Mistere neelucidate ale istoriei
Există nenumărate engime istorice fascinante, mistere pe care poate că nu le vom afla niciodată. Unele-precum Stonehenge sau statuile din Insula Paștelui-sunt foarte cunoscute, însă există multe alte mistere care nu beneficiază de o promovare intensă pe plan internațional. Iată 6 dintre cele mai puțin cunoscute mistere ale istoriei.
Dispariția civilizației din Valea Indusului
Întinzându-se din India de Vest până în Afganistan și cu o populație de peste cinci milioane de oameni, civilizația din Valea Indusului – cea mai veche din subcontinentul indian – a fost una din marile civilizații ale lumii antice. Nivelul înalt de dezvoltare atins de această cultură este uimitor, însă și mai surprinzătoare a fost decăderea ei:brusca prăbușire a civilizației din Valea Indusului a fost comparată cu declinul civilizației Maya.Abia în 1922 săpăturile arheologice au scos la iveală o avansată cultură urbană care i-a uimit pe occidentali. Însă nu există urme de arme, sclavi, conflicte sau orice alte probleme caracteristice societăților antice. Având în vedere că nu există urme ale unui conflict militar, motivul din spatele decăderii acestei civilizații rămâne un mister.
Mumiile din Tarim
În timpul unor săpături în Bazinul Tarim din vestul Chinei, arheologii au descoperit mai bine de 100 de cadavre umane mumificate datând de acum 2000 de ani. Uimirea a fost însă și mai mare când s-a descoperit că unele mumii aveau părul blond și nasul lung, trăsături atipice în zona respctivă. După ce mumiile au ajuns într-un muzeu, au fost făcute analize ADN care au confirmat că mumiile erau de origine europeană. Există texte din China antică de la începutul mileniului I î.HR. în care sunt descrise popoare caucaziene care trăiau în estul îndepărtat, dar rămâne un mister cum și de ce au ajuns acolo.
Manuscrisul lui Voynich
S-ar putea ca manuscrisul lui Voynich să rămână pentru totdeauna un mister. Manuscrisul, vechi de 500 de ani, a fost descoperit în 1912 într-o librărie din Roma, și conține 240 de pagini de ilustrații și texte într-o limbă necunoscută. Nici cei mai buni criptografi din lume nu au reușit până azi să descifreze textul, fapt ce i-a făcut pe unii să creadă că manuscrisul nu este altceva decât o foarte complexă farsă. Cu toate acestea, analiza textelor arată că acestea urmează structura de bază și legile unei limbi adevărate. Rămâne de văzut dacă acest mister va fi vreodată rezolvat.
Pietrele din Carnac
Pe coasta Bretaniei, în nord-vestul Franței, se află peste 3000 de megaliți aranjați în linii perfecte care se întind pe o distanță de peste 12 kilometri. Legenda locală spune că pietrele ar reprezenta soldații unei legiuni romane care traversa teritoriul Bretaniei când vrăjitorul Merlin i-a transformat în piatră. Complexul de la Carnac este mult mai puțin cunoscut decât cel de la Stonehenge în ciuda faptului că e mult mai impresionant – e cel mai mare complex megalitic din lume – și mai misterios.
Decăderea civilizației cretane
Disparițiile civilizațiilor antice vor fi întotdeauna un mister, iar prăbușirea civilizației cretane ne va fascina întotdeauna. În urma cu 3500 de ani, viața de pe insula Creta, centrul înfloritoarei civilizații minoice, a fost afectată de o erupție vulcanică. Însă tăblițele din argilă descoperite de arheologi arată cu populația a rămas pe insulă încă 50 de ani după erupția vulcanică, iar specialiștii nu și-au putut explica cum locuitorii insulei au reușit să-și continue viața după acest dezastru natural pentru a dispărea aparent fără nicio explicație cinci decenii mai târziu.
Orașul pierdut:Helike
Scriitorul grec Pausanias a relatat cum un mare cutremur urmat de un tsunami a distrus orașul Helike, o înfloritoare metropolă antică, cândva un centru devotat zeului Poseidon. Cu excepția textelor grecești nu exista nicio dovadă a existenței acestui oraș-legendă, până când, în 1861, un arheolog a descoperit o monedă din bronz pe care era reprezentat Poseidon. 150 de ani mai târziu, arheologii au localizat ruinele orașului Helike, iar acum lucrează pentru a scoate la iveală ceea ce unii consideră a fi „adevărata” Atlantidă.
http://www.livescience.com