Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent?
Te-ai săturat să-i întrebi pe alții care este cel mai bun televizor inteligent de pe piață? Nu ar fi mai bine dacă ai putea afla singur? Ei bine, este posibil, iar tot ce trebuie să faci este să știi la ce să fii atent când cumperi un TV Smart.
Pentru a-ți fi mai ușor, iată un ghid de cumpărare a unui TV Smart care te va ajuta să găsești cel mai bun televizor inteligent pentru casa ta în limita bugetului necesar.
Cumpărarea unui TV Smart nu este la fel de ușoară precum cumpărarea unui smartphone – există și aici sute de opțiuni, disponibile în modele confuze și specificații diferite. Deoarece acesta este un aparat pe care probabil îl vei folosi mulți ani, trebuie să fii atent când iei decizia.
Cand cumperi un TV Smart, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când decizi dacă este sau nu potrivit pentru tine. Mai jos este ghidul complet de cumpărare a unui TV Smart cu lucrurile cheie pe care trebuie să le verifici atunci când alegi.
1. Brand
Marca este primul lucru pe care trebuie să îl alegi atunci când cumperi un TV Smart. Trebuie să știi clar din ce mărci de televizoare inteligente poți alege. De obicei, oamenii aleg lideri de piață precum Samsung, Sony și LG. Cu toate acestea, companii precum TCL, Xiaomi și Realme pot fi luate în considerare dacă nu vrei să cheltui prea mult.
Ar fi bine să ținem cont de garanția oferită, de calitatea serviciilor post-vânzare, inclusiv de rețeaua de centre de service și de plusuri precum montajul și accesoriile.
Dacă faci cumpărături dintr-un magazin offline, evită să alegeți o marcă bazată exclusiv pe sfatul managerului de vânzări. Dacă îți vei face puțin temele, cum ar fi să verifici recenziilor online, vei reuși să iei o decizie inteligentă.
2. Dimensiunea ecranului
Următorul aspect important de luat în considerare atunci când cumpei un TV Smart (sau orice televizor) este dimensiunea ecranului. Depinde foarte mult de locul în care vrei să îl plasezi, de dimensiunea camerei și de câte persoane se vor uita la el. Poți măsura distanța de la pat, scaun sau canapea la televizor pentru a afla dimensiunea aproximativă a ecranului.
Dacă distanța de vizionare este mai mică de 1,50 metri, alege un televizor de 32 inci, adică un TV Smart de 80 cm. Dacă distanța este mai mare, mergi pe 43 inci. Și tot așa.
De obicei, un televizor de 40 de inci ar funcționa bine în camera de zi. Cu toate acestea, camerele mai mari vor cere mai degrabă un televizor de 46-50 inci sau mai mult.
Nu există restricții, totul depinde de ceea ce ți se pare confortabil. Însă ține minte că, cu cât ecranul este mai mare, cu atât televizorul va fi mai scump.
3. Tipul ecranului
Televizoarele inteligente moderne vin în trei tipuri principale de ecrane: OLED, QLED și LED. Tipul de ecran joacă un rol cheie în calitatea generală a ecranului și, prin urmare, trebuie să cunoști diferențele.
• Televizor OLED (cel mai bun)
OLED este cel mai scump tip de ecran. Tehnologia se bazează pe pixeli organici individuali care emit lumină ca răspuns la curentul electric. Deoarece acești pixeli pot fi dezactivați individual, vei obține niveluri excelente de negru, raport de contrast ridicat și culori vii.
Calitatea imaginii este excelentă în general și unghiurile de vizualizare sunt excelente. Televizoarele OLED sunt destul de subțiri și au rame mai înguste decât altele, deoarece nu au lumină de fundal.
• TV LED (mai ieftin)
Vei găsi de obicei panouri LED pe televizoare inteligente la prețuri accesibile. Această tehnologie folosește iluminarea din spate, ceea ce înseamnă că negrul nu este niciodată cu adevărat negru. Calitatea imaginii poate să nu se potrivească cu OLED-urile sau QLED-urile, dar acestea au, în general, o luminozitate mai bună.
• TV QLED (intermediar)
Televizoarele LED QLED sau Quantum Dot sunt practic o cale de mijloc între panourile OLED și LED. Această nouă tehnologie de afișare folosește un strat de puncte cuantice între iluminarea de fundal LED și stratul LCD. Acest lucru are ca rezultat culori mai bune și o luminozitate mai bună decât panourile LED.