Universitatea din București (© ANR, Colecția Documente fotografice, IL, I 1113)

Decretul domnesc de înființare a Universității din București, semnat de Alexandru Ioan Cuza

Înființată la 4 iulie 1864 (stil vechi), ca instituție de înalt nivel academic, Universitatea din București a contribuit în mod considerabil la evoluția României prin formarea elitelor naționale.

Succesoare a Academiei Domnești de la Sf. Sava (1694), Universitatea din București a fost înființată prin decretul domnesc emis de Alexandru Ioan Cuza la 4 iulie 1864 (stil vechi), cu scopul de a oferi învățământului superior „un tot, o unitate, un corp universitar colectiv” prin integrarea facultăților din Capitală într-o structură comună, „după modelul celorlalte state civilizate”, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Așa cum reiese din raportul pe care Dimitrie Bolintineanu, ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice, l-a înaintat domnitorului la data de 3 iulie 1864, această inițiativă era în acord cu evoluția instrucțiunii publice în România, fiind susținută Consiliul Superior de Instrucțiune care emisese un punct de vedere favorabil, exprimat prin procesul-verbal din data de 25 iunie.

Alexandru Ioan Cuza a avizat „să aprobă” raportul ministrului său și a semnat în ziua următoare decretul domnesc care a stabilit că „facultățile din București unite împreună vor purta numele de «Universitatea din București»”. Prin același act s-a stabilit că profesorii facultăților îl vor alege pe rectorul Universității, dar și pe decanul facultății din care fac parte.

Arhivele Naționale ale României publică în format digital, pe pagina de Facebook a instituției, decretul domnesc de înființare a Universității din București (4 iulie 1864), însoțit de raportul lui Dimitrie Bolintineanu (3 iulie 1864).

Documentele originale se păstrează în fondul Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice (dosar 122/1864) și pot fi consultate prin intermediul Sălii de Studiu a Arhivelor Naționale.

Mai multe pentru tine...