Hain─â din secolul al XVII lea, restaurat─â de speciali╚Ötii Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei jpeg

Hain─â din secolul al XVII-lea, restaurat─â de speciali╚Ötii Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Speciali╚Ötii Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au restaurat o hain─â de copil nobil din secolul al XVII-lea, descoperit─â ├«n urm─â cu doi ani, ├«n cripta de la Biserica Reformat─â din Huedin.

Mihaela Chetrari, restaurator textil la MNIT, a ob╚Ťinut Premiul de Excelen╚Ť─â la SALONUL NA╚ÜIONAL DE RESTAURARE CRAIOVA 2021, edi╚Ťia a XVI-a, pentru restaurarea acestui obiect vestimentar.

Hainele de copil nobil din secolul 17, boto╚Öei de m─âtase, bonet─â, perni╚Ť─â, dar ╚Öi un dolman din brocart (foto sus), au fost descoperite ├«n urm─â cu doi ani, de arheologii coordona╚Ťi de dr. Cs├│k Zsolt, ├«n cripta de la Biserica Reformat─â din Huedin, informeaz─â MNIT. 

Dolmanul este o pies─â vestimentar─â tridimensional─â, realizat dintr-o ╚Ťes─âtur─â brocart din m─âtase de culoare verde cu motive vegetale dispuse ├«n registre verticale late de 4,5 centimetri. P─âr╚Ťile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cus─âturi manuale realizate din fire din m─âtase cu punct ├«naintea acului. 

Dolman din brocart, restaurat de speciali╚Ötii Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei

restaurare jpg jpeg

Piesa se afla ├«ntr-o stare relativ bun─â pentru o textil─â arheologic─â. Fiind scos din cript─â, dolmanul era acoperit cu o cantitate semnificativ─â de p─âm├ónt ╚Öi vegeta╚Ťie provenit─â din ritualul de ├«nmorm├óntare c├ót ╚Öi de mucegai ╚Öi resturi humice. 

Condi╚Ťiile de mediu ╚Öi procesele chimice ap─ârute ├«n timpul descompunerii materiilor organice existente ├«n interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de ├«nhumare ╚Öi mutarea ├«n spa╚Ťiul de carantinare au determinat modific─âri ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor ├«n brun, ├«mb─âtr├ónirea ╚Öi pierderea par╚Ťial─â a materialului de baz─â ╚Öi a firelor de asamblare, deshidratarea ╚Öi fragilizarea fibrei. Piesa a necesitat interven╚Ťii pentru stoparea degrad─ârii evolutive.

Pentru stabilirea diagnosticului s-au efectuat analize de laborator, dar ╚Öi analize macroscopice ale ╚Ťes─âturii, prin care s-a determinat tipul de ╚Ťes─âtur─â ╚Öi firele din structura acesteia. ├Än urma analizelor, s-a constatat c─â ╚Ťes─âtura este un brocart din m─âtase. ╚Ües─âtura a fost puternic afectat─â de depozitele masive de p─âm├ónt ╚Öi de produ╚Öii proveni╚Ťi ├«n urma procesului de descompunere a materiilor organice, era rigid─â ╚Öi deshidratat─â, prezenta pe suprafa╚Ťa ei depozite de mucegai.

Dup─â cur─â╚Ťare, pe suprafa╚Ťa ╚Ťes─âturii s-au putut observa zone lacunare de dimensiuni reduse, r─ârirea materialului, schimbarea culorii ├«n brun, pete ├«nchise la culoare, deshidratarea ╚Öi fragilizarea fibrelor textile.