„Historia Special”: Vinul, berea și alte licori în istoria românilor
Ediţia de iarnă a revistei „Historia Special“ vă propune un periplu prin istoria fascinantă a băuturilor românești. Care erau băuturile favorite ale românilor? Ce băuturi au trecut testul timpului, fiind și astăzi pe mesele noastre?
Începem această poveste încă din Antichitate, de la Burebista, și vom vedea dacă el „a ars viile dacilor“. Apoi vom afla ce vin prefera Ștefan cel Mare la ospeţe și care au fost cei mai „însetaţi“ domnitori medievali.
Călătoria continuă cu epoca modernă și îl aducem în faţa cititorilor inclusiv pe cumpătatul Rege Carol I, din postura sa mai puţin cunoscută de „fabricant de bere“ la Azuga, dar și pe urmașii săi. La Ploiești, pe vremuri, era o zicală, „cine nu știe să facă nimic se face cârciumar“, iar această reţetă părea a fi una de succes. Că inclusiv Caragiale și-a încercat norocul căutând să facă bani din vânzarea de bere spre ghinionul lui și câștigul literaturii române este fapt cunoscut, însă nu și faptul că Fabrica Regală de bere i-a pus poprire pe venituri pentru că nu plătise berea cumpărată...
Începutul secolului XX a însemnat și o redimensionare a pieţei băuturilor din România. Berea începea să ocupe un segment tot mai important pe măsură ce societatea românească se moderniza, iar filoxera făcea ravagii și în viţa-de-vie plantată pe teritoriul României. Vorbim despre filoxeră și cum s-au schimbat vinurile românilor după acest moment, despre cum exportam vin în Franţa, patria vinurilor, și despre cum se producea vinul de altădată.
Vă mai propunem și o inedită incursiune în pivniţele regale de la Cotroceni, Sinaia și Balcic și vom vedea ce „inventar“ exista în beciurile lui Carol al II-lea, ce băuturi se consumau la mesele regale și ce preferau regii României.
Analizăm și duelul franco-german dintre șampania Rhein și șampania Mott, îl descoperim pe Ionel Teodoreanu în postura de funcţionar la o fabrică de șampanie, și vom redescoperi meniurile și băuturile servite în restaurantele bucureștene la finalul perioadei interbelice. Intrăm în atmosfera cârciumilor interbelice și în poveștile nemuritoare care s-au scris acolo.
Nu încheiem fără o scurtă poveste a „chefurilor“ din perioada comunistă. Ce băuturi consumau românii în comunism? Ce căutau la o bere „savurată“ pe „vremea lui Ceaușescu“? Cum s-au „adaptat“ la monopolul de stat instaurat de comuniști asupra comerţului cu băuturile alcoolice, dar și la legislaţia care interzicea consumul de alcool la locul de muncă.