Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg

Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier din România

În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.

La un secol de când a fost declarat oraș, în Petroșani - cea mai mare localitate minieră din România - călătorii întâlnesc mai puțini minieri decât s-ar putea aștepta.

Monumentele trecutului mai animat al localității - coloniile minerești, clădirile de epocă de la începutul secolului XX, stadionul Jiul și depoul de vagoane al fostului nod feroviar - sunt cufundate în liniște.

„În timpul iernii, se mai trezește la viață doar stațiunea montană Parâng, unde mai ajung turiști, însă centrul orașului rămâne tot mai pustiu”, povestește un fost miner, unul dintre pensionarii minieri care au muncit aproape toată viața în industria cărbunelui.

La mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost deschise primele mine de cărbune din Valea Jiului, Petroșaniul și celelalte localitați înșirate în luncile celor două Jiuri și mărginite de munții Retezat, Parâng - Șureanu și Vâlcan, erau locuite fiecare câteva sute de oameni.

Cei mai mulți erau păstori și pădurari, români ai căror strămoși s-au stabilit aici încă din epoca medievală venind din ținuturile Hațegului și ale Sibiului sau din sudul Carpaților, din regiunea Olteniei. Băștinașii aveau să fie numiți „momârlani”, odată cu industrializarea regiunii carbonifere.

„Câteva sate se găsesc aici şi acestea sunt populate de un amestec al valahilor harnici, care pot fi văzuţi în general păstorindu-şi turmele şi cultivându-şi pământurile. Cirezile lor sunt aproape la fel de pitoreşti ca ei. Vitele lor sunt aproape toate albe-crem, cu coarne încovoiate elegant, având o lungime neobişnuită. Caii sunt mici şi aspri, dar foarte destoinici”, relata geologul David Ansted, după ce a călătorit în Valea Jiului în 1860.

Calea ferată a cărbunelui Simeria - Petroșani (video - depoul), înființată în 1870, a marcat transformarea Petroșaniului din satul pitoresc, dar izolat între munți, cu vreo 600 de locuitori, într-un orășel minier, cu câteva mii de oameni, tot mai aglomerat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Aici își găseau loc primii „coloniștii” veniți din toate colțurile României și Austro-Ungariei pentru a munci în minele de cărbune.

„Din clădirile cele mari şi multe ale gării te afli în mijlocul unei aşezări omeneşti cum sunt acelea din America de Nord, prin locurile unde o mare bogăţie a ieşit la iveală chemând la sine pe doritorii de câştig răpede şi pe muncitorii care primesc munca cea mai grea pentru plata cea mai mare”, scria istoricul Nicolae Iorga, în 1906.

În minele din jurul Petroșaniului munceau români, maghiari, slovaci şi chiar turci, arăta Nicolae Iorga.

Un secol de când Petroșaniul a devenit oraș

Petroșani a fost declarat oraș în 1924, iar până la sfârșitul anilor ‘20, populația sa a depășit 15.000 de locuitori. După Al Doilea Război Mondial, planurile de industrializare concepute de regimul comunist au schimbat complet înfățișarea ținutului.

Pe malurile Jiului și ale afluenților săi au fost ridicate primele blocuri, înghesuite în cartierele despărțite de ape și de calea ferată de minele de cărbune, iar populația din cele șase orașe ale Văii Jiului a ajuns să depășească 150.000 de locuitori în anii ‘80.

Petroșani, centrul regiunii miniere, număra atunci peste 40.000 de locuitori și își baza dezvoltarea pe minele de cărbune Dâlja și Livezeni, pe uzina de utilaj minier și fabricile de industrie ușoară și pe importanța de atunci a rețelei feroviare.

În anii ‘80, din gara Petroșani plecau anual spre toate regiunile României garnituri încărcate, în total, cu peste zece milioane de tone de cărbune, extrase din numeroasele mine din Valea Jiului.

Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (99) JPG

Una dintre locomotivele vechi din Petroșani. Foto: Daniel Guță

Orașul Petroșani a devenit și un reper al turismului din vestul României. Stațiunea montană Parâng din vecinătatea a fost tot mai căutată, încă de la începutul anilor ‘70, când aici a fost construit primul telescaun din Valea Jiului. Petroșaniul era locul de plecare al amatorilor de excursii spre culmile din Parâng, Retezat și Vâlcan și în Defileul Jiului.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...