai mare când s-a descoperit că unele mumii aveau părul blond și nasul lung, trăsături atipice în zona respctivă. După ce mumiile au ajuns într-un muzeu, au fost făcute analize ADN care au confirmat că mumiile erau de origine europeană. Există texte din China antică de la începutul mileniului I î.HR. în care sunt descrise popoare caucaziene care trăiau în estul îndepărtat, dar rămâne un mister cum și de ce au ajuns acolo.

20120229 0005 jpg jpeg

Manuscrisul lui Voynich

542px Voynich manuscript bathtub2 example 78r cropped jpg jpeg

S-ar putea ca manuscrisul lui Voynich s─â r─âm├ón─â pentru totdeauna un mister. Manuscrisul, vechi de 500 de ani, a fost descoperit ├«n 1912 ├«ntr-o libr─ârie din Roma, ╚Öi con╚Ťine 240 de pagini de ilustra╚Ťii ╚Öi texte ├«ntr-o limb─â necunoscut─â. Nici cei mai buni criptografi din lume nu au reu╚Öit p├ón─â azi s─â descifreze textul, fapt ce i-a f─âcut pe unii s─â cread─â c─â manuscrisul nu este altceva dec├ót o foarte complex─â fars─â. Cu toate acestea, analiza textelor arat─â c─â acestea urmeaz─â structura de baz─â ╚Öi legile unei limbi adev─ârate. R─âm├óne de v─âzut dac─â acest mister va fi vreodat─â rezolvat.

Pietrele din Carnac

D6OLD00Z jpg jpeg

Pe coasta Bretaniei, ├«n nord-vestul Fran╚Ťei, se afl─â peste 3000 de megali╚Ťi aranja╚Ťi ├«n linii perfecte care se ├«ntind pe o distan╚Ť─â de peste 12 kilometri. Legenda local─â spune c─â pietrele ar reprezenta solda╚Ťii unei legiuni romane care traversa teritoriul Bretaniei c├ónd vr─âjitorul Merlin i-a transformat ├«n piatr─â. Complexul de la Carnac este mult mai pu╚Ťin cunoscut dec├ót cel de la Stonehenge ├«n ciuda faptului c─â e mult mai impresionant ÔÇô e cel mai mare complex megalitic din lume ÔÇô ╚Öi mai misterios.

Dec─âderea civiliza╚Ťiei cretane

knossos010 jpg jpeg

Dispari╚Ťiile civiliza╚Ťiilor antice vor fi ├«ntotdeauna un mister, iar pr─âbu╚Öirea civiliza╚Ťiei cretane ne va fascina ├«ntotdeauna. ├Än urma cu 3500 de ani, via╚Ťa de pe insula Creta, centrul ├«nfloritoarei civiliza╚Ťii minoice, a fost afectat─â de o erup╚Ťie vulcanic─â. ├Äns─â t─âbli╚Ťele din argil─â descoperite de arheologi arat─â cu popula╚Ťia a r─âmas pe insul─â ├«nc─â 50 de ani dup─â erup╚Ťia vulcanic─â, iar speciali╚Ötii nu ╚Öi-au putut explica cum locuitorii insulei au reu╚Öit s─â-╚Öi continue via╚Ťa dup─â acest dezastru natural pentru a disp─ârea aparent f─âr─â nicio explica╚Ťie cinci decenii mai t├órziu.

Orașul pierdut:Helike

70612 004 020B6D3F jpg jpeg

Scriitorul grec Pausanias a relatat cum un mare cutremur urmat de un tsunami a distrus ora╚Öul Helike, o ├«nfloritoare metropol─â antic─â, c├óndva un centru devotat zeului Poseidon. Cu excep╚Ťia textelor grece╚Öti nu exista nicio dovad─â a existen╚Ťei acestui ora╚Ö-legend─â, p├ón─â c├ónd, ├«n 1861, un arheolog a descoperit o moned─â din bronz pe care era reprezentat Poseidon. 150 de ani mai t├órziu, arheologii au localizat ruinele ora╚Öului Helike, iar acum lucreaz─â pentru a scoate la iveal─â ceea ce unii consider─â a fi ÔÇ×adev─ârataÔÇŁ Atlantid─â.

http://www.livescience.com