Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România
Cu doar trei clase primare, Mihail Moruzov a reuşit să creeze o reţea de spioni care concura în secolul trecut cu cele ale marilor puteri europene, cu care a capturat agenţi nemţi şi a cules informaţii importante pentru front. Om de încredere al lui Carol al II-lea, a sfârşit împuşcat de legionari într-o celulă de la Jilava, în 1940, în timp ce pregătea o alianţă a serviciilor secrete române, italiene şi germane.
Despre Mihail Moruzov mai ştiu acum doar istoricii serviciilor secrete din România şi fiica sa, Aurora Moruzov (89 de ani), care a ştiut cine a fost tatăl său abia după moartea acestuia. Aurora Moruzov locuieşte singură într-un apartament din Capitală, păstrând în minte imaginea misterioasă a celui care, în 1924, a înfiinţat primul serviciu secret al României şi care i-a apărut în viaţă mai mult ca o umbră, pentru a o proteja.
Chiar dacă a trăit învăluit în mister, istoricii au reuşit să desluşească traseul profesional al lui Mihail Moruzov şi l-au caracterizat drept un mare patriot, informaţiile culese de el fiind de importanţă vitală pentru statul român.
Părintele serviciilor secrete româneşti, Mihail Moruzov, se trage din cazacii zaporojeni refugiaţi din Caucaz în România. S-a născut la 18 septembrie 1887, în satul Zebil din Tulcea, într-o familie cu opt copii, el fiind cel mai mic. Tatăl lui, Nicolae, a fost preot vreme de patru decenii la biserica rusă din Tulcea. Mihail Moruzov a făcut doar trei clase primare, întrucât limba latină l-a împiedicat să-şi ducă mai departe studiile şi aşa a ajuns să continue lecţiile în particular, cum se obişnuia în acele vremuri.
Prima legătură a lui Moruzov cu activitatea de informaţii s-a făcut pe când era foarte tânăr, aşa acum ne spune profesorul universitar Cristian Troncotă, istoricul care a publicat documente inedite despre activitatea şi viaţa lui Moruzov în cartea „Mihail Moruzov şi Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române“.Citeste mai mult: adev.ro/nkhvqq