ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ: Vinul, berea ╚Öi alte licori ├«n istoria rom├ónilor jpeg

ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ: Vinul, berea ╚Öi alte licori ├«n istoria rom├ónilor

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Edi┼úia de iarn─â a revistei ÔÇ×Historia SpecialÔÇť v─â propune un periplu prin istoria fascinant─â a b─âuturilor rom├óne╚Öti. Care erau b─âuturile favorite ale rom├ónilor? Ce b─âuturi au trecut testul timpului, fiind ╚Öi ast─âzi pe mesele noastre?

├Äncepem aceast─â poveste ├«nc─â din Antichitate, de la Burebista, ╚Öi vom vedea dac─â el ÔÇ×a ars viile dacilorÔÇť. Apoi vom afla ce vin prefera ╚śtefan cel Mare la ospe┼úe ╚Öi care au fost cei mai ÔÇ×├«nseta┼úiÔÇť domnitori medievali.

C─âl─âtoria continu─â cu epoca modern─â ╚Öi ├«l aducem ├«n fa┼úa cititorilor inclusiv pe cump─âtatul Rege Carol I, din postura sa mai pu┼úin cunoscut─â de ÔÇ×fabricant de bereÔÇť la Azuga, dar ╚Öi pe urma╚Öii s─âi. La Ploie╚Öti, pe vremuri, era o zical─â, ÔÇ×cine nu ╚Ötie s─â fac─â nimic se face c├órciumarÔÇť, iar aceast─â re┼úet─â p─ârea a fi una de succes. C─â inclusiv Caragiale ╚Öi-a ├«ncercat norocul c─âut├ónd s─â fac─â bani din v├ónzarea de bere spre ghinionul lui ╚Öi c├ó╚Ötigul literaturii rom├óne este fapt cunoscut, ├«ns─â nu ╚Öi faptul c─â Fabrica Regal─â de bere i-a pus poprire pe venituri pentru c─â nu pl─âtise berea cump─ârat─â...

Începutul secolului XX a însemnat și o redimensionare a pieţei băuturilor din România. Berea începea să ocupe un segment tot mai important pe măsură ce societatea românească se moderniza, iar filoxera făcea ravagii și în viţa-de-vie plantată pe teritoriul României. Vorbim despre filoxeră și cum s-au schimbat vinurile românilor după acest moment, despre cum exportam vin în Franţa, patria vinurilor, și despre cum se producea vinul de altădată.

V─â mai propunem ╚Öi o inedit─â incursiune ├«n pivni┼úele regale de la Cotroceni, Sinaia ╚Öi Balcic ╚Öi vom vedea ce ÔÇ×inventarÔÇť exista ├«n beciurile lui Carol al II-lea, ce b─âuturi se consumau la mesele regale ╚Öi ce preferau regii Rom├óniei.

Analizăm și duelul franco-german dintre șampania Rhein și șampania Mott, îl descoperim pe Ionel Teodoreanu în postura de funcţionar la o fabrică de șampanie, și vom redescoperi meniurile și băuturile servite în restaurantele bucureștene la finalul perioadei interbelice. Intrăm în atmosfera cârciumilor interbelice și în poveștile nemuritoare care s-au scris acolo.

Nu ├«ncheiem f─âr─â o scurt─â poveste a ÔÇ×chefurilorÔÇť din perioada comunist─â. Ce b─âuturi consumau rom├ónii ├«n comunism? Ce c─âutau la o bere ÔÇ×savurat─âÔÇť pe ÔÇ×vremea lui Ceau╚ÖescuÔÇť? Cum s-au ÔÇ×adaptatÔÇť la monopolul de stat instaurat de comuni╚Öti asupra comer┼úului cu b─âuturile alcoolice, dar ╚Öi la legisla┼úia care interzicea consumul de alcool la locul de munc─â.

HS 37 jpg jpeg