Ideile lui Murphy și Operaţiunea Barbarossa
Se poate spune că mulţi autori scriu doar pentru că nu au altceva mai bun de făcut, dar sunt departe de orice idee ştiinţifică. David E. Murphy a scris o carte care s-a bucurat de ceva succes pe piaţa mondială sub titlul senzaţional Enigma Barbarossa: Ce ştia Stalin. Autorul a reuşit să redacteze următoarea cugetare: Una este să fii înşelat (iar Hitler era un maestru al înşelăciunii), dar cu totul altceva este să te agăţi cu încăpăţânare de propriul mod de a interpreta evenimentele, ameninţând însăşi existenţa statului sovietic şi vieţile cetăţenilor lui.
Textul este deosebit de interesant şi vine pe linia că Adolf Hitler a fost un fel de geniu al secolului al XX-lea. Culmea este că adunarea armatei germane a fost perfect cunoscută de către Moscova prin intermediul spionilor infiltraţi adânc dincolo de graniţa vestică a Uniunii Sovietice. Se pune întrebarea dacă Iosif Vissarionovici Stalin a fost păcălit de către liderul de la Berlin. Nici pe departe. Teoretic, armata germană era dotată modest şi nu avea resurse pentru un război de amploare. Strategii sovietici erau ferm convinşi că o lovitură împotriva inimii Germaniei va asigura o victorie facilă şi au făcut pregătiri în acest sens.
Trupele au fost concentrate masiv în Ucraina, o parte a acestora fiind menită să pătrundă spre petrolul din zona Prahova. Au fost duse şi suficiente trupe în regiuni din fosta Polonie, dar acestea au fost amplasate pentru atac, adică în poziţii prea avansate. A fost suficient ca aviaţia germană să atace prima şi toate planurile operaţionale au fost date peste cap. Trupele lipsite de informaţii şi de acoperire aeriană au fost obligate să se replieze încercând să scape de tancurile cu cruci. Stalin nu l-a crezut o clipă pe Hitler, prea gălăgios şi nepriceput în probleme militare. Planurile sovietice erau perfecte, dar numai cu condiţia să atace primele trupele Armatei Roşii. Există astăzi o întreagă legendă despre talentele lui Adolf Hitler şi pare greu de crezut că un simplu caporal putea să fie un geniu al războiului. Dacă ne luăm după materialele existente în vastul spaţiu informatic şi după documentarele difuzate de televiziuni, putem să credem că există un adevărat cult pentru faptele liderului nazist. Este uimitor cât de mult acţionează contagiunea mentală în lumea contemporană, calculatorul fiind un perfect instrument pentru manipularea maselor.
Numai modul în care au acţionat inamicii i-a permis să obţină succesele deosebite pe câmpurile de luptă. Operaţiunea Barbarossa a fost foarte slab pregătită logistic, dar capturarea la frontieră a rezervelor strategice duşmane a permis desfăşurarea de operaţiuni în adâncimea teritoriului inamic.
Bibliografie minimală
Murphy, David E., Ce ştia Stalin: Enigma Barbarossa, Editura Militară, Bucureşti, 2013.
Solonin, Mark, Butoiul şi cercurile, Polirom, Iaşi, 2012.
Tzouliadis, Tim, Abandonaţii, Corint Books, Bucureşti, 2014.