De la Renta. Oscarul din modă
În 2014, la vârsta de 82 de ani, Oscar Aristides Renta Fiallo se stingea din viață după ce luptase aprig cu o boală necruțătoare. Experiența l-a făcut să spună că singurele lucruri sigure în lumea aceasta sunt faptul că te naști și că, mai apoi, mori. Despre acest din urmă subiect nu ne prea place să vorbim..., spunea designerul al cărui nume a fost predestinat podiumurilor câștigătoare.
Oscar de la Renta, așa cum avea să fie cunoscut mai târziu, vedea lumina zilei la 22 iulie 1932, în Republica Dominicană. Provenea dintr-o familie catolică strictă, în care era reprezentată mai toată clasa de mijloc:poeți, primari, oameni de afaceri, doctori și avocați. Era al șaptelea copil, cel mai mic și singurul de gen masculin.
Unul dintre unchii din partea mamei, Luis Aristides Fiallo, era medic, avocat și arhitect, în timp ce altul, Fabio Fiallo, era diplomat și poet. Din partea tatălui, unul dintre strămoși a fost de opt ori primar al orașului Ponce, Puerto Rico, începând cu 1812.
Ucenicul lui Cristóbal Balenciaga
După moartea mamei sale, la vârsta de 18 ani, Oscar părăsește paradisul din Caraibe pentru a studia pictura la Madrid, la Academia San Fernando. Visa la o carieră de pictor abstract, însă viața îi rezervase alt destin.
Pentru a face un ban în plus începe să deseneze haine pentru ziare și reviste. Nu părea a fi o ocupație serioasă până ce întâmplarea a făcut ca Francesca Lodge, nevasta lui John Lodge, ambasadorul american în Spania, să vadă aceste desene. Și să fie impresionată. Oscar ajunge, peste noapte, designerul fiicei ambasadorului, care, la rândul ei, apare pe coperta revistei „Life” îmbrăcată într-o creație a lui.
Interesul său pentru lumea modei fusese astfel stârnit. Talentul la desen îi deschide o ușă după alta, și ajunge astfel să colaboreze cu diferite case de modă spaniole, devenind ucenicul cunoscutului creator de haine de lux, Cristóbal Balenciaga. De altfel, Balenciaga va fi considerat de mulţi mentorul său. În 1960 declara revistei „Palm Beach Daily News”:„Vreau să fac haine prêt-à-porter pentru femei. Nu sunt interesat de designuri șocante, ci doar să fac haine frumoase”. Ceea ce a și făcut.
Lux casual
În 1961, aflat în vacanță la Paris primește prima sa slujbă adevărată în lumea modei, ca asistent de creație la Lanvin. Cariera lui nu avansa însă atât de repede pe cât și-ar fi dorit. „Aș vrea să mă ocup de haine prêt-à-porter pentru că acolo sunt și banii”, i-ar fi spus Dianei Vreeland, redactor-șef al revistei „Vogue”, cerându-i un sfat. „Mergi să lucrezi pentru Arden. Reputația ta va avansa repede. În orice alt loc vei merge, vei fi eclipsat de Dior, ” i-ar fi răspuns aceasta.
Zis și făcut. Oscar lucrează doi ani la New York pentru Elisabeth Arden (1878-1966), după care urmează Jane Derby (1895-1965), un alt designer american. În 1965, la moartea lui Jane Derby, de la Renta preia eticheta. Este acest lucru suficient?
În 1967, de la Renta se căsătorește cu redactorul-șef al publicației „Vogue”, din Paris, Françoise de Langlade. O mișcare inteligentă, s-ar putea spune. Mai ales că soția își introduce soțul în cercuri influente din lumea modei și-i invită pe cei bogați și faimoși la prezentările lui. Hainele de la Renta, axate pe imprimeuri delicate pe mătase, împodobite cu volane, cu croieli lejere și culori pastelate, devin sinonime cu hainele de lux casual, care pot fi purtate toată ziua. Încet-încet, contemporanii săi americani îi recunosc valoarea, astfel că Oscar de la Renta este de două ori ales președinte al Consiliului American al Designerilor, între 1973-1976 și 1986-1988.
„Am făcut un legământ – fusta lungă”
În anii 1960, axați pe euforia fustei scurte, Oscar de la Renta merge contra curentului și optează categoric pentru lungirea ei, fapt de-a dreptul dezamăgitor pentru unii dintre fanii săi. Designerul este însă categoric:„Am făcut un legământ – fusta lungă. Și dacă sunt o autoritate în materie de modă și eu cred că sunt, atunci e ridicol să mă sucesc acum”.
Prima sa colecție care a atras atenția a fost inspirată de hainele țiganilor ruși, iar istoricii modei au considerat această influenţă ca fiind semnul unui rafinament cosmopolit. Următoarele colecţii au avut o linie modernă, dar totodată romantică, feminină, reflectând ambele culturi care l-au format:cea sportivă americană și pe cea europeană.
Ca să dea o nouă dimensiune liniei sale vestimentare, Oscar de la Renta a creat un parfum lansat pe piață în 1977. Au urmat o linie de accesorii în 2001 și, un an mai târziu, o colecție de haine de interior.
De la Renta şi Primele Doamne
În 1983, viața sa suferă o lovitură cruntă. Soția sa moare de cancer osos. Puțin după aceea, înfiază un copil dintr-un orfelinat din țara sa natală, Republica Dominicană. Șapte ani mai târziu, în 1990, se căsătorește cu Annette Engelhard Reed, o cunoscută filantroapă. Odată cu noua căsnicie, cariera sa cunoaște o nouă ascensiune.
Numele său rămâne legat şi de vestimentația Primelor Doamne ale Americii. Prima dintre ele e și cea mai cunoscută mai ales pentru apetitul său în materie de modă – Jacqueline Kennedy. Urmează Nancy Reagan în anii 1980, Hillary Clinton în 1997 sau Laura Bush în 2005. Nici acestea nu au rămas indiferente în fața hainelor create de Oscar de la Renta, apelând de fiecare dată la ținute care îi purtau semnătura, mai ales la evenimente oficiale.
Între 1993 și 2002, de la Renta creează haine de lux pentru Balmain, devenind primul dominican care a dat la iveală veșminte pentru o casă de modă franțuzească.
Dincolo de pasiunea sa pentru haine, Oscar de la Renta a fost și un neobosit susținător al artelor. Nu de puține ori a făcut parte din conducerea instituțiilor culturale Metropolitan și Carnegie Hall, Societatea Americană sau Institutul Spaniol.
În 2004, hainelor de lux li se alătură un nou brand O Oscar, pentru clienții mai puțin avuți, dar care vor să se îmbrace bine, iar în 2006 scoate o colecție de rochii de mireasă. Cu acest prilej, de la Renta declara:„Artiștii mei știu totul despre croieli, ornamente, detalii, materiale și broderii și nicicând acestea nu sunt mai importante decât atunci când e vorba de o rochie de mireasă”.
În 2000 e diagnosticat cu cancer, boală pe care o ține în frâu timp de 14 ani.
Oscar de la Renta primeşte Premiul Coty, Oscarul modei
În 2013, Hillary Clinton a patronat o expoziție în onoarea lui Oscar de la Renta, prilej pentru revista „Marie Claire” de a recapitula traseul profesional al acestuia și influența enormă pe care a avut-o în lumea modei. De la Renta a devenit designerul Primei Doamne Hillary Clinton din 1993, adică din anul în care soțul său prelua frâiele Americii, notează revista. În acelaşi an 2013, cu ocazia înmânării unui premiu Consiliului Designerilor Americani, Hillary, care nu era un fan al industriei înainte să-l cunoască, spunea:„Numele său evocă eleganța și frumusețea neobosită. Designul său ne face să ne simțim speciali fiecare dintre noi”.
Nu a fost și opinia lui Michelle Obama care a optat pentru hainele unui alt creator – Alexander McQueen. Despre această situație, Oscar de la Renta spunea:„Este o relație care a început rău și s-a sfârșit la fel”.
Nu doar Primele Doamne au fost încântate să-i poarte creațiile, ci și vedetele din Cetatea filmului:Cameron Diaz, Emma Watson, Sarah Jessica Parker, Jessica Biel, Penelope Cruz, Nicole Kidman sau Michelle Williams.
De la Renta a fost recompensat de-a lungul carierei cu o mulțime de premii, printre care și Premiul Coty în 1967 şi 1968, distincție care este, pentru industria americană a modei, echivalentul Oscarurilor din industria filmului. Din 1973, Oscar de la Renta figurează pe lista internațională a designerilor „Hall of Fame”.
Dar Oscar de la Renta nu și-a uitat niciodată țara natală. Aici a fondat un orfelinat – Casa del Niño – și a mai multe școli din apropierea casei sale din Punta Cana. Cu câteva luni înainte să moară, în 2014, a organizat o prezentare pentru a strânge fondurile necesare unui centru de cercetare a cancerului de la Universitatea din Miami. Pentru el însă timpul se scursese.