Credius historia ro jpg

Cum și de ce au apărut IFN-urile?

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Instituțiile financiare nebancare au apărut încă din anii 1960 ca o alternativă pentru persoanele ale căror nevoi financiare nu pot fi satisfăcute de sistemul bancar existent. Chiar dacă inițial acestea au funcționat la o scară limitată, pe parcursul anilor au avut un impact mare asupra industriei financiare.

Continuă să citești pentru a afla care este diferența dintre un credit IFN și unul bancar, dar și care sunt beneficiile aduse de acesta.

Ce sunt companiile financiare nebancare?

Instituțiile financiare nebancare (IFN) sunt entități care furnizează servicii financiare în afara serviciilor bancare tradiționale, în conformitate cu legea. În România, acest lucru este reglementat de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, care permite IFN-urilor să funcționeze în mod legal și profesional ca orice altă bancă. Acest cadru legal asigură un mediu sigur pentru clienți, care pot accesa soluții financiare fiabile și de încredere atunci când au nevoie.

Majoritatea oamenilor apelează la INF-uri din mai multe motive, precum suma care poate fi pusă la dispoziție. Acest tip de credit are aceleași principii ca și împrumutul clasic. Cu toate acestea, este posibil să puteți accesa sume mai mari, mai rapid și mai ușor prin intermediul acestui tip de serviciu.

Diferența dintre un credit rapid IFN și unul bancar

Atunci când examinăm divergența dintre bănci și instituțiile financiare nebancare, este esențial să analizăm reglementările aplicabile, poziția fiecărei entități, acțiunile lor care sunt permise, precum și criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca acestea să obțină o licență de funcționare. Totuși, atunci când vine vorba de nevoile clienților, principala distincție între două instituții care pot oferi credite bancare sau nebancare este perceptibilă din punctul de vedere al clientului: IFN-urile sunt favorabile în oferirea de împrumuturi rapide, dar nu pot atrage depozite - o activitate pe care doar băncile și alte cooperative de credit o pot desfășura.

Instituțiile financiare nebancare pot fi împărțite în două grupe principale:

  • cele din Registrul special al Băncii Naționale;
  • cele din Registrul general.

În cazul în care instituțiile financiare nebancare doresc să intre pe lista entităților înscrise în Registrul special al Băncii Naționale a României, acestea trebuie să îndeplinească anumite standarde de capital, volum de credite și active. În plus, atât aceste organizații care sunt înregistrate, cât și băncile înscrise în acest registru beneficiază de supraveghere și reglementare din partea Băncii Naționale a României.

De ce să alegi un credit rapid IFN?

Spre deosebire de băncile tradiționale, care își trec clienții printr-un proces lent de verificare a cererilor pentru credite, IFN-urile oferă un timp de răspuns mult mai rapid. Acest lucru înseamnă că poți accesa fondurile dintr-un împrumut IFN aproape instantaneu, astfel încât să le poți utiliza rapid și eficient în momente de nevoie. Este o opțiune de creditare ideală pentru situații urgente, deoarece oferă o ușurare imediată.

În cazul în care ești o persoană care desfășoară activități independente, există posibilitatea să întâlnești dificultăți în primirea unui credit din partea băncilor. De ce? Acestea sunt mult mai dispuse să ofere un împrumut persoanelor angajate cu un venit stabil. Din fericire, creditorii financiari nebancari reprezintă o opțiune excelentă pentru solicitanții care desfășoară activități independente, deoarece aceștia iau în considerare situațiile individuale și oferă reglementări mai flexibile în materie de creditare.

Datorită acestor beneficii, majoritatea oamenilor aleg să apeleze la instituțiile financiare nebancare pentru un credit de nevoi personale. În plus, sunt IFN-uri care pun la dispoziție opțiunea de credit online, unde nu este necesar să pierzi timpul pe drum pentru a te prezenta la un sediu fizic. De asemenea, există IFN-uri unde poți aplica pentru un împrumut cu ajutorul unui selfie, iar banii vor fi virați în cont în doar 5 minute.