historia ro undefined jpeg

Fortificatia din Şeica Mică

Biserica, construita in secolul al XIV-lea si modificata in jurul lui 1500, poarta hramul Sfintei Ecaterina. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, au fost adaugate tribune peste colaterale, astfel incat nava principala si colateralele sunt cuprinse sub acelasi acoperis. Este o cladire masiva, bine conservata si aparata de doua brauri de ziduri, care sustin drumuri de straja solide.

 In biserica se mai afla si o foarte frumoasa cristelnita de bronz sub forma de potir, lucrare din 1477 realizata in atelierul mesterului Leonard din Sibiu. Intrarea de vest era aparata de un turn masiv, care s-a pastrat pana astazi. Turnul are mai multe etaje, cele superioare fiind adaugate mai tarziu. Corul bisericii a fost si el intarit.Fortificatia

In secolul al XIV-lea incinta era delimitata de un val de pamant cu palisade. Turnul de poarta, construit in acelasi secol, avea trei nivele la care au fost adaugate la 1825 alte doua.  La sfarsitul secolului al XV-lea se incepe fortificarea bisericii. Partea vestica a colateralelor, unde navele laterale erau adosate turnului clopotnita, este zidita, ridicandu-se desupra lor un nivel de aparare, accesul facandu-se prin catul al doilea al turnului. Acesta va primi la ultimul etaj un cat de aparare scos in consola. Candva, dupa 1500, corului i-au fost adaugate trei nivele din piatra, sustinute pe contraforturi in retragere. Sacristia va fi surmontata de doua etaje de aparare.