image

Istoria WSOP, cel mai important eveniment al anului în lumea pokerului

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

World Series of Poker este unul dintre evenimentele cu o contribuție impresionantă în popularitatea jocului de poker. WSOP a avut prima ediție în 1970, când pokerul era un joc care nu avea succesul din zilele noastre. Pe atunci, în Las Vegas erau mai puțin de 50 de mese de poker în tot orașul.

De fapt, în tot statul Nevada erau doar 70 de mese. Iar cazinoul care a găzduit prima ediție a WSOP nici măcar nu avea o masă de poker înainte de acel moment. Concursul care a stabilit primul campion WSOP a avut loc într-o încăpere de dimensiunea unei camere obișnuite de hotel, iar la start s-au aflat în jur de 30 de jucători. Fără să-și dea seama, ei au luat parte la o ediție istorică.

Prima ediție a WSOP nu s-a bucurat de o atenție prea mare în acel moment. Presa vremii a scris foarte puțin despre eveniment, iar nimeni din afara Las Vegas nu știa ce este WSOP. Campionul ediției inaugurale, Johnny Moss, nici măcar nu a câștigat turneul de poker, el fiind ales cel mai bun jucător după un vot la care au luat parte toți participanții la finalul unor zile de joc.

Cel care inventat conceptul WSOP, Benny Binion, și-a dat seama că trebuie să facă ceva pentru a duce evenimentul la un nivel mult mai ridicat. Drept urmare, anul următor șapte jucători au plătit taxa de intrare de 5.000 de dolari, iar Johnny Moss a ieșit câștigător, reușind să își păstreze titlul de campion mondial.

Din 1972 Main Event-ul este cu Texas Hold'em

Începând cu ediția din 1972, participanții au venit la WSOP pentru a juca Texas Hold'em la Main Event. Aceasta este cea mai populară versiune a jocului de poker și în prezent, atât în mediul online cât și la turneele live. Câștigătorul Main Event-ului din 1972 a fost Amarillo Preston, un jucător cu o carismă aparte, care a profitat de succes pentru a-și face publicitate în toate modurile posibile. A plecat într-un turneu de promovare, iar în următorul deceniu a fost invitat la The Tonight Show de 11 ori și a apărut și în câteva filme.

Ediția din 1972 a contribuit masiv la popularitatea WSOP, iar din 1973 postul CBS Sports a televizat în premieră evenimentul. Imaginile sunt epocale și arată totul despre o perioadă foarte interesantă a pokerului, în care jucătorii fumau trabuc la masă. Dar era clar că WSOP începea să capete o greutate tot mai mare, astfel că, pe lângă Main Event, au fost incluse și alte evenimente: No Limit Hold'em cu buy-in mai mic, Seven-card Studd, Razz și Deuce-to-seven Draw. Două dintre aceste evenimente au fost câștigate de Puggy Pearson, inclusiv Main Event-ul.

Succesul lui Chris Moneymaker a dus totul la un alt nivel

Ascensiunea WSOP a devenit și mai puternică după ediția din 2003, când Chris Moneymaker, un jucător care a obținut calificarea online a reușit să se impună în Main Event. El le-a arătat tuturor că au o șansă în acest joc, iar numărul participanților a crescut considerabil de la ediție la ediție. Spre exemplu, Moneymaker a primit 2.5 milioane de dolari pentru succesul său, iar ediția de anul următor a avut un Main Event de 5 milioane de dolari, câștigat tot de un amator, Greg Raymer. Premiul din anul următor s-a ridicat la 7.5 milioane de dolari.

Din 1976 au fost introdus celebrele brățări

image

WSOP mai este cunoscut și pentru faptul că învingătorii probelor primesc celebrele brățări. Ideea a fost introdusă în 1976 și s-a bucurat de succes încă din start. Drept urmare, ele au fost acordate și campionilor edițiilor precedente. În acest moment, jucătorul cu cele mai multe brățări WSOP câștigate este Phil Hellmuth, care are nu mai puțin de 16. El este urmat de Phil Ivey, Johnny Chan și Doyle Brunson, toți cu câte 10 brățări. Canadianul cu origini românești Daniel Negreanu are 6 brățări WSOP.

Brățările nu sunt însă singurele bijuterii oferite la WSOP. Pe măsură ce evenimentul s-a dezvoltat din ce în ce mai tare, organizatorii au dat naștere WSOP Circuit - o serie de turnee ce preced competiția ce are loc în Las Vegas. Astfel, fiecare câștigător al unui turneu din cadrul WSOP Circuit primește câte un inel de aur. Americanul Maurice Hawkins este jucătorul cu cele mai multe inele de aur - 14 la număr, urmat de Joshua Reichard (13 inele) și Valentin Vornicu (12 inele).

Fiind un turneu atât de important, automat și premiile sunt pe măsură. Spre exemplu, ediția din 2022 a avut la Main Event premii totale în valoare de 80.782.475 de dolari. Câștigătorul Espen Jorstad a plecat acasă cu un premiu în valoare de 10 milioane de dolari. Recordul a fost atins însă în 2006, când Jamie Gold a obținut un cec în valoare de 12 milioane de dolari.