FOTO Hărțile tranșeelor din Primul Război Mondial jpeg

FOTO Hărțile tranșeelor din Primul Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Andreea Lupşor

Hărțile tranșeelor din Franța făcute de armata britanică sunt o sursă neprețuită pentru cei care studiază bătăliile Primului Război Mondial. Ele localizează liniile de front, sistemul de comunicații din tranșee, pozițiile inamicului și punctele de apărare.

Hărțile sunt făcute la scara de 1:10.000, mai mare decât se obișnuia înainte, conținând și numele fermelor, pădurilor și satelor care au devenit ele însele faimoase prin istoria regimentelor ce au luptat în apropierea lor.

Până la începutul anului 1918, pe aceste hărți tranșeele germane erau reprezentate cu cerneală roșie, iar cele britanice cu cerneală albastră. În ultimul an al războiului cele două culori au fost inversate, folosindu-se roșu pentru tranșeele engleze, albastru pentru cele germane.

Când forțele britanice au început să lupte în Belgia și Franța, au trebuit să se bazeze pe hărțile deja existente în arhivele Statului Major francez, respectiv belgian, la momentul august 1914. Majoritatea acestor hărți erau la o scară de 1:40.000 în cazul Belgiei și 1:80.000 pentru Franța. Unele erau la o scară chiar și mai mică, de 1:100.000 sau 1:120.000. Hărțile la această scară au fost utile pentru comandanți în primele săptămâni de conflict, când vorbim de un război de mișcare.  Însă când luptele dintre trupele Aliate și armata imperială germană au intrat în impas, după bătălia de la Aisne din septembrie 1914, ele s-au dovedit a fi inutile. Războiul de mișcare s-a transformat în război de uzură, iar până la sfârșitul anului s-a dezvoltat și sistemul tranșeelor.  Această schimbare cerea hărți la scară mai mare pentru ca acestea să identifice fiecare poziție deținută de inamic, fiecare punct defensiv și reprezentarea exactă a terenului. Trebuiau cunoscute înălțimea și poziția precisă a clădirilor și pădurilor, poziția  drumurilor, a căilor ferate și a apelor. Aceste informații erau vitale pentru planificarea unui atac și pentru identificarea unor ținte precise pentru artilerie.

trench map 28NE3 24 10 17 key 1000 jpg jpeg

Primele hărți mai mari s-au făcut la scara de 1:40.000 sau 1:20.000 prin mărirea hărților deja existente (cele belgiene erau de o calitate foarte bună, astfel că putea fi folosită cu ușurință varianta mărită).  Din ianuarie 1915 s-a decis desenarea unor hărți noi pe baza unor noi cercetări de teren. Astfel, secția geografică a Statului Major Britanic a început alcătuirea unor hărți ale tranșeelor. Noile hărți au fost desenate la scara de 1:10.000, conținând detalii ale liniilor inamice, de la posturile de artilerie, buncăre, la linii de comunicații și poziții defensive. Din 1915 și până la începutul lui 1918, liniile germane erau desenate cu roșu, iar cele britanice, mai puțin detaliate, cu albastru. Noi detalii erau actualizate constant pe baza fotografiilor aeriene sau în urma raidurilor efectuate în mijlocul pozițiilor inamice. Toate hărțile detaliate ale frontului britanic erau secrete și, teoretic, nu trebuiau să părăsească sediul centrul. Englezii se temeau că aceste hărți ar fi putut ajunge în mâinile germanilor în timpul unui raid al tranșeelor sau descoperite în buzunarele unui ofițer mort în timpul unui atac. Cu toate acestea, ambele tabere reușeau să obțină periodic hărțile inamicului, având astfel acces la informații foarte importante.

Umorul pe timp de război:cum schimbau englezii numele franțuzești

În aceste hărți, numele fermelor, pădurilor, satelor și ale altor puncte importante din Franța și Belgia sunt în engleză. S-a decis folosirea denumirilor englezești deoarece numele franceze erau uneori neobișnuite și puteau fi foarte dificil de pronunțat pentru britanici. În unele cazuri, soldații englezi – cunoscuți pentru umorul lor – schimbau denumirea în franceză folosind în schimb un cuvânt similar, și deseori amuzant, din engleză. Probabil că cea mai cunoscută dintre aceste transformări de nume din franceză și engleză este numele orașului Ypres, căruia englezii îi spuneau ”Wipers” (ștergătoare). Alt exemplu simpatic este numele satului Auchonvillersdin apropierea câmpului de luptă din regiunea Somme:acesta a devenit ”Ocean Villas”.

GALERIE FOTO

Pentru detalii privind modul de citire a acestor hărți, CLICK AICI

Sursa:http://www.greatwar.co.uk