EDITORIAL | Undele seismice ale unui an de criză jpeg

EDITORIAL | Undele seismice ale unui an de criză

Lumea nu va mai arăta la fel, chiar dacă omenirea va reuși să depășească în următoarele luni criza pandemică. Dar rămân efectele. În economie, statele s-au împrumutat cu sume enorme pentru a face faţă cheltuielilor sanitare și pentru a susţine sectoarele aflate în dificultate. Industrii întregi și-au diminuat drastic activitatea și supravieţuiesc doar ca urmare a ajutoarelor de stat. Fie că acceptă măsurile de distanţare și de izolare, fie că le contestă, oamenii sunt supuși unui stres continuu, ale cărui efecte încă nu se văd pe deplin. Dar neîncrederea în autorităţi și în instituţii se răspândește cu o viteză amplificată și de campaniile de dezinformare fără precedent la care asistăm.

Lumea era deja în schimbare, într-o tranziţie incertă. Ritmul schimbării este cel care a crescut sub efectele pandemiei.

În istorie, se poate face o analogie cu ceea ce se întâmpla exact acum un secol. Atunci, o societate traumatizată de război își căuta viitorul. Curentele radicale, extremele au prins milioane de oameni într-un val revoluţionar catastrofal. Europa se reconfigura pe alte baze și se desena o nouă ordine mondială. America venise cu un proiect nou, din care s-a retras. Și, peste toate, epidemia de gripă spaniolă dusese omenirea în cea mai gravă criză sanitară din epoca modernă.

Acum, Europa își gândește viitorul. Iar întrebarea fundamentală este cât de puternică ar trebui să fie Uniunea Europeană pentru a putea face faţă provocărilor noului secol. Europa, al doilea mare actor economic al lumii și cea mai mare piaţă integrată la nivel mondial, trebuie să-și asume și rolul de putere globală? Criza economică nu a cruţat pe nimeni, dar unii au resursele necesare să depășească mai ușor momentul dificil, tocmai pentru că pot acţiona împreună. Uniunea Europeană are această capacitate.

Se discută din nou despre rolul SUA în lume, după mandatul Trump și schimbarea de administraţie de la Casa Albă. Cum va arăta relaţia transatlantică, cum se va rezolva ecuaţia strategică cu puterile care vin în forţă din urmă?

Acum o sută de ani, ieșind din cea mai mare criză pe care o cunoscuse, omenirea nu a găsit cele mai bune soluţii pentru a se apăra de o nouă catastrofă. Sigur se pot face analogii istorice, dar istoria în sine nu se repetă. Oare? 

Acest articol a apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com