⬆
HISTORIA Special nr. 11: Alba Iulia, cetatea tuturor românilor
- Începând de astăzi, 29 iunie, puteţi găsi la chioşcurile de ziare şi librăriile din toată ţara noul număr „Historia Special" dedicat istoriei cetății Alba Iulia.
- Alba Iulia, oraşul din inima Transilvaniei cu o istorie continuă de două milenii, are o rezonanţă aparte în conştiinţa poporului român. Este oraşul măreței Uniri înfăptuite de voievodul Mihai Viteazul în anul 1600, acelaşi unde peste trei veacuri avea să devină realitate visul tuturor românilor de a trăi într-o Românie Mare. Evenimentele istorice marcante, tragice şi glorioase deopotrivă, abundă la Alba Iulia: aici a avut loc supliciul conducătorilor Răscoalei din anul 1784, dar tot aici au fost încoronaţi regi ai României Mari Ferdinand I „Întregitorul” şi Maria. Însă istoria orașului nu se rezumă doar la aceste momente.
- Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la începerea lucrărilor de construcție a cetății de tip Vauban Alba Carolina, monument arhitectonic unic în Europa de Est, ale cărei vestigii se pot vizita și astăzi. Supusă unui proces de restaurare întins pe mai mulţi ani, care a fost finanțat în mare parte prin programe europene, cetatea Alba Carolina a devenit o adevărată perlă a Transilvaniei, dar și a României, ce atrage sute de mii de turiști în fiecare an.
- Alba Iulia păstrează și vestigiile arheologice ale celui mai mare castru construit de romani după ocuparea Daciei: castrul de la Apulum, casa Legiuni a XIII-a Gemina, una dintre cele mai puternice forțe ale Imperiului Roman. Să nu credeţi însă că acestea sunt toate monumentele şi momentele istorice importante din istoria oraşului; dimpotrivă, călătoria abia începe. Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia este păstrătoarea unora dintre cele mai vechi și importante manuscrise ale creștinătății. Un exemplu în acest sens este Codex Aureus, un document aparţinând renaşterii carolingiene, un Tetraevangheliar scris integral cu cerneală de aur.
- Intrarea în Cetate dinspre Poarta a IV-a este dominată de două lăcașe de cult – Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, construită în secolul al XII-lea, ce adăpostește mormântul lui Iancu de Hunedoara, și Catedrala Ortodoxă a „Reîntregirii Neamului”, locul unde a fost încoronat primul Rege al României Mari. Și dacă tot vorbim despre Unire, pașii turistului român curg aproape obligatoriu către sala în care, la 1 decembrie 1918, delegații Marii Adunări Naționale, în număr de 1.228, au hotărât Unirea Transilvaniei cu țara mamă. Peste doar trei ani, în 2018, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar Alba Iulia va deveni, în mod simbolic, capitala tuturor românilor. În pragul împlinirii unui veac de la Marea Unire, Alba Iulia, cu un centru istoric gătit şi repus pe harta obiectivelor turistice importante pentru Europa de Est, vă aşteaptă să îi descoperiţi istoria şi secretele.
- Număr coordonat de Alexandra Șerban și Ciprian Stoleru