Microsoft - istoria companiei care a declanșat revoluția digitală
Sisteme de operare, programe software pentru afaceri, publicitate și învățământ, monitoare touch-screen , calculatoare personale, jocuri video, console, motoare de căutare- sunt doar câteva dintre produsele furnizate de Mocrosoft care au schimbat societatea umană. Este una dintre marile companii Big Tech care au declanșat revoluția digitală în ultimii 40 ani. Fondat de Bill Gates și Paul Allen, compania s-a născut printr-o “provocare” pe vremea când cei doi tineri programatori au implementat interpretorul limbajului de programare BASIC pentru Altair 8800. Compania este acum pe locul 3 după Amazon și Apple ca cea mai bogată companie publică americană, în 2019 având 1 trilion de dolari capitalizare pe piață.
Unul dintre fondatorii gigantului Microsoft, Bill Gates, s-a născut pe 28 octombrie 1955 în Seattle, statul american Washington, fiul avocatului William H.Gates Sr. și al afaceristei Mary Maxwell Gates, membru din Consiliul de Administrație din First Interstate BancSystem și United Way of America. Fiind un elev ingenios, la 13 ani , Bill a fost înscris la școală privată Lakeside, iar când a ajuns în clasa a opta, clubul școlar al mamelor i-au cumpărat un model de teleprinter “Teletype 33 ASR” și un calculator General Electric. A devenit interesat de limbajul de programare BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) care era nestructurat, ulterior procedural, inventat în 1964. Era scutit de la orele de matematică pentru a-și urmări pasiunea. A scris primul său program - Tic Tac Toe , prin care utilizatorii se jucau împotriva calculatorului.
Paul Allen, născut pe 21 ianuarie 1953, în Seattle, Washington, a urmat studiile tot la școala privată Lakeside unde s-a împrietenit cu Bill Gates cu care împărtășea pasiunea pentru calculatoare. Au folosit terminalul teleprinterului pentru a-și îmbunătăți abilitățile de programare pe mai multe calculatoare specifice vremii.
Bill Gates & Paul Allen- fondatorii Microsoft (foto)
Gates și Allen s-au înscris la Universitatea de Stat Washington unde s-au alăturat Frăției Phi Kappa Theta. Allen și Gates au ajuns să facă cercetări în programare computerizată la laboratorul departamentului de știință computerelor al Universității din Washington. Au lucrat pe un sistem PDP-10, iar în vara 1971, Gates, Allen, împreună cu alți doi colegi, Ric Weiland și Kent Evans, au încercat să caute “exploits” (slăbiciuni) în sistemul de operare pentru a primi ore gratuite la calculator, accesarea calculatoarelor universității ce aparțineau celor de la Computer Center Corporation fiind atunci contra-cost. Au fost depistați de conducere și excluși din cauza abuzarii privilegiilor. Gates, la 17 ani, împreună cu Allen, având un procesor Intel 8008 la bază, au făcut contoare de trafic. După doi ani,. Paul Allen a abandonat studiile pentru a munci ca programator la Honeywell în Boston lângă Universitatea Harvard unde Bill Gates s-a înscris. Cei doi și-au folosit și combinat abilitățile de programare și în 1972 au fondat o idee de afacere - “Traf-O-Data 8008”, un calculator rudimentar care urmărea și analiza datele de trafic auto.
Sediul central Microsoft din Redmond, Washington
În 1974, Allen, împins de ambiție, l-a convins pe Gates să renunțe la studii pentru a pune bazele unei afaceri ce avea să schimbe omenirea. Allen a fost inspirat când se plimba pe Harvard Square de coperta revistei Popular Electronics din ianuarie 1975 ce releva “Altair 8800”, primul microcomputer. Allen a cumpărat și citit revista. Apoi, a dat buzna la colegiul Harvard pentru a i-o arăta lui Gates. Cei doi au văzut potențialul de a dezvoltă și implementa limbajul de programare BASIC pe acest sistem. Cu toate că nu aveau un microcomputer Altair și nici nu au dezvoltat limbajul, Gates i-a contactat pe producătorii Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), creatorii noului microcomputer, cerând să demonstreze implementarea limbajului BASIC. Producătorii au acceptat, fiindu-le stârnit interesul, iar Allen și Gates au lucrat opt săptămâni la un emulator cu ajutorul lui Monte Davidoff. Allen a plecat la Albuquerque pentru a se întâlni cu producătorii de la MITS care au agreat să distribuie produsul Altair BASIC. Allen s-a mutat la Albuquerque, iar Gates a abandonat studiile de la Harvard și i s-a alăturat.
Împreună, au fondat compania Micro-Soft, inițial denumită “Micro-Soft”, înregistrată pe 26 noiembrie 1976 de secretariatul statului New Mexico.
Microcomputerul Altair 8800 de la MITS și interpretorul Altair BASIC creat de Paul Allen și Bill Gates
Modelul Altair BASIC a devenit popular și bine vândut, chiar și piratat pe piață neagră la scară mare. Bill Gates, îngrijorat, a redactat o scrisoare tuturor iubitorilor de calculatoare și MITS că nu poate să producă și să distribuie un software de calitate fără plată. A insistat că dezvoltatorii de software să-și ceară banii pe programele dezvoltate conform drepturilor de autor, dar nereușind să convingă , Micro-Soft a ales să continue pe cont propriu, despărțindu-se de MITS la finalul anului 1976. Încasările companiei până la finalul anului 1976 au fost de 16 005 de dolari. În 1978, Micro-Soft a deschis primul sediu internațional în Japonia, fiind denumit “ASCII Micro-Soft” (Microsoft Japan de azi).
Pe 29 noiembrie 1979, compania a fost redenumită “Microsoft” (denumirea de azi) și și-a mutat sediul central în Bellevue, Washington. În 1980, Microsoft a creat primul sistem de operare pentru afaceri, Xenix, fiind o versiune bazată pe Unix și a încheiat un parteneriat cu IBM pentru a furniza o versiune de CP/M OS pentru a fi utilizată pe calculatoarele personale IBM PC. Compania a fost restructurată în 1981 devenind o afacere încorporată, iar Bill Gates a devenit președintele companiei și directorul consiliului de administrație, pe când Paul Allen a devenit vice președintele executiv. Prin 1983, Allen a părăsit compania după ce a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin. Cu toate că a rămas în continuare vice-președintele companiei Microsoft, a continuat să activeze în alte domenii precum cea de Inteligență Artificială, creând noi companii ca Vulcan inc. și instituții medicale . Paul Allen a murit de cancer pe 15 octombrie 2018.
Microsoft a început să producă limbaje de programare pe baza Microsoft BASIC pe diferite computere personale ca Apple II și Commodore 64. Pe 12 august 1981, Microsoft a lansat MS-DOS, sistemul de operare ce a asigurat supremația companiei.
Codul sursa al MS-DOS & interfața sistemului de operare Windows 1.0.
Primul mare sistem de operare de succes a fost lansat pe 24 august 1995 - Windows 95 care includea o nouă interfață cu celebrul buton de Start, precum și un portal web și funcția Microsoft Network. Includea de asemenea multiple aplicații: Microsoft Backup (pentru situații neprevăzute, fișierele erau copiate și stocate în cazul în care cele originale erau distruse), navigatorul web Internet Explorer, Microsoft Paint pentru desen/pictură, Windows Defrag ( proces pentru reducerea gradului de fragmentare), Windows Scandisk (care verifică și repară erorile de sistem de fișiere pe disc), Windows Sound Recorder (pentru înregistrarea sunetelor) și celebrele jocuri video Windows Minesweeper și Solitaire. Tot în același an, Microsoft și NBC au încheiat un parteneriat, punând bazele rețelei de televiziune prin cablu MSNBC.
Pe 16 august 1995, Microsoft și Thomas Reardon au dezvoltat și lansat navigatorul web Internet Explorer. În 1996 Microsoft a lansat Expedia, o companie online de călătorii ca prima proprietate pe internet, iar în 1997, după un îndelungat conflict, Microsoft și Apple au încheiat un parteneriat, Microsoft lansând pachetul Office pentru Macintosh, livrându-i funcția de Internet Explorer și oferindu-i 150 milioane de dolari drept investiție .
Lansarea sistemului de operare Windows 95 (1995)
În 1998 a fost lansat sistemul de operare Windows 98 și au fost deschise sediile Microsoft în India. Compania a fost acuzată și amendată de departamentul de justiție american pentru competiție neloială și obligarea producătorilor de calculatoare personale să producă ecrane specifice sistemului de operare Windows, precum și pentru legarea motorului de căutare Internet Explorer de sistemul de operare Windows, ajungând la un acord în 2002.
Pe 25 octombrie 2001, Microsoft a lansat unul dintre cele mai populare sisteme de operare din istorie, Windows XP ,iar pe 15 noiembrie 2001 a lansat prima consolă Xbox. În 2002 a lansat inițiativa .NET care crea un nou API (un set de definiții de sub-programe, protocoale și unelte pentru programarea de aplicații și software.) care includea un nou limbaj de programare, C#.
În 2003, Microsoft a debutat pe piața telefoanelor mobile , lansând sistemul de operare Windows Mobile pentru telefoane.
În 2007 a fost lansat sistemul de operare Windows Vista care n-a avut succes. Bill Gates, care din 1995 până în 2017 a deținut titlul Forbes de cel mai bogat om de pe planetă (cu avere estimată astăzi de 112 miliarde de dolari) s-a retras de la conducerea companiei din anul 2000 și s-a orientat spre filantropie și ajutorarea țărilor sărace. A continuat să lucreze în poziția de consilier tehnic și ca membru de Consiliul de Administraţie al Microsoft şi din cel al Berkshire Hathaway, conglomeratul industrial deţinut de miliardarul Warren Buffet cu care este partener. Dar în paralel s-a axat pe crearea fundației Bill & Melinda Gates Foundation cu scopul de a eradica sărăcia, de a promova educația și de a stopa bolile. Noul director general al Microsoft a devenit Steve Ballmer, succedat în 2014 de Satya Nadella.
În 2009, compania a lansat sistemul de operare Windows 7 și motorul de căutare Bing care a înlocuit MSN. În 2013 a fost lansată consola Xbox One, consola cea mai de succes al companiei Microsoft, fiind vândută în 47 milioane de exemplare.
În 2015, Microsoft a lansat sistemul de operare curent Windows 10, cu Cortana drept asistent vocal virtual, fiind de altfel și primul sistem de operare lansat gratuit. Compania are un venit anual de 125 miliarde dolari , active de 287 miliarde de dolari și 150 000 de angajați la nivel global.
Sursa: Wikipedia (en)