Cum au fost evreii la un pas de a l g─âsi de Mesia ÔÇô cazul ┼×abbetai ┼óevi jpeg

Cum au fost evreii la un pas de a-l g─âsi de Mesia ÔÇô cazul ┼×abbetai ┼óevi

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Alexandru Voiculescu

Pentru evrei, istoria ┼či religia reprezint─â elemente ce poart─â pecetea unor rela┼úii imposibil de definit, dec├ót probabil ├«n linii mari. Istoria a dus la crearea unor forme religioase aparte, ├«n acela┼či timp, religia a modelat cursul istoriei. Deci, orice aspect al existen┼úei poporului evreu este ancorat ├«n religie, iar nucleul acesteia este reprezentat de mesianism. Astfel, ├«nc─â din perioada antic─â a Vechiului Testament se prefigura apari┼úia lui Mesia, ca destina┼úie ┼či scop a credin┼úei ├«n Dumnezeu ┼či ├«ncheierea unui ciclu al istoriei Poporului Ales. Desigur, de-a lungul timpului, au existat mul┼úi pretenden┼úi, mai mult sau mai pu┼úin demni de acest rol, dar acest articol se va concentra pe un caz special, anume personajul Shabbetay ┼×evi.

┼×abbetai ┼óevi (ÎęÍĚÎüÎĹÍ░Í╝άÍĚÎÖ ÎŽÍ░ÎĹÍ┤ÎÖ) a tr─âit ├«ntre anii 1626 ÔÇô 1676 ┼či a provenit dintr-o familie bogat─â de negustori din Smyrna(Izmirde ast─âzi), Turcia. A primit numele de ┼×abbetaidatorit─â faptului c─â a fost n─âscut ├«ntr-o s├ómb─ât─â, ziua ┼×abatului, fiind, din acest punct de vedere, predestinat pentru a fi considerat Mesia. De asemenea, ├«n ebraic─â, acest nume ├«nseamn─â Saturn.

Desigur, nu este nici pe departe singurul motiv. A primit o educa┼úie rabinic─â ┼či s-a remarcat prin spiritul p─âtrunz─âtor ┼či printr-o ├«n┼úelegere remarcabil─â a textelor. ├Änc─â din perioada adolescen┼úei, acesta a ar─âtat un interes deosebit pentru Cabala, ├«n special pentru textul anonim Sefer ha-peliÔÇÖacare a fost scris ├«n Turcia undeva ├«ntre secolele al XIV-lea ┼či al XV-lea. ├Än acest tratat se remarc─â pasaje din Abraham Abulafia ┼či Yosef Ashkenazi care puneau ├«n leg─âtur─â mesianismul cu influen┼úa planetei Saturn. Aceast─â lucrare anonim─â era o compila┼úie ce consta ├«n sursele cabalistice care discutau rela┼úia dintre Saturn ┼či mesianism, astfel, un student precum ┼×abbetai ┼óevi a dispus foarte u┼čor de tot materialul de care avea nevoie.

shabbatai 3 jpg jpeg

Rela┼úia dintre planeta Saturn ┼či mesianism este una complicat─â, important pentru articolul de fa┼ú─â este faptul c─â studiile lui ┼×abbetai l-au condus pe acesta la concep┼úia conform c─âreia este o leg─âtur─â str├óns─â ├«ntre figura mesianic─â ┼či propria persoan─â.

De asemenea, contextul social a creat o predispozi┼úie pentru poporul evreu de a c─âuta figura mesianic─â ce avea s─â-i reuneasc─â. Influen┼úa milenarianismului britanic din prima jum─âtate a secolului al XVII-lea care a emis, printre altele, ┼či ├«ntoarcerea ├«n 1666 a poporului evreu pe t─âr├ómul f─âg─âduin┼úei, a fost ├«nsemnat─â.

Articolul va avea ├«n vedere evolu┼úia ├«nt├ómpl─ârilor care au dus la conturarea acestui personaj, cu punerea ├«n eviden┼ú─â mai apoi a modului de recristalizare a unei mi┼čc─âri mesianice ├«ntr-una mistic─â.

Deja din 1648, la v├órsta de 22 de ani, ┼×abbetai devenise cunoscut ├«n comunitatea din Smzrna din care f─âcea parte. Acesta ├«ncepuse s─â pronun┼úe Tetragrama, un lucru extrem de controversat, ├«n condi┼úiile ├«n care aceasta se spunea numai de c─âtre Marele Preot ├«n Templul din Ierusalim.

Fiind ├«nc─â prea t├ón─âr pentru a fi o autoritate, iar mi┼čcarea lui ├«nc─â ne├«nsemnat─â, el a fost exilat ├«n 1651 al─âturi de adep┼úii lui.

Acesta a fost punctul de cotitur─â, ├«ntruc├ót a ajuns ├«n Constantinopol, acolo unde, din anul 1658, a ├«nceput s─â creasc─â ├«n popularitate, g─âsind adep┼úi chiar ┼či ├«n r├óndul rabinilor, care ├«i confirmau misiunea mesianic─â.

Din acest punct, traseul devine neclar pentru cercetători, lucrul cert este că după 1658 a plecat în Salonica, pe atunci un centru important pentru misticii evrei. Din cauza pretenţiilor sale a fost exuplzat în 1660.

Ajuns ├«n Cairo, a reu┼čit s─â formeze un num─âr ├«nsemnat de adep┼úi, printre care ┼či oameni ├«nst─âri┼úi ┼či influen┼úi. ├Än acea vreme, Cairof─âcea parte din Imperiul Otoman, iar taxele mari au s─âr─âcit popula┼úia. ┼×abbetai, ca parte din misiunea sa mesianic─â, ├«┼či folosea averea don├ónd-o celor s─âraci, lucru care desigur i-a adus popularitate ┼či ├«n r├óndul p─âturii sociale mai s─ârace.

Un alt punct important a fost mariajul cu Sara, o fostă prostituată. Acest lucru a accentuat ideea conform căreia Shabbatay este Mesia, făcând apel la întâmplarea profetului Osea din Vechiul Testament, care de asemenea se căsătorise cu o prostituată, ca simbol al distincţiei sale.

Având din ce în ce mai mulţi adepţi, acesta s-a întors în Palestina, acolo unde l-a întâlnit pe Nathan Benjamin Levi, cunoscut mai cu seamă sub numele de Nathan din Gaza. Acesta devenit mâna dreaptă a lui Shabbatay, proclamând, în 1665, că din anul următor va începe era mesianică.

Totu┼či, rabinii din Ierusalim nu priveau cu ochi buni aceast─â mi┼čcare, p├ón─â la urm─â ┼×abbetai fiind nevoit s─â plece. A ales s─â se ├«ntoarc─â ├«n ora┼čul natal, Smyrna, unde s-a declarat pentru prima dat─â Mesia. Faima sa a crescut ├«n toat─â lumea, lucru explicabil ┼či prin prisma faptului c─â diaspora evreiasc─â se afla ├«ntr-o situa┼úie grea, iar aceste evenimente erau v─âzute ca fiind salvatoare.

├Än ciuda popularit─â┼úii sale, este izgonit de c─âtre autorit─â┼úile din Smyrna, mai mult ca urmare a tensiunilor ┼či modului de comportament care nu era ├«n concordan┼ú─â cu dogma rabinic─â. Au fost abolite ritualurile ┼či zilele de post odat─â cu intrarea ├«n ÔÇťera mesianic─âÔÇŁ.

├Än 1666, a ajuns la Constantinopol, unde a fost arestat pe loc, ├«ntruc├ót sultanatul ├«l vedea ca pe o amenin┼úare la siguran┼úa Imperiului Otoman din cauza ÔÇťprofe┼úieiÔÇŁ lui Nathan din Gaza conform c─âreia Mesia va deveni ├«mp─âratul Imperiului Otoman. Multe pove┼čti despre miracolele f─âcute ├«n ├«nchisoare au ├«nceput s─â circule, lucru ce a crescut ┼či mai mult popularitatea lui ┼×abbetai.

Mutarea din ├«nchisoarea din Constantinopol ├«n cea din At Abydos a ├«nsemnat punctul culminant al misiunii sale ÔÇťmesianiceÔÇŁ. Modul rege┼čte ├«n care acesta a fost tratat,   al─âturi de cooperarea autorit─â┼úilor turce┼čti au dus la preg─âtirea unui exod din diaspore al evreilor. Aproape fiecare sinagog─â a introdus o rug─âciune pentru ÔÇťMesiaÔÇŁ.

De aici a urmat panta descendent─â. Gre┼čeala sa major─â a fost ambi┼úia de a deveni ├«mp─ârat. Mehmed al IVÔÇôlea, observ├ónd ┼či cre┼čterea ├«n popularitate, i-a oferit lui ┼×abbetai s─â aleag─â dintre a fi executat, a se supune unui test care s─â confirme figura sa mesianic─â sau a se converti la islam.

Pentru a sa ÔÇťer─â mesianic─âÔÇŁ a ales ce este mai r─âu, anume s─â se converteasc─â la islam.  E u┼čor de ├«n┼úeles dezam─âgirea care a urmat ├«n r├óndul comunit─â┼úilor evreie┼čti, contrastat─â de batjocurile cre┼čtinilor ┼či musulmanilor. Totu┼či, 300 de familii, al─âturi de so┼úia sa, Sara, s-au convertit la islam. Dup─â acest eveniment, notat de cronici ├«n 16 septembrie 1666, personajul ┼×abbetai a intrat ├«n obscuritate. O comunitate mic─â de adepep┼úi a r─âmas ├«ns─â, dar f─âr─â vreo influen┼ú─â ├«nsemnat─â pentru a recrea mi┼čcarea mesianic─â. ┼óevi a murit la 17 septembrie 1676.

La ├«nceputul acestui articol am adus ├«n discu┼úie leg─âtura dintre planeta Saturn ┼či Mesia ├«n concep┼úia iudaic─â. Singurul scop a fost s─â eviden┼úiez un element esen┼úial care ├«l propunea pe ┼×abbetai ┼óevi ca fiind figura mesianic─â a poporului evreu. Dar planeta Saturn joac─â un rol mult mai complex ├«n mistica ┼či imaginarul iudaic, ┼či ar putea fi cel pu┼úin subiectul unei teze de doctorat. Caracteristicile acestei planete se ├«ncadreaz─â ├«ntr-un spectru mult mai larg, plec├ónd de la reprezentarea figurii mesianice, dezvoltat─â mai ales de Abraham Abulafia ├«n secolul al XIII-lea;la devenirea unui simbol negativ, care explica soarta nefast─â a poporului evreu, a┼ča cum apare la mistici precum Yosef ibn Tzayya sau Yitzchaq Caro ├«n secolul al XVI-lea.

Una peste alta, istoria ┼či religia poporului evreu au reprezentat dou─â p─âr┼úi ce au gravitat una ├«n jurul celeilalte form├ónd ├«ntotdeauna un cadru complex ┼či greu de ├«n┼úeles de cineva din afar─â.

Referinţe bibliografice

Sabbatai Zevi:Testimonies to a Fallen Messiah, David Joel Halperin

Sabbatai Sevi:The Mystical Messiah:1626-1676, Gershom Scholem

Evreii lui Saturn, Moshe Idel