Găluștele cu prune, un desert de toamnă cu originea în Imperiul Austro-Ungar
Găluștele cu prune (secuii și maghiarii le spun gomboți, austriecii și nemții, knedle) sunt un desert răspândit în Europa Centrală și de Est, cu originea în Imperiul Austro-Ungar, notează Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR), pe pagina de Facebook a instituției.
Mai jos rețeta pentru patru persoane, redată Păstorel Teodoreanu în volumul „Gastronomice”:
„Fierbem 600 gr cartofi în coajă. După ce i-am curățat, îi lăsăm să se răcorească și-i dăm prin mașina de tocat carne. Punem pe o planșetă 200 gr făină. La mijloc, punem cartofii, la care adăugăm un ou și un vârf de cuțit de sare. Frământăm cu mâna până se obține o cocă. Facem bucăți de 1,5 cm grosime. Băgăm ambele mâini prin făină și dăm aluatului forma necesară, pentru a putea înveli cu el o prună.
Cât timp se răcesc cartofii, spălăm 300 gr prune, din care scoatem sâmburii, în locul cărora punem puțin zahăr vanilat, amestecat cu praf de scorțișoară. Punem și puțin pesmet alb, foarte fin, ca să absoarbă zeama pe care o lasă prună. După ce s-a învelit pruna în aluat și i s-a dat, cu palmele date prin făină, forma sferică, se pun imediat la fiert într-o oală cu apă clocotită, cu puțină sare. Nu se acoperă. Când gălușca dată în câteva clocote se ridică în sus, se scoate cu lingura de spumit.
Între timp, încingem 200 gr unt într-o tigaie, în care se pun la prăjit patru linguri de pesmet fin, la foc iute, ca să prindă o culoare mai închisă. În acest pesmet tăvălim găluștele scoase de la fiert și le așezăm într-o tăviță unsă cu unt, pe care o băgăm la cuptor, unde o lăsăm 5 până la 10 minute.
Când le servim, le presărăm cu zahăr vanilat.
Asta e tot”.
Foto sus: Arhiva de Imagine MȚR - Colecția Emil Fischer | Țărani stând la masă, Sibiu, 1900-1940 (FE-782)