Explica╚Ťia dezl─ân╚Ťuirii lui Donald Trump ├«mpotriva NATO ╚Öi a alia╚Ťilor jpeg

Explica╚Ťia dezl─ân╚Ťuirii lui Donald Trump ├«mpotriva NATO ╚Öi a alia╚Ťilor

­čôü Istorie recent─â
Autor: Octavian Manea

Dezl─ân╚Ťuirea lui Donald Trump la adresa Germaniei din timpul summitului NATO de la Bruxelles nu este ├«nt├ómpl─âtoare. Ea reflect─â credin╚Ťe ad├ónc ├«nr─âd─âcinate ├«n optica pre╚Öedintelui american. 

Plecarea lui Donald Trump spre Bruxelles la summitul NATO a stat sub semnul criticilor clasice cu care președintele Statelor Unite ne-a obișnuit în ultimul timp. Înainte de îmbarcarea în elicopterul Marine One el a declarat presei :

ÔÇťAvem o mul╚Ťime de alia╚Ťi, dar nu putem l─âsa s─â se profite de noi. Uniunea European─â profit─â de noi. Am pierdut 151 miliarde de dolari anul trecut. ╚śi ├«n plus, cheltuim cel pu╚Ťin 70% pentru NATO. ╚śi sincer, ├«i ajut─â pe ei mai mult dec├ót ne ajut─â pe noi. Vom vedea ce se ├«nt├ómpl─âÔÇŁ .

Ideea c─â alian╚Ťele sunt exclusiv spre profitul alia╚Ťilor, ├«n defavoarea Americii care este jefuit─â - este laitmotivul pe care Donald Trump ├«l reafirm─â cu asertivitate mai ales dupa e╚Öecul ├«nregistrat la summitul G7. Ulterior, el a plusat pe twitter-ul prezidential leg├ónd litigiile din sfera comercial─â cu Uniunea European─â de problematica mai larg─â a angajamentului american pe continent sub umbrela NATO:


ÔÇťUniunea European─â face imposibil pentru fermierii, muncitorii ╚Öi companiile noastre s─â fac─â afaceri ├«n Europa ╚Öi ├«n acela╚Öi timp ei vor s─â ├«i ap─âram ferici╚Ťi prin intermediul NATO ╚Öi s─â ╚Öi pl─âtim pentru asta. Pur ╚Öi simplu acest lucru nu merge!ÔÇŁ

S─â fie doar o tactic─â de negociere prin care s─â ├«i determine pe alia╚Ťii r─âu platnici s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â angajamentele? Sau dimpotriva, afirma╚Ťiile preziden╚Ťiale semnaleaz─â o schimbare de azimut strategic ├«n rela╚Ťia Statelor Unite cu Europa? ├Än cele din urm─â, miza reuniunii alia╚Ťilor ram├óne decisiv─â. Este un moment al adev─ârului. De atmosfera care domin─â primul summit ├«n noul cartier general al NATO (a c─ârui intrare este simbolic flancat─â de doua borne temporale, ├«n fond reperele a dou─â epoci definitorii pentru existen╚Ťa alian╚Ťei ÔÇô o bucat─â din Zidul Berlinului ╚Öi cealalt─â din Gemeni) depinde nu doar mesajul care este transmis Rusiei, dar ╚Öi ratiunea sa de a fii ├«ntr-o epoc─â modelat─â de revenirea competi╚Ťiei ├«ntre marile puteri. ├Än joc este credibilitatea ╚Öi poten╚Ťialul de descurajare al celei mai de succes alian╚Ťe politico-militare din istorie.


Sunt mul╚Ťi observatori care v─âd ├«n ascensiunea lui Donald Trump simptomul unei tendin╚Ťe din America profund─â care are poten╚Ťialul de a transforma politica extern─â ╚Öi de securitate a SUA din ultimii 70 de ani: ÔÇŁStatele Unite abdic─â de la multe dintre reasponsabilit─â╚Ťile interna╚Ťionale consacrate. Donald Trump este cel mai radical pre╚Öedinte din epoca modern─â. Reprezint─â o ├«ndep─ârtare fundamental─â de la tradi╚Ťia inaugurat─â de Harry Truman ╚Öi care a durat p├ón─â la Barack ObamaÔÇŁ,

un fost director de policy planning ├«n Departamentul de Stat, o pozi╚Ťie creata ├«n zorii R─âzboiului Rece de celebrul George Kennan (arhitectul doctrinei de containment).


Problema de fond ├«ns─â este c─â afirma╚Ťiile pre╚Öedintelui Donald Trump sugereaz─â mai degrab─â un set de credin╚Ťe ad├ónc ├«nr─âd─âcinate ├«mpotriva institu╚Ťiilor interna╚Ťionale ╚Öi a alian╚Ťelor. Multe dintre acestea au r─âmas constante ├«n timp, fiind predispozi╚Ťii care dateaz─â de decenii: ÔÇŁ├«nc─â din 1987, viziunea despre lume a lui Trump a fost motivat─â mai mult de furia fa╚Ť─â de alia╚Ťi ╚Öi parteneri dec├ót de inamici. ╚śi asta pentru c─â vede angajamentele de securitate sub umbrela alian╚Ťelor ╚Öi comer╚Ťul liber drept amenin╚Ť─âri existen╚Ťiale pentru interesele Statelor UniteÔÇŁ,

, directorul programului de cercetare dedicat rela╚Ťiei transatlantice de la Brookings Institution .Sugestiv din aceast─â perspectiv─â este episodul din 1987 c├ónd Donald Trump pl─âtea pagini ├«ntregi de advertoriale ├«n cele mai importante ziare ÔÇô New York Times, Washington Post sau Boston Globe ÔÇô mesajul fiind unul foarte asem─ân─âtor cu cel pe care ├«l auzim ast─âzi, doar c─â atunci ╚Ťinta principal─â era mai pu╚Ťin Germania, c├ót Japonia (o na╚Ťiune aflat─â ├«n ascensiune economic─â la acel moment):

ÔÇťJaponia ╚Öi alte na╚Ťiuni profit─â de decenii de Statele Unite. (...) De ce aceste state nu pl─âtesc Statele Unite pentru miliardele de dolari pe care le pierdem pentru a proteja interesele lor?ÔÇŁ .

Publicat sub forma unei scrisori deschise c─âtre poporul american, advertorialul este dominat de aceea╚Öi tem─â a unei Americi p─âc─âlite de c─âtre parteneri prin alian╚Ťe considerate drept veritabile re╚Ťete ÔÇťde f─âcut profit ÔÇŁ ├«n defavoarea Statelor Unite: ÔÇťProtec╚Ťia global─â pe care o oferim valoreaz─â sute de miliarde de dolari pentru aceste state, iar miza este mult mai importanta pentru ei dec├ót pentru noi. (ÔÇŽ) Trebuie s─â-i facem pe ceilal╚Ťi s─â pl─âteasca pentru protec╚Ťia pe care le-o extindem ca alia╚Ťi. S─â-i ajut─âm pe fermierii ╚Öi pe bolnavii no╚Ötri sau pe oamenii str─âzii lu├ónd de la cele mai mari ma╚Öin─ârii de f─âcut profit care au fost vreodat─â create.ÔÇŁ


advertorial Donald Trump 1987 jpg jpeg

Tr─âg├ónd linie, sunt mul╚Ťi observatori care v─âd ├«n mesajele pre╚Öedintelui american o doctrin─â coerent─â, care trece testul timpului, disruptiv─â ├«n raport cu statu-quo-ul transatlantic ╚Öi fa╚Ť─â de rela╚Ťiile tradi╚Ťionale. Mai mult, pre╚Öedintele pare eliberat de constr├óngerile primului an de mandat c├ónd pe multe dosare a r─âmas pe coordonate relativ bipartizane. Recent ├«ntr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal, Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA confirma inten╚Ťia pre╚Öedintelui de a reseta politica extern─â american─â: ÔÇťstructurile postbelice, dezvoltate dup─â 1945 aveau sens atunci, ├«ns─â acum pre╚Öedintele Trump a identificat corect nevoia unei reset─âri. Obiectivul administratiei este de a alinia acea ordine global─â cu realit─â╚Ťile secolului 21.ÔÇŁ Alian╚Ťele ╚Öi institu╚Ťiile l─âsate mo╚Ötenire ÔÇťde cea mai mare dintre generatiiÔÇŁ (├«n formularea generalului Jim Mattis) sunt privite ast─âzi cu suspiciune ╚Öi reevaluate pentru c─â ÔÇťnu mai aduc dividende pentru SUAÔÇŁ.