image

Fenomen similar cu mesajele extremiste de la noi se petrece în Spania: tineri care nu învață despre dictatura franchistă le preiau de pe TikTok

Elevi care cântă imnul mișcărilor fasciste „Cara al sol” la ore și în excursii, discursuri revizioniste care circulă nestingherit în curțile școlilor și profesori care evită subiectele incomode – în Spania, neînțelegerea profundă a trecutului dictatorial al țării devine teren fertil pentru propagarea unor idei extremiste în rândul elevilor, avertizează publicația franceză Le Monde într-un articol despre creșterea aderării la extrema dreaptă în Spania.

Mulți adolescenți, precum Léo, un băiat de 13 ani din apropierea Madridului, ajung să nu fi studiat niciodată războiul civil sau dictatura franchistă în școală. După o excursie școlară, Léo i-a spus tatălui său: „Prietenul meu Alvaro mi-a spus că, de fapt, republicanii au început războiul și că Franco […] doar a intervenit ca să restabilească ordinea. Și apoi a reconstruit Spania, a construit drumuri și le-a dat de lucru oamenilor”.

  • Deși în programa oficială aceste subiecte ar trebui abordate în clasa a V-a [n.red. original: „6e”; în Franța este primul an de gimnaziu], ele sunt fie omise complet, fie tratate superficial, adesea la finalul anului, din lipsă de timp sau din dorința profesorilor de a evita conflicte cu părinții, notează Le Monde.

„Predarea istoriei recente în școli este foarte redusă și explică lipsa de cunoștințe a tinerilor despre ce a fost dictatura, precum și persistența unor mituri și narațiuni puse sub semnul întrebării de istoriografie”, a declarat profesorul universitar Nestor Banderas pentru publicația citată.

El atrage atenția că aceste mituri capătă din nou forță în contextul ascensiunii extremei drepte și al absenței unei educații istorice sistematice. Deși în liceu ar trebui reluate aceste teme, modul în care sunt tratate depinde de fiecare profesor și de prioritățile stabilite la nivel regional.

În lipsa unei predări consecvente, mulți elevi își formează opinii din surse informale, precum rețelele sociale. Emilio Silva, președintele Asociației pentru Recuperarea Memoriei Istorice, a fost invitat în mai multe școli pentru a le vorbi elevilor despre crimele comise în timpul dictaturii. „În general, chiar și cei care pozează în duri ajung să mă asculte în tăcere. Iar recent, o fată de 16 ani a venit la mine, după un curs, să-mi spună că nu va mai cânta «Cara al sol», că nu știa ce însemna…”, povestește Silva citat de Le Monde.

În paralel, eliminarea recentă a legilor memoriei istorice din mai multe regiuni – precum Valencia, Aragon sau Extremadura – la inițiativa partidului de extremă dreaptă Vox și a Partidului Popular contribuie la lipsa de sprijin instituțional pentru predarea critică a trecutului recent. Lipsa educației istorice favorizează nu doar uitarea, ci și glorificarea unei perioade întunecate din istoria Spaniei, mai atrage atenția publicația franceză.

Fenomenul este prezent si la noi in special prin faptul ca teme precum extremismul din perioada interbelica au fost tratate superficial, iar azi mesajele liderilor extremisti de odionioara sunt prezente în discursul public - Citeste Similitudini între discursurile legionare – antonesciene și cele suveraniste de azi. Care ar fi însă diferențele?