„În chiote de bucurie, sosesc flăcăii noştri, proaspeţi recruţi”
Reconstituim lunile februarie şi martie în Bucureştii anului 1942, graţie fotografiilor inedite din colecţia Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Într-un Bucureşti care seamănă cu cel de azi, troienit şi mocirlos, băieţi cu haine groase, cu pălării, şepci şi căciuli miţoase (buni indicatori ai categoriei sociale), alcătuiesc un alai vesel, ca de nuntă. Molipsesc străzile cenuşii cu entuziasmul şi gălăgia lor;râd şi se agită în faţa unui aparat de fotografiat care le imortalizează pentru istorie feţele bucuroase. Reporterul fotograf, soldatul Dumitru Rădulescu, notează în dreptul pozelor:„Din toate unghiurile ţării, dela oraşe şi de la sate, tinerii noştri sosesc plini de vigoare şi elan la cercurile de recrutare”.
E 22 februarie 1942, iar în Capitală se adună recruţii;luptătorii de mâine. Acum sunt veseli şi mai cu seamă vii:îşi cară cuferele mari, din lemn, în mână sau în spate, completează conştiincios documente şi salută cu mâinile în aer. Câteva săptămâni mai târziu, la finalul lunii martie, recruţii depun jurământul, pe stadionul ANEF. Rânduri ordonate, cuminţi, umplu gazonul, un preot împrăştie agheasmă, câteva rude asistă în tribune... La 70 de ani distanţă nu poţi să nu te întrebi:oare câţi dintre băieţii ăştia or fi supravieţuit războiului?