Indulgența plenară acordată de Papa Bonifaciu al IX-lea Catedralei gotice din Cetatea Oradea
La 25 august 1401, Papa Bonifaciu al IX-lea a acordat Indulgența plenară Catedralei gotice din Cetatea Oradea, asemenea bisericilor San Marco din Veneţia şi Sfânta Maria Porțiuncula din Assisi. Acest fapt a sporit și mai mult prestigiul locului, catedrala devenind un renumit loc de pelerinaj.
În decretul papal dat la Roma se menționează faptul că rămășițele trupești ale regelui Ladislau I se odihnesc în catedrală. Amintește, totodată, și de minunile înfăptuite aici, notează Muzeul Ţării Crişurilor, pe pagina de Facebook a intituției.
Potrivit documentului, Penitențeria Apostolică a acordat Indulgența plenară, iertarea păcatelor, cu ocazia solemnelor celebrări în onoarea Sfântului Ladislau, tuturor credincioșilor, cu adevărat căiți de păcatele lor, care s-au spovedit și au vizitat cu evlavie catedrala în ziua sărbătorii Sf. Ladislau, precum și în cele patru zile precedente și imediat după sărbătoarea închinată Sf. Ladislau.
Construcția catedralei gotice a început sub îndrumarea episcopului Andrei Báthory şi a fost finalizată probabil în jurul anului 1407. Avea trei nave şi o faţadă flancată de două turnuri. Altarul era octogonal.
În interiorul catedralei au fost înmormântate mai multe capete încoronate. Amintim aici pe regele Ladislau I; regele-împărat Sigismund de Luxemburg, alături de prima sa soție Maria. Ornatul regelui Sigismund a fost descoperit absolut întâmplător de către soldaţii austrieci din garnizoana locală în anul 1755, piesele fiind duse la Viena. Tot în catedrală a fost înmormântată regina Beatrix, prima soție a regelui Carol Robert de Anjou.
În prezent, în interiorul Muzeului Orașului Oradea, pot fi admirate mai multe fragmente arhitectonice din catedrala înălțată în secolul al XIV-lea (foto jos).
Autor: Diana Iancu muzeograf, secția Muzeul Orașului Oradea
Foto sus: Hartă reprezentând Cetatea Oradea, publicată în 1617, în volumul VI al „Civitates orbis terrarum”, primul atlas modern, editat de Georg Braun și Frans Hogenberg
Mai multe pentru tine...