Martie, o lună cu mortalitate ridicată în RSS Moldovenească
Oamenii vin și pleacă din această lume și nu prea au timp să gândească la fenomenele mari. Este mai ușor să le explice prin voia unor ființe supranaturale și astfel apar religiile. Realitatea și rațiunea nu sunt iubite în comunitățile contemporane. Nici Istoria ca știință nu este suportată, acceptate fiind filmele senzaționale prin efectele speciale și scenariu.
Coasa ucigătoare a morții este permanent ascuțită și pregătită, orice eroare putând fi fatală. Dacă mai intervin și conducătorii cu decizii șocante, prăpădul se extinde la nivel de regiune sau de țară și apare un adevărat genocid prin înfometare, un Holodomor în termeni istorici. Conducerea de la Moscova a jefuit de produse alimentare RSS Moldovenească în anul 1946 și nu s-a ținut cont că bântuia o secetă teribilă. A fost normal să apară foametea și numai în luna martie a anului 1947 au pierit 25.953 de locuitori de toate vârstele. S-a ajuns până la cazuri de canibalism din cauza lipsei de porumb. Era o mortalitate de peste șase ori mai mare decât într-o lună obișnuită.
Chiar și aceasta putea să fie scăzută dacă s-ar fi acordat atenție aprovizionării cu mâncare și, mai ales, cu medicamente. Să zicem că a fost un accident nefericit al istoriei după un război devastator, dar un nou vârf a fost atins în iunie 1947. Statul comunist nu era interesat de salvarea oamenilor și a ajutat din plin foametea și bolile să secere în masă. Un centru de putere nu este interesat de soarta comunităților decât dacă acestea au potențial militar.
Au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea sistemului sanitar, dar acestea erau absolut insuficiente după ravagiile produse de război și de armata care a eliberat țara de toate bunurile interesante. Era normal ca luna martie să lovească din plin cu tot alaiul de arme ucigătoare. A fost prăpăd în anul 1959 și atunci au pierit 32.287 de cetățeni, de peste două ori mai mult față de aprilie următor și de aproape trei ori față de o lună de vară. Locul secund în clasamentul asasin este deținut de anul 1962 cu 28.383 cazuri.
Situația s-a mai îmbunătățit în timp prin perfecționarea sistemului sanitar și prin aducerea de alimente proaspete, dar prima lună de primăvară păstrează potențialul criminal dacă nu sunt respectate reguli sanitare de bază.
Foto sus: Monumentul lui Lenin din orașul Bălți, RSS Moldovenească, în anul 1958 (foto: Ion Chibzii / Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...