Hartă reprezentând Cetatea Oradea, publicată în 1617, în volumul VI al „Civitates orbis terrarum”, primul atlas modern, editat de Georg Braun și Frans Hogenberg

Indulgența plenară acordată de Papa Bonifaciu al IX-lea Catedralei gotice din Cetatea Oradea

La 25 august 1401, Papa Bonifaciu al IX-lea a acordat Indulgența plenară Catedralei gotice din Cetatea Oradea, asemenea bisericilor San Marco din Veneţia şi Sfânta Maria Porțiuncula din Assisi. Acest fapt a sporit și mai mult prestigiul locului, catedrala devenind un renumit loc de pelerinaj.

În decretul papal dat la Roma se menționează faptul că rămășițele trupești ale regelui Ladislau I se odihnesc în catedrală. Amintește, totodată, și de minunile înfăptuite aici, notează Muzeul Ţării Crişurilor, pe pagina de Facebook a intituției.

Potrivit documentului, Penitențeria Apostolică a acordat Indulgența plenară, iertarea păcatelor, cu ocazia solemnelor celebrări în onoarea Sfântului Ladislau, tuturor credincioșilor, cu adevărat căiți de păcatele lor, care s-au spovedit și au vizitat cu evlavie catedrala în ziua sărbătorii Sf. Ladislau, precum și în cele patru zile precedente și imediat după sărbătoarea închinată Sf. Ladislau.

Construcția catedralei gotice a început sub îndrumarea episcopului Andrei Báthory şi a fost finalizată probabil în jurul anului 1407. Avea trei nave şi o faţadă flancată de două turnuri. Altarul era octogonal.

În interiorul catedralei au fost înmormântate mai multe capete încoronate. Amintim aici pe regele Ladislau I; regele-împărat Sigismund de Luxemburg, alături de prima sa soție Maria. Ornatul regelui Sigismund a fost descoperit absolut întâmplător de către soldaţii austrieci din garnizoana locală în anul 1755, piesele fiind duse la Viena. Tot în catedrală a fost înmormântată regina Beatrix, prima soție a regelui Carol Robert de Anjou.

În prezent, în interiorul Muzeului Orașului Oradea, pot fi admirate mai multe fragmente arhitectonice din catedrala înălțată în secolul al XIV-lea (foto jos).

În interiorul Muzeului Orașului Oradea, pot fi admirate mai multe fragmente arhitectonice din catedrala înălțată în secolul al XIV-lea

Autor: Diana Iancu muzeograf, secția Muzeul Orașului Oradea

Foto sus: Hartă reprezentând Cetatea Oradea, publicată în 1617, în volumul VI al „Civitates orbis terrarum”, primul atlas modern, editat de Georg Braun și Frans Hogenberg

Mai multe pentru tine...