Vasile Chilian şi soţia sa, Clemansa (© Muzeul Vrancei – Focşani / Muzeul Virtual al Unirii)

Executarea membrilor grupului Chilian pentru spionaj în favoarea armatei române

📁 Primul Război Mondial
Autor: Arhivele Naționale ale României

La data de 17/30 august 1917, la ora 5 dimineața, Vasile Chilian, Dumitrache Pantazică, Ștefanache Săcăluș și Vasile Gălățeanu au fost executați prin împușcare în poligonul Regimentului Putna nr. 10, conform condamnării la pedeapsa cu moartea stabilite de comandamentul armatei germane de ocupație, pentru fapte de spionaj în favoarea armatei române.

Grupul Chilian s-a constituit în comuna Vidra din Județul Vrancea după ce zona a fost ocupată de armata germană, în decembrie 1916. În ultimele zile ale acelui an, în jurul lui Vasile Chilian, un înstărit proprietar de mori din localitate, s-a format o rețea care timp de aproape șase luni a facilitat trecerea militarilor români - evadați din lagărele germane sau rătăciți în timpul retragerii în Moldova - în zona frontului românesc și a transmis armatei române informații referitoare la mișcările armatei germane (schițe, hărți, notițe de pe convorbirile telefonice etc.), notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Din rețea au făcut parte și femeile din familiile celor implicați, care au contribuit la strângerea și transmiterea acestor date. O modalitate inedită de comunicare a informațiilor a fost codul cergilor, a căror înșiruire pe garduri și prispe, în funcție de culoare, transmitea armatei române iminența unui atac german sau, după caz, că inamicul este în expectativă.

Vasile Chilian (1865-1917), condamnat la moarte de autoritățile militare germane de ocupație (© ANR, SJAN Vrancea, fond Tribunalul jud. Putna, dosar 1/1918, f. 49-49v)

Vasile Chilian (1865-1917), condamnat la moarte de autoritățile militare germane de ocupație și executat la 17/30 august 1917, pentru spionaj în favoarea armatei române (© ANR, SJAN Vrancea, fond Tribunalul jud. Putna, dosar 1/1918, f. 49-49v)

Pentru transportarea militarilor s-au amenajat bordeie în munți, dotate cu alimente și medicamente, și s-a stabilit o rută care presupunea trecerea râului Putna în zona localității Burca, aflată pe linia frontului româno-german. O operațiune reușită era semnalizată prin salvele de tun trase de armata română în ziua următoare transportului.

Se estimează că din decembrie 1916 și până la 21 mai/7 iunie 1917, dată la care un convoi a fost descoperit de armata germană, au fost transportați peste 2000 de militari care au reintrat în rândurile armatei române.

Clemansa Chilian, soția lui Vasile Chilian (© ANR, SJAN Vrancea, Colecția de Fotografii, album 1, 56 Clemensa Chilian)

Clemansa Chilian, soția lui Vasile Chilian, condamnată de autoritățile militare germane de ocupație la închisoare, pentru fapte de spionaj (© ANR, SJAN Vrancea, Colecția de Fotografii, album 1, 56 Clemensa Chilian)

După interceptarea convoiului, pe baza documentelor găsite asupra celor prinși, au fost identificați circa 50 de membri ai rețelei, printre care Vasile Chilian, Dumitrache Pantazică, Ștefănache Săcăluș și soțiile lor, arestați cu toții în noaptea de 24 mai/10 iunie. În urma unei minuțioase anchete - care a durat peste 2 luni - și a procesului, membrii rețelei au primit initial pedepse de ani de muncă silnică, dar din inițiativa Înaltului Comandament German procesul a fost rejudecat, iar sentințele primite de Vasile Chilian, Toma Cotea, Ștefanache Săcăluș și sergentul Vasile Gălățan au fost de condamnare la moarte prin împușcare pentru fapte de spionaj și înaltă trădare. A fost, de asemenea, condamnat la moarte căpitanul Barbu Pârâianu, care, alături de sergentul Vasile Gălățan, făcuse parte din convoiul interceptat de germani 21 mai/7 iunie 1917, dar căpitanul a reușit să evadeze din arest înainte de execuție.

Ultimele ore de viață ale celor patru condamnați la moarte

Focșani, 3 septembrie 1917. Anunț al Comandamentului General German (© ANR, SJAN Vrancea, Colecția de Documente, XVIII/28)

Focșani, 3 septembrie 1917. Anunț al Comandamentului General German din Focșani referitor la condamnarea la moarte și executarea prin împușcare, pentru spionaj în favoarea armatei române, a patrioților Vasile Chilian, Dumitrache Pantazică, Toma Ioan Cotea și Ștefanache Săcăluș și a sergentului Vasile Gălățan, prizonier de război de la Piatra (© ANR, SJAN Vrancea, Colecția de Documente, XVIII/28)

Ultimele ore de viață și ultimele dorințe ale celor patru condamnați la moarte au fost consemnate în procesul-verbal redactat de preotul Alexe Vasilescu, aflat alături de ei în dimineața ziei de 17/30 august 1917:

„La oara trei (3) a.m. fixată de Onor. Tribunal m-am presentat la numitul penitenciar unde am fost introdus de personalul militar de serviciu în camenra deținuților; le-am ținut o cuvântare morală; după care le-am săvârșit Sf. Taină a Mântuirii și Sf. Cuminecătură.

În urmă condamnații au arătat dorința că ar voi să li se dee timp pentru a-și formula câte un testament pentru cei rămași după ei, dar li s-a răspuns că nu li se mai poate da nicio aprobare și nici timp nu mai este, sosind ora de executare.

Condamnatul Vasile Chilian în grabă și în puține momente a putut să-și formuleze un tesament olograf [...]

Acest testament mi l-a confiat cu îndatorire de a-l presenta Tribunalului spre a-și avea puterea legală față de moștenitori; iar ceilalți neavând timpul și cele necesare pentru realizarea acestei dorințe au renunțat.

I-am însoțit apoi la esecutare și de acolo i-am condus la locul de înmormântare, unde li s-a făcut obicinuita rugăciune.”

31 august 1917. Proces-verbal redactat de preotul Alexe Vasilescu, referitor la ultimele ore de viață ale membrilor grupului Chilian (© Arhivele Naționale ale României)

31 august 1917. Proces-verbal redactat de preotul Alexe Vasilescu, referitor la ultimele ore de viață ale membrilor grupului Chilian, executați de Comandamentul Armatelor Germane de Ocupație pentru spionaj în poligonul de tragere al Regimentului Putna nr. 10, în dimineața zilei de 17/30 august 1917; conține testamentul lui Vasile Chilian 

31 august 1917. Proces-verbal redactat de preotul Alexe Vasilescu, referitor la ultimele ore de viață ale membrilor grupului Chilian (© Arhivele Naționale ale României)

În memoria lor și a eroilor vrânceni căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, în perioada interbelică a fost ridicat un monument în localitatea Vidra, jud. Vrancea.

Documentele referitoare la activitatea și curajul membrilor grupului Chilian se păstrează în fondurile Serviciului Județean Vrancea al Arhivelor Naționale și sunt disponibile celor interesați prin intermediul Sălii de Studiu.

Foto sus:  Vasile Chilian şi soţia sa, Clemansa (© Muzeul Vrancei – Focşani / Muzeul Virtual al Unirii)

Mai multe pentru tine...