Genialitatea celor nou─â simfonii ale lui Beethoven jpeg

Genialitatea celor nou─â simfonii ale lui Beethoven

­čôü Istorii muzicale
Autor: Cristina Niculescu

ÔÇ×Muzica este o revela┼úie mai ├«nalt─â dec├ót orice ├«n┼úelepciune sau filosofie. Muzica este p─âm├óntul electric ├«n care spiritul tr─âie╚Öte, g├ónde╚Öte ╚Öi creeaz─âÔÇŁ, spunea titanul de la Bonn despre arta c─âreia ╚Öi-a dedicat ├«ntreaga existen┼ú─â. Beethoven, de la a c─ârui na╚Ötere ├«ntreaga lume aniverseaz─â 250 de ani, ne-a l─âsat peste 700 de lucr─âri, compuse ├«n 45 de ani de crea┼úie. Unicul s─âu Concert de vioar─â, celebrele Sonata Lunii, Appassionata ╚Öi Sonata Kreutzer, Concertul nr. 5 pentru pian ┼či orchestr─â-Imperialul se num─âr─â printre hiturile beethoveniene.

În ciuda faptului că a compus o singură operă, Fidelio, se pare că tocmai aceasta era lucrarea sa preferată, o ironie a sorţii pentru un compozitor uriaș de gen simfonic și cameral. Poate însă moștenirea artistică la care se face cel mai adesea referire sunt cele nouă simfonii, ce traversează clasicismul și romantismul muzical, pornind de la influenţa lui Mozart sau Haydn și ajungând la limite neatinse în muzică până atunci.

ÔÇ×Nu uit niciodat─â o tem─â care mi-a sunat ├«n capÔÇŁ

Cuprinsă între clasicismul lui Mozart și Haydn și romantismul pe care l-a prefigurat și al cărui părinte este uneori considerat, opera lui Beethoven este adesea împărţită în trei perioade de creaţie. Prima etapă, 1790-1800, e asociată clasicismului muzical. În cea de-a doua, când începe să se instaleze surzenia, Beethoven creează o ruptură mai mare cu armonia muzicală de până atunci și Eroica marchează în mod special o turnură în scriitura simfonică. În final, din 1818, Beethoven sparge definitiv orice tipare posibile existente anterior și se spune că ultimele partituri sunt încărcate de misticism și atât de evoluate încât nici astăzi nu le putem recepta deplin.

beeethoven jpg jpeg

├Än fapt, stilul s─âu propriu, at├ót de exploziv ╚Öi de personal, nu este ├«ncadrabil exact ├«n vreun curent artistic. Ca orice mare creator, Beethoven ├«╚Öi dep─â╚Öe╚Öte epoca, vocea sa fiind unic─â. ┼×i dac─â Mozart scria o simfonie ├«n zile sau s─âpt─âm├óni, la Beethoven asta ├«nsemna luni sau chiar ani. Procesul de crea┼úie era lent. Avea ├«n cap mult timp ideea ├«nainte de a o a╚Öterne fizic pe portativ. O scurt─â incursiune ├«n laboratorul de crea┼úie ne arat─â sugestiv procesul propriu de compozi┼úie: ÔÇ×┼óin ├«n mine mult timp g├óndurile mele ├«nainte de a le a╚Öterne pe h├órtie. Memoria mea este ├«ns─â at├ót de tenace ├«nc├ót sunt sigur c─â nu uit niciodat─â (...) o tem─â care mi-a sunat ├«n cap. Schimb multe lucruri, renun┼ú ╚Öi ├«ncerc apoi din nou p├ón─â c├ónd sunt satisf─âcut. Apoi ├«ncepe ├«n capul meu dezvoltarea temei ├«n toate direc┼úiile ╚Öi (...) ideea fundamental─â nu m─â p─âr─âse╚Öte niciodat─â, cre╚Öte, v─âd tabloul complet care st─â ├«n fa┼úa mea ╚Öi r─âm├óne apoi munca de a transcrieÔÇŁ.

Ultimele sale patru simfonii atestă geniul beethovenian. Un muzician care a creat aproape întreaga sa viaţă fără să poată auzi o notă din ceea ce compunea altfel decât în interiorul său... Surzenia a fost tragedia absolută a unui artist absolut.

Simfonia 1 (1795-1800) este dedicat─â unuia dintre primii s─âi protectori, baronul Gottfried van Swieten, fiind publicat─â ├«n 1801, la Leipzig. De╚Öi compus─â sub influen┼úa clasicismului muzical vienez, ├«n umbra l─âsat─â de Mozart, pe care ├«l admira, ╚Öi de Haydn, care i-a fost profesor, prima simfonie face deja s─â se disting─â vocea personal─â a lui Beethoven, care venea s─â schimbe, prin urm─âtoarele sale lucr─âri, canoanele de p├ón─â atunci. Premiera a avut la loc Burgtheater, teatrul na┼úional vienez, pe 2 aprilie 1800, ╚Öi a inclus, ca o referin┼ú─â la cei ├«n lumina c─ârora se formase, ┼či o simfonie de Mozart ╚Öi o lucrare de Haydn, al─âturi de alte lucr─âri semnate de el ├«nsu╚Öi.

Acest text este un fragment din articolul  "Beethoven 250. Genialitatea celor nou─â simfoniiÔÇŁ ╚Öi gripa spaniol─â, publicat ├«n num─ârul 218 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 15 martie - 14 aprilie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

1 H 218 jpg jpeg