Impasul tratativelor rom├óno maghiare de la Turnu Severin din august 1940  ÔÇ×Sufletul nu poate fi zdrobit cu armele niciodat─âÔÇŁ jpeg

Impasul tratativelor rom├óno-maghiare de la Turnu Severin din august 1940. ÔÇ×Sufletul nu poate fi zdrobit cu armele niciodat─âÔÇŁ

├Äntr-o atmosfer─â de ├«ncordare extern─â ╚Öi intern─â ├«ncep, pe 16 august 1940, tratativele rom├óno-maghiare la Turnu Severin. Delega╚Ťia rom├ón─â era condus─â de Valer Pop (1892-1958), fost ministru al Justi╚Ťiei ├«n guvernul Iorga ╚Öi fost ministru al Industriei ╚Öi Comer╚Ťului ├«n guvernele T─ât─ârescu, ardelean de origine, considerat un specialist ├«n problemele Transilvaniei. Delega╚Ťia maghiar─â era condus─â de c─âtre Andr├ís Hory (1883-1971), ardelean ╚Öi el, n─âscut la Cluj, diplomat de carier─â ╚Öi coleg cu Valer Pop la Facultatea de drept din Cluj.

Prima propunere a delega╚Ťiei ungare de rezolvare a diferendului dintre cele dou─â ╚Ť─âri a provocat stupoarea ╚Öi indignarea reprezentan╚Ťilor rom├óni. Ungurii cereau, nici mai mult, nici mai pu╚Ťin, dec├ót un teritoriu de 69.000 de km┬▓, cu o popula╚Ťie de 3,9 milioane de locuitori, dintre care 2,2 milioane erau rom├óni ╚Öi doar 1,2 milioane maghiari. Practic, din ├«ntreaga Transilvanie, Rom├óniei ├«i mai r─âm├óneau jude╚Ťele F─âg─âra╚Ö, Sibiu, o parte din T├órnava, un col╚Ť din jude╚Ťul Alba, dar f─âr─â Alba Iulia, jude╚Ťul Hunedoara ╚Öi Banatul. ├Än plus, generalul Corneliu Dragalina, expertul militar al delega╚Ťiei noastre, atr─âgea aten╚Ťia ├«ntr-un memoriu c─â frontiera propus─â de Ungaria era foarte avantajoas─â pentru aceasta din punct de vedere militar, for╚Ťele maghiare av├ónd posibilitatea s─â cucereasc─â rapid Banatul ╚Öi ╚Üara F─âg─âra╚Öului ├«n cazul unui conflict. ÔÇ×Ungaria a avut grij─â s─â nu respecte o frontier─â geografic─â (a apelor), ci ╚Öi-a creat anumite capete de pod (Arad ╚Öi Teiu╚Ö) favorabile unor ac╚Ťiuni militare ofensiveÔÇŁ (Auric─â Simion).

Delega╚Ťia rom├ón─â a respins propunerile maghiare, propun├ónd efectuarea unui schimb de popula╚Ťie ├«ntre rom├ónii din Ungaria ╚Öi ungurii din Rom├ónia, ├«nso╚Ťit eventual de unele rectific─âri de frontier─â ├«n favoarea Ungariei, care s─â asigure spa╚Ťiul necesar popula╚Ťiei maghiare str─âmutate. ÔÇ×├Än concep╚Ťia guvernului rom├ón, chestiunile teritoriale trebuiau s─â se pun─â numai ├«n func╚Ťie de schimbul de popula╚Ťie, deplas─ârile de frontier─â nefiind oportune dec├ót ├«n m─âsura ├«n care puteau contribui la crearea de spa╚Ťiu necesar statului ce avea de adus ├«n cadrul s─âu teritorial cona╚Ťionali care se g─âseau ├«n cadrul teritorial al celuilalt statÔÇŁ (Auric─â Simion).

Nemul╚Ťumit de contrapropunerea Rom├óniei, ╚Öeful delega╚Ťiei maghiare i-a cerut insistent lui Valer Pop s─â fac─â o propunere cu caracter teritorial, urm├ónd ca ulterior, prin ÔÇ×concesii reciproce succesiveÔÇŁ, s─â se ajung─â la un acord. Refuzul diplomatului rom├ón de a continua negocierile pe baza unor ced─âri teritoriale a f─âcut ca delega╚Ťia maghiar─â s─â cear─â vizele de la c─âpit─ânia portului Drobeta-Turnu Severin pentru a se ├«ntoarce la Budapesta. Alertate, Berlinul ╚Öi Roma au intervenit pe l├óng─â guvernul maghiar s─â nu ├«ntrerup─â tratativele. Chiar dac─â formal convorbirile au continuat, p├ón─â la urm─â, Valer Pop ╚Öi Andr├ís Hory au convenit, de comun acord, ca fiecare s─â se re├«ntoarc─â acas─â pentru noi instruc╚Ťiuni.

La 23 august a avut loc la Bucure╚Öti un Consiliu de Coroan─â care a analizat mersul tratativelor cu Ungaria ╚Öi cu Bulgaria (├«ncepute pe 19 august la Craiova) ╚Öi pa╚Öii ce urmau a fi f─âcu╚Ťi. ├Än privin╚Ťa negocierilor cu Bulgaria prevaleaz─â punctul de vedere al lui Nicolae Iorga, care afirm─â c─â el este na╚Ťionalist, nu expansionist, ╚Öi c─â ÔÇ×anexarea Cadrilaterului a fost o gre╚Öeal─âÔÇŁ, deci ÔÇ×e justificat─â retrocedarea lui c─âtre BulgariaÔÇŁ. Uluitor pentru cei de ast─âzi e faptul c─â marele istoric Nicolae Iorga, at├ót de vehement ├«n ceea ce prive╚Öte cedarea Basarabiei, acum se arat─â gata s─â cedeze Ungariei S─âtmarul, Oradea ╚Öi Aradul, afirm├ónd dramatic c─â el n-ar face niciodat─â r─âzboi pentru ele. ├Än schimb, se arat─â preocupat de soarta rom├ónilor de la Vidin, pentru care propune aducerea lor ├«n ╚Ťar─â, altfel ÔÇ×├«n 50 de ani nu se va mai auzi vorbindu-se de eiÔÇŁ.

Mitropolitul Nicolae B─âlan nu ├«n╚Ťelege de ce doar Rom├óniei i se cere s─â-╚Öi rezolve diferendele cu vecinii (ÔÇ×suntem considera╚Ťi prea slabi?ÔÇŁ) ╚Öi crede c─â, ├«n raport cu propaganda f─âcut─â, clasa conduc─âtoare maghiar─â nu mai are dec├ót alternativa r─âzboiului, deci: ÔÇ×s─â ne ascu╚Ťim armele. Organizarea armatei ╚Öi ridicarea moralului na╚Ťiei ├«nainte de toate, ├«n vederea r─âfuielii. Sufletul nu poate fi zdrobit cu armele niciodat─âÔÇŁ.

Decizia Consiliului care ├«╚Öi ├«nsu╚Öe╚Öte propunerea suveranului e aceea de a ├«ncerca s─â se ob╚Ťin─â adeziunea Ungariei la principiul etnic ╚Öi la schimbul de popula╚Ťii, de-abia dup─â aceea urm├ónd s─â se stabileasc─â consecin╚Ťele teritoriale ce decurg din aplicarea schimbului de popula╚Ťii.

╚śantajul

Situa╚Ťia era de blocaj total. Ungaria nu renun╚Ťa la cerin╚Ťa de a i se ceda teritorii, dar, ├«n cazul neaccept─ârii de c─âtre Rom├ónia a acestor cereri, nu putea s─â fac─â r─âzboi din cauza veto-ului lui Hitler. Rom├ónia, evident, nu voia s─â cedeze nicio palm─â de p─âm├ónt, dar ├«i era team─â de o agresiune din partea Ungariei, sprijinit─â de Germania. Din nefericire, ne-a lipsit atunci omul politic care s─â aib─â abilitatea sau inteligen╚Ťa s─â ├«n╚Ťeleag─â ce carte important─â ├«n jocul diplomatic ╚Öi geostrategic ├«l reprezint─â petrolul rom├ónesc ╚Öi faptul c─â Reichul nu era interesat ├«n dezmembrarea Rom├óniei, tocmai de aceea Hitler intervenind la Budapesta ╚Öi la Sofia pentru a tempera ardoarea r─âzboinic─â a vecinilor no╚Ötri.

Lucr─ârile conferin╚Ťei de la Turnu Severin au fost reluate pe 24 august doar ca s─â se constate completul dezacord existent ├«ntre cele dou─â p─âr╚Ťi: ,,ungurii vroiau teritorii, rom├ónii, schimb de popula╚ŤiiÔÇŁ. Informa╚Ťi despre ruperea tratativelor, Regele Carol al II-lea, Gigurtu ╚Öi Manoilescu, de comun acord, i-au cerut lui Valer Pop s─â-i propun─â lui Andr├ís Hory reluarea discu╚Ťiilor pe 28 august, atunci c├ónd partea rom├ón─â avea s─â vin─â ╚Öi cu o hart─â care s─â ilustreze concep╚Ťia etnic─â a guvernului rom├ón. Aceste noi instruc╚Ťiuni echivalau practic cu acceptarea punctului de vedere hortyhist, fapt inacceptabil pentru Valer Pop, care cere ministrului de Externe Manoilescu s─â-l ├«nlocuiasc─â din fruntea delega╚Ťiei. La r├óndul s─âu, generalul Dragalina, consider├ónd c─â ced─ârile de teritoriu sunt ÔÇ×absolut incompatibileÔÇŁ cu punctul s─âu de vedere, cere s─â fie ├«nlocuit din delega╚Ťie.

├Än acela╚Öi timp, guvernul maghiar d─âduse ordinul de atac ├«mpotriva Rom├óniei pentru data de 28 august, m─âsur─â menit─â s─â pun─â presiune pe Germania ╚Öi pe Italia ca s─â intervin─â direct pentru a satisface preten╚Ťiile Ungariei. S-au ├«nmul╚Ťit actele provocatoare la adresa Rom├óniei, avioanele ungure╚Öti viol├ónd spa╚Ťiul aerian al ╚Ť─ârii noastre ╚Öi bombard├ónd aerodromul civil de la Satu Mare. ÔÇ×Cunosc├ónd interesul Reichului pentru men╚Ťinerea momentan─â a lini╚Ötei ├«n aceast─â parte a Europei, Teleki ╚Öi Csaky ├«╚Öi d─âdeau seama c─â preten╚Ťiile teritoriale ale guvernului ungar nu se puteau realiza dec├ót printr-un nou dictat germano-italian, similar celui din 2 noiembrie 1938 (privitor la Slovacia ÔÇô n.n. )ÔÇŁ (Auric─â Simion).

Foto sus: Delega╚Ťiile Rom├óniei (st├ónga) ╚Öi Ungariei ├«n timpul tratativelor de la Turnu Severin

Acest text este un fragment din dosarul num─ârului de august al revistei Historia dedicat ├«mplinirii a 80 de ani de la cedarea Ardealului de nord prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940. ├Än acest dosar mai pute╚Ťi citi:

ÔÇó ├Änt├ólnirea dintre Carol al II-lea ╚Öi Hitler
ÔÇó Semnarea odiosului act
ÔÇó M─ârul otr─âvit al lui Hitler: arbitrajul de la Viena
ÔÇó R─âzboiul anulat dintre Ungaria ╚Öi Rom├ónia din vara anului 1940
ÔÇó Memorialistica ╚Öi actorii zilei de 30 august 1940
ÔÇó ├Äntre ÔÇ×adaptareÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×victimizareÔÇŁ. Rela┼úiile rom├óno-germane ╚Öi Dictatul de la Viena
ÔÇó Incursiunile avia┼úiei sovietice ╚Öi maghiare deasupra teritoriului Rom├óniei din vara ╚Öi toamna anului 1940

Num─ârul 223 al revistei Historia este disponibil la orice punct de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 14 august ÔÇô 14 septembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum1 H 223 jpg jpeg