10 lucruri pe care nu le știai despre Lawrence al Arabiei jpeg

10 lucruri pe care nu le știai despre Lawrence al Arabiei

Thomas Edward Lawrence, ofițer al armatei britanice și ale cărui fapte eroice din Primul Război Mondial i-au adus renumele de „Lawrence al Arabiei”, a fost  o figură enigmatică care ridică suspiciuni chiar asupra datei sale precise de naștere care este raportată fie pe data de 15 august, fie pe data de 16 august 1888.  

Născut în afara căsătoriei, Lawrence a aflat adevărata identitate a tatălui său abia după ce acesta a decedat.

În anul 1879, Sarah Lawrence, în vârstă de 18 ani, a ajuns la opulenta proprietatea irlandeză a lui Sir Thomas Chapman pentru a lucra  ca guvernantă pentru cele patru fiice ale acestuia. Aristocatul victorian și servitoarea sa au început să aibă o legătură amoroasă și ea a dat naștere în secret fiului lor nelegitim în anul 1885. După ce s-a descoperit rușinea, Chapman și-a părăsit soția și s-a mutat în Britania cu noua lui iubire. Cu toate că acest cuplu nu s-a căsătorit niciodată, au adoptat numele de familie Lawrence și au pretins că sunt soț și soție. T.E. care a fost al doilea dintre cei cinci copii ai cuplului, a aflat adevărata identitate a părinților săi după moartea tatălui în anul 1919.  

Adevăratul Lawrence al Arabiei era un bărbat mic de statură.

În timp ce Peter O'Toole, actorul care l-a interpretat pe ofițer în filmul biografic din 1962 „ Lawrence al Arabiei” avea 1, 90 metri înălțime, adevăratul Lawrence avea doar 1, 65 metri înălțime. Acesta era conștient de statura sa care ar fi putut fi cauzată de un oreion.

Acesta a ajuns prima dată în Orientul Mijlociu ca student la arheologie la Oxford.

Lawrence și-a petrecut vara anului 1909 călătorind singur prin Siria și Palestina pentru a cerceta castelele cruciaților pentru teza sa. Acesta a mers aproape 1000 de mile (1852 km) și s-a tras cu arma spre el, a fost jefuit și bătut grav. În ciuda călătoriei dificile, proaspătul absolvent s-a intors în Siria în anul următor făcând parte dintr-o expediție arheologică sponsorizată de British Museum. Anii petrecuți în regiune l-au ajutat să aprofundeze cunoștințele de limba arabă și legăturile cu arabii.

Lawrence nu a avut nici o zi de antrenament pentru câmpul de luptă

În anul 1914, armata britanică l-a angajat pe Lawrence pentru o expediție arheologică în Peninsula Sinai și Deșertul Negev, o excursie de cercetare care era, de fapt, o acoperire pentru o operațiune secretă de supraveghere a teritoriului deținut de otomani. O dată ce a început primul Război Mondial, Lawrence s-a înrolat în armata britanică  ca spion în Cairo. Acesta a făcut muncă de birou timp de aproape doi ani înainte de a fi trimis în Arabia în anul 1916 unde, în ciuda lipsei antrenamentului militar, a ajutat la comanda expedițiilor pe câmpul de luptă și a misiunilor periculoase din spatele liniei inamice în timpul revoltei arabe împotriva turcilor care a durat doi ani.

Lawrence a pierdut doi frați care au luptat, de asemenea, în Primul Război Mondial

Doi dintre frații mai mici ai lui Lawrence, Frank și Will, au fost uciși pe frontul de vest la cateva luni diferență unul față de celălalt în anul 1915. Vina pe care acesta a simțit-o pentru că avea un loc de muncă sigur la birou în Cairo în timp ce milioane de soldați mureau pe font l-a îndemnat să iasă pe câmpul de luptă la izbucnirea Revoltei Arabe din anul 1916.

Faima ofițerului a crescut după război

Umbrite de milioanele de vieți pierdute pe frontul de vest, faptele vitejești ale lui Lawrence au fost recunoscute la scară largă la sfârșitul Primului Război Mondial în anul 1918. Acesta era o figură nerecunoscută, încât turcii, care au pus o recompensă pe capul lui, nu știau cu arată. Cu toate acestea, când corespondentul american Lowell Thomas a lansat un turneu de conferințe reamintind sarcinile sale în Orientul Mijlociu, fotografiile și filmele lui „Lawrence al Arabiei”, l-au transformat de colonelul britanic atât într-un erou de război, cât și într-o celebritate internațională.

Acesta a refuzat rangul de cavaler

Regele George al V-lea l-a convocat pe Lawrence la Palatul Buckingham la 30 octombrie 1918. Lawrence a sperat că subiectul audienței private era discutarea granițelor Arabiei independente, dar, în schimb, regele a dorit să dea rangul de cavaler supusului său în vârstă de 30 de ani. Crezând că guvernul britanic i-a trădat pe arabi retrăgând promisiunea independenței, acesta a spus încet monarhului că refuză onoarea.

T.E. Lawrence a lucrat pentru Winston Churchill

În anul 1921, viitorul prim ministru, Winston Churchill,  a devenit Secretar Colonial și l-a angajat pe Lawrence consilier pe probleme arabe. Cei doi bărbați au ajuns să se admire reciproc și au devenit prieteni pe viață.

După Primul Război Mondial, acesta s-a reînrolat sub nume false

După ce și-a terminat serviciul diplomatic sub Churchill, Lawrence s-a întors în armată în anul 1922 înrolându-se în Forțele Aeriene Regale. Dar pentru a încerca să evite celebritatea, a făcut acest lucru sub pseudonim:John Hume Ross. Câteva luni mai târziu presa a dezvăluit secretul său  și a fost concediat. Lawrence s-a înrolat ca soldat în Royal Tank Corps, dar sub numele fals Thomas Edward Shaw, ca un omagiu adus prietenului său, renumitul scriitor irlandez George Bernard Shaw. Acesta a publicat o traducere în engleză a Odiseei lui Homer sub semnătura T.E. Shaw și a menținut numele fals până la moartea sa.

T.E. Lawrence a murit într-un accident de motocicletă

Lawrence erau un motociclist înflăcărat;acesta deținea șapte motociclete diferite Brough Superiors numite „motociclete Rolls Royce”. În dimineața zilei de 13 mai 1935, Lawrence a mers cu viteză prin spațiul rural englezesc pe motocicleta sa Brough Superior SS100. A zărit brusc doi băieți pe biciclete pe drumul îngust de țară și a încercat să îi ocolească. Cu toate acestea, ofițerul a agățat una dintre biciclete și a fost aruncat inainte peste ghidon.  Lawrence nu și-a mai revenit din masivele leziuni la creier  și s-a stins din viață la vârsta de 46 de ani pe 19 mai.