image

Istoria celor mai populare haine: Blugii, fusta mini şi sacoul, hainele care au schimbat mentalităţi

Cu o istorie de peste un secol şi jumătate, blugii, fusta mini şi sacoul sunt cele mai populare piese vestimentare dar, totodată, şi cele mai controversate. În jurul acestor haine s-au creat numeroase dezbateri care au avut ca efect schimbări important în societate.

În ziua de astăzi, orice ţinută considerată la modă trebuie să conţină ca element principal blugii sau ceva confecţionat din acelaşi material al acestor pantaloni. În trecut popularii pantaloni nu reprezentau mare lucru pentru cei care-i poartă. O scurtă istorie a blugilor arată faptul că, la sfârşitul secolului XIX, perioadă în care au şi apărut, blugii erau purtaţi mai mult de muncitori şi mineri, datorită materialului gros şi rezistent din care erau confecţionaţi.Părintele blugilor este nimeni altul decât bavarezul Leob Strauss (devenit mai târziu Levi Strauss) care, în 1873, pleacă din New York către San Francisco pentru a deschide un mic atelier specializat în producţia de textile, după cum relatează istoricul Horia Dumitru Oprea. Astfel a fost creată prima pereche de blugi din lume. Revenind în prezent, cifrele realizate de revistele de specialitate din America, precum Forbes, arată faptul că industria de producţie a blugilor încasează anual venituri de peste 4 miliarde de dolari.

blugi, povestea lui Levi Strauss 1  sursa   Shutterstock jpg

Fusta mini şi ordinea socială

Momentul oficial al naşterii acestui obiect vestimentar este considerat a fi începutul anilor 1960. Protestele tinerilor, coroborate cu dorinţa de emancipare a femeii şi desele mişcări de eliberare sexuală, şi-au adus aportul şi în ceea ce priveşte stilul vestimentar.

Oamenii îşi doreau să poarte ţinute prin care să-şi exprime atitudinea şi dorinţa unui nou stil de viaţă. Inventatoarea fustei mini este considerată creatoarea de modă Mary Quaint. Englezoaica îşi vindea propriile creaţii într-un mic magazin din Chelsea.

fusta mini jpg jpeg

Opinia lui Quaint a fost aceea de a crea o ţinută vestimentară menită să pună în valoare femeia şi formele sale naturale. O ţinută care să ispitească, dar în acelaşi timp să ofere purtătoarelor sale senzaţia de libertate, de putere.

Sacourile lui Coco Chanel

Sacoul este un alt obiect vestimentar foarte popular în zilele noastre. Deşi există modele atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, trebuie ştiut că sacolul a apărut iniţial ca o haină destinată exclusiv domnilor.

SACOU AMA VERDE 800x1200h jpg jpeg

Primele sacouri din istorie au apărut după a doua jumătate a secolului XIX şi erau purtate de bărbăţii din înalta societatea. Aceste piese vestimentare erau confecţionate din materiale de foarte bună calitate, aveau umerii bine marcaţi şi erau prevăzute cu buzunare pe partea stângă şi dreaptă şi unul sus pe piept, pentru a se putea introduce o batistă care să se asorteze cu cravatele.

Sacou cu dungi, Stradivarius, 139,90 lei jpg jpeg

Creatoarea Coco Chanel este cea care a creat primele modele de sacou dedicate doamnelor. Practic Coco Chanel este cea care feminizează sacoul. Ceea ce creatoarea de modă a reuşit să facă prin feminizarea sacolului a fost să dea startul unei adevărate revoluţii de emancipare a femeii. Haina pe care a creat-o a fost realizată cu scopul de a da femeilor mult mai multă încredere şi de a se considera egalele bărbaţilor.