Are loc atacul forţelor japoneze asupra flotei militare a SUA din Pacific staţionată la Pearl Harbour, in cel de al doilea Război Mondial jpeg

HISTORIA Live de la ora 18.00 despre intrarea SUA în cel de-al Doilea Război Mondial: Pearl Harbor – ”Ziua Infamiei” cu istoricii militari Călin Hentea şi Manuel Stănescu

La 71 de ani de la atacul Japoniei asupra bazei militare americane de la Pearl Harbor, misterele legate de acest moment sunt mai prezente ca oricând. Vor discuta și analiza aceste controverse la Adevărul Live, începând cu ora 18.00, istoricii militari Călin Hentea și Manuel Stănescu. La discuție se va alătura prin  videoconferinţă Google Hangouts Ciprian Plăiaşu, editor la revista „Historia“ şi Matei Udrea, editor coordonator "Adevărul Weekend".

Au știut din timp conducătorii americani de intenția Japoniei de a ataca SUA? Dacă da, de ce nu au luat măsurile necesare de prevenire a agresiunii? Au afectat pierderile produse de aviația japoneză capacitatea de luptă a marinei americane? A schimbat intrarea SUA în conflic soarta celui de-al Doilea Război Mondial? Cum a ajuns România să declare război Statelor Unite? Răspunsul la toate aceste întrebări și la multe altele îl veți putea urmări în direct la Historia Live.

Amintirile zilei de 7 decembrie 1941 trezesc şi astăzi reacţii puternice în jurul americanilor. La momentul respectiv, nimeni nu putea crede că atacul chiar a avut loc. Un tănâr aviator din Virginia scria, la doar câteva ore după atac, următoarele cuvinte:„Dacă veştile pe care le-am auzit azi sunt adevărate, japonezii au reuşit imposibilul, au reuşit cel mai îndrăzneţ şi de succes raid din întreaga istorie... A fost genial.”

În doar 90 de minute, japonezii au dat o lovitură grea marinei americane:cinci cuirasate şi 200 de avioane distruse, alte 9 nave avariate, 2.403 de morţi şi 1.178 de răniţi. Michael Slackman, istoric consultant pe lângă marina americană, a descris atacul ca fiind „perfect, ca la carte”. Gordon Prange, cel mai important specialist pe tema atacului de la Pearl Harbor, vorbeşte despre un atac „conceput în mod genial şi plănuit meticulos”.

Dar o analiză detaliată a pregătirii şi execuţiei atacului relevă o poveste cu totul diferită. Chiar şi după 10 luni de pregătiri intense şi repetiţii, atacul a fost caracterizat prin inflexibilitate, lipsă de coordonare şi o proastă alocare a resurselor. Deşi suficient de bine înarmaţi cât pentru a distruge 14 cuirasate, japonezii au distrus doar 3;norocul a făcut ca alte două să se scufunde ulterior.

Câștigă cu Historia și Editura Aquila o carte de eveniment:Pearl Harbor. Ziua infamiei – O relatare ilustrată. Răspunde corect la întrebarea “Câţi ani se împlinesc pe 7 Decembrie de la atacul de la Pearl  Harbour?”, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi esti înscris automat în tragerea la sorţi pentru cȃştigarea cărţii Pearl Harbor. Ziua infamiei – O relatare ilustrată.Click aici pentru a citi mai multe despre concurs!