
Cum arăta temnița Castelului Corvinilor?
Temnița Castelului Corvinilor era compusă din două încăperi. Partea de jos era locul unde erau ținuți condamnații la moarte, aici exista o ușă cu gratii din fier.
În partea superioara erau ținuți condamnații de drept comun, notează Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.
Temnița Castelului Corvinilor este descrisă de Ioan Bajoni, în inventarul din anul 1681:
„Închisoarea are tavanul din grinzi, iar ușa etajului de sus este din scândură de stejar, balamale, chingi, zăvor de lemn cu cap mare, de asemenea aici se găsește un butuc lung, în care pot fi prinși cinci oameni, iar pe ea se găsesc încuietori cu tot cu lacăte, la care se adaugă ancore încârligate cu lanț lung de doi stânjeni, un butuc pentru capul prizonierilor, iar în partea de jos, ușa este din grătar de fier, o bucată”.
Ioan de Hunedoara a transformat Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor din Hunedoara a rămas până în zilele noastre împânzit de construcțiile militare clădite în vremea lui Ioan de Hunedoara.

„Ioan de Hunedoara era interesat în fortificarea locului său de baștină, nu doar pentru a-și apăra averea, dar și pentru că era strâns legat de poporul care locuia în satele din această regiune. Deci pentru apărarea regiunii, care forma domeniul său feudal, a fost întărită cetatea Hunedoarei. Ea a fost mărită, i-a fost construit un nou zid de incintă exterior, având la cele patru colțuri ale sale un bastion rotund, prevăzut fiecare cu mașiculiuri. Acestea sunt, de fapt, deschiderile pratcicate în zidurile părților superioare ale bastioanelor, prin care erau aruncate pietre, smoală topită ori apă clocotită, pentru a respinge dușmanul ajuns la zidurile cetății”, arăta istoricul Oliviu Velescu, în volumul monografic „Castelul de la Hunedoara”.
Bastioanele erau prevăzute și cu „fente”, deschizături în zid prin care apărătorii castelului puteau trage cu arcul, și cu alte deschizături (meurtriere), de diferite forme și mărimi, pentru armele de foc. În interiorul castelului, alte construcții îi puneau la încercare pe atacatorii.

În Castelul Corvinilor din Hunedoara turiștii găsesc o scară spirală care urcă spre sala mare acestuia (Sala Dietei).
Există un mit potrivit căruia majoritatea scărilor din castele medievale au fost construite pentru a fi extrem de înguste, în spirală și, de obicei, urcând în sensul acelor de ceasornic pentru a face extrem de dificilă lupta pentru cei care pătrund în castel.
Scările spirale erau slab iluminate și construite inegal, pentru a nu le permite asediatorilor să își păstreze echilibrul sau să își ia avânt în lupta cu cel care se afla deasupra lor.
Mai multe pentru tine...