Data intrării României în Al Doilea Război Mondial
Orice sursă istorică aminteşte de data de 22 iunie 1941 când trupele române au atacat alături de cele germane frontierele Uniunii Sovietice şi, implicit, momentul intrării în conflict în calitate de stat agresor.
Totuşi, nu momentul tragerii primului foc de armă contează în dreptul internaţional ca moment de debut al unui război. Conform tratatelor încheiate în perioada interbelică, ameninţarea cu intervenţia militară şi apoi atacarea unui stat defineau clar agresorul. Molotov, comisarul sovietic pentru politică externă, a adresat un ultimatum României la 26 iunie 1940 prin care cerea cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de nord. Problema trebuia rezolvată acum când slăbiciunea militară a URSS e de domeniul trecutului. Armata Roşie era pregătită să declanşeze un război-fulger prin folosirea masivă a tancurilor, avioanelor, trupelor motorizate şi a paraşutiştilor.
Nistrul era curs de apă nesemnificativ pentru apărarea României, dar limita momentan înaintarea trupelor roşii. Conform Pactului Briand – Kellogg (Tratatul multilateral pentru renunţarea la război), document recunoscut de Moscova şi de Bucureşti (1929), războiul era scos în afara legii ca soluţie pentru rezolvarea unui conflict. Războiul deschis n-a început imediat deoarece România a acceptat pretenţiile staliniste.
În concluzie, data începerii războiului pentru România a fost 26 iunie 1940 când s-a primit ultimatumul sovietic. Dacă există îndoieli asupra teoriei, trebuie să se observe că trupele sovietice n-au respectat prevederile privind retragerea din Basarabia, au ocupat ţinutul Herţa şi au atacat în nenumărate rânduri armata română şi posturile de grăniceri. Dacă ţinem cont de obsesia lui Stalin pentru disciplină, aceste gesturi nu însemnau iniţiative locale, ci indicau pasul următor:războiul total cu România.
Această dată reprezintă momentul intrării în acţiune pe faţă şi decisiv pentru zdrobirea fascismului şi a burgheziei. Lupta cu întreaga omenire începuse încă din 13 noiembrie 1918, dar rezistenţa Poloniei şi a României a barat pentru un timp planurile Kremlinului.