Haină din secolul al XVII-lea, restaurată de specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei
Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au restaurat o haină de copil nobil din secolul al XVII-lea, descoperită în urmă cu doi ani, în cripta de la Biserica Reformată din Huedin.
Mihaela Chetrari, restaurator textil la MNIT, a obținut Premiul de Excelență la SALONUL NAȚIONAL DE RESTAURARE CRAIOVA 2021, ediția a XVI-a, pentru restaurarea acestui obiect vestimentar.
Hainele de copil nobil din secolul 17, botoșei de mătase, bonetă, perniță, dar și un dolman din brocart (foto sus), au fost descoperite în urmă cu doi ani, de arheologii coordonați de dr. Csók Zsolt, în cripta de la Biserica Reformată din Huedin, informează MNIT.
Dolmanul este o piesă vestimentară tridimensională, realizat dintr-o țesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 centimetri. Părțile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului.
Dolman din brocart, restaurat de specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei
Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmanul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ și vegetație provenită din ritualul de înmormântare cât și de mucegai și resturi humice.
Condițiile de mediu și procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare și mutarea în spațiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea și pierderea parțială a materialului de bază și a firelor de asamblare, deshidratarea și fragilizarea fibrei. Piesa a necesitat intervenții pentru stoparea degradării evolutive.
Pentru stabilirea diagnosticului s-au efectuat analize de laborator, dar și analize macroscopice ale țesăturii, prin care s-a determinat tipul de țesătură și firele din structura acesteia. În urma analizelor, s-a constatat că țesătura este un brocart din mătase. Țesătura a fost puternic afectată de depozitele masive de pământ și de produșii proveniți în urma procesului de descompunere a materiilor organice, era rigidă și deshidratată, prezenta pe suprafața ei depozite de mucegai.
După curățare, pe suprafața țesăturii s-au putut observa zone lacunare de dimensiuni reduse, rărirea materialului, schimbarea culorii în brun, pete închise la culoare, deshidratarea și fragilizarea fibrelor textile.