Idila Fridei Kahlo cu Lev Troţki
Pictoriţa mexicană Krida Kahlo a avut, în anul 1937, o aventură amoroasă de scurtă durată cu Lev Troţki, lider al revoluţiei bolşevice şi fost comisar al poporului pentru afaceri străine al URSS.
Diego Rivera, soţul Fridei Kahlo, a intervenit pe lângă guvernul mexican pentru a-i oferi azil politic lui Troţki. Cu ajutorul unui vas petrolier norvegian, Lev Troţki se refugiază în ianuarie 1937, împreună cu soţia sa, Natalia Sedova, în Coyoacán, Mexic.
Teza lui Stalin despre posibilitatea construirii socialismului într-o singură ţară a intrat în conflict cu ”revoluţia permanentă” a lui Troţki. Potrivit lui Troţki:”Revoluția socialistă începe pe tărâm național, se dezvoltă pe arena internațională și se încheie pe arena mondială.” Împotriva lui Troțki, care considera că noi eforturi urmau să fie solicitate populației epuizate a Uniunii Sovietice pentru a asigura triumful revoluției mondiale, Stalin a apărat ideea că URSS dispune de toate condițiile construirii socialismului în interiorul frontierelor.
Viziunea lui Stalin avea să triumfe în rivalitatea cu Troțki. Acesta din urmă este nevoit să plece din URSS, în urma terorii inițiate de Stalin împotriva dușmanilor din interior. În februarie 1929, el este acuzat de activități contrarevoluționare și este expulzat din Uniunea Sovietică și trimis în Turcia. A trăit în exil pe rând, în Turcia, Franţa, Norvegia şi în ultimii ani ai vieții în Mexic.
La începutul lui 1937, cu ajutorul lui Diego Rivera, Lev Troțki se refugiază în Mexic. Dedicatul troţkist şi pictor muralist, Diego Rivera, a făcut demersuri pe lângă guvernul mexican pentru a i se oferi azil politic lui Troţki. În ziua în care Troţki a ajuns în Mexic, Diego era bolnav şi nu a reuşit să ajungă în portul Tampico pentru a-l întâmpina. În locul lui s-a dus Frida împreună cu jurnalişti, membrii ai Partidului Comunist din Mexic şi oficiali gurvenamentali. Pictoriţa l-a condus pe acesta şi pe Natalia Sedova în ”casa albastră” (Casa Azul), casa ei şi a lui Diego Rivera din Coyoacán, unde familia Troţki avea să fie protejată timp de doi ani de zile.
Între Frida şi Troţki avea să se nască, din cauza infidelității lui Diego Rivera, o idilă de scurtă durată. Pictorul muralist era cunoscut în Mexic ca un veritabil Don Juan, având relații extraconjugale, inclusiv cu Cristina, sora mai mică a pictoriţei. Rănită şi furioasă în urma descoperirii aventurii lui Rivera cu sora sa mai mică, Frida nu a pierdut nicio şansă pentru a flirta cu Troţki, care trebuie să fi fost extrem de flatat de atenţia pe care pictoriţa mexicană i-o acorda. În primăvara anului 1937, idila romantică a celor doi avea să se transforme într-una fizică. Aceştia se întâlneau pe ascuns în casa surorii Fridei sau chiar vorbeau în engleză de faţă cu Diego şi Natalia, a căror cunoaştere a limbii era aproape inexistentă. Troţki obişnuia să îi trimită scrisori de dragoste ascune în paginile cărţilor pe care acesta i le împrumuta Fridei.
Prietenia dintre Diego Rivera, membru al Partidului Comunist mexican, şi Troţki, avea să se încheie în urma descoperirii idilei cu Frida.Diego şi Natalia vor descoperi legătura lor amoroasă, care pare să se fi încheiat chiar în iulie 1937. În mod surprinzător, Diego i-a permis să trăiască în continuare în casa albastră. Cu toate acestea, în mai 1939, Troţki se mută la câteva case distanţă, în reşedinţa Avenida Viena, în urma ruperii relaţiei de prietenie cu Diego Rivera.
“Autoportret dedicat lui Lev Troţki”
La sfârşitul scurtei lor relaţii, Troţki i-a cerut Fridei să-i înapoieze toate scrisorile de dragoste pe care acesta i le dedicase, în încercarea de a distruge orice urmă fizică a relaţiei lor extraconjugale.
Troţki a lăsat în urmă doar tabloul ”Autoportret dedicat lui Lev Troţki”. În această pictură, Frida ţine în mâini un buchet de flori şi un document pe care scrie:”Acest tablou i-l dedic, cu toată dragostea mea, lui Troţki. 7 Noiembrie 1937. Frida Kahlo în San Angel, Mexic.” Pe 7 noiembrie era ziua lui Troţki, dar şi aniversarea, conform calendarului gregorian, a Revoluţiei din Octombrie. În pictură, Frida poartă bijuterii discrete din aur şi este elegant îmbrăcată cu o fustă lungă brodată şi un şal cu franjuri.
Frida şi Troţki au rămas prieteni până la asasinarea acestuia de către Ramón Mercader, în anul 1940, din ordinele lui Stalin. Frida a fost suspectată de asasinat şi a fost reţinută de poliţie timp de două zile pentru a fi interogată.