Cum a ridicat Mao un intreg oraș secret sub Beijing! jpeg

Cum a ridicat Mao un intreg oraș secret sub Beijing!

­čôü Comunism
Autor: Redac╚Ťia

├Än 1969, Mao Zedong ÔÇô cel care a condus China cu o m├ón─â de fier mai mult de trei decenii, a comandat construirea unui al doilea Beijing ├«n subteranul celui original. Acest ora┼č subteran, ascuns de ochii lumii, era menit s─â ├«i ad─âposteasc─â pe to┼úi locuitorii de atunci ai Beijing-ului, dac─â ar fi izbucnit un r─âzboi nuclear.

Este ignorat de majoritatea chinezilor, de fapt, cei mai mulţi locuitori din Beijing habar nu au că există!

image

Nimeni nu ┼čtie pe ce distan┼ú─â se ├«ntinde ÔÇťre┼úeauaÔÇŁ  subp─âm├óntean─â chinez─â, ├«ns─â se spune c─â totul ar fi conectat cu punctele centrale ┼či institu┼úiile publice ale Beijing-ului, printre care se num─âr─â Pia┼úa Tiananmen ┼či Gara Central─â. Spre exemplu, se spune c─â tunelurile care duc spre  Pia┼úa Tiananmen sunt destul de late pentru a ad─âposti tancuri ╚Öi alte vehicule blindate.

Citește:

Top 10 ziduri celebre pe care s─â le iei cu asalt

Top 10 călătorii cu autobuzul pe care nu ar trebui să le rataţi

Toate câte le visase

image

Cei care au ajuns aici (pe ascuns, deoarece autorit─â┼úile chineze sunt drastice ├«n ceea ce prive┼čte acest loc) spun c─â sub p─âm├ónt ar fi trebuit s─â fie restaurantele, birourile, spitalele, ┼čcolile, teatrele, fabricile, toate c├óte le visase Mao pentru ora┼čul subteran.

Majoritatea pasajelor sunt ori inundate ┼či imposibil de parcurs, ori blocate de  gunoaie. O bun─â parte din ÔÇťOra┼čul ascunsÔÇŁ  a fost betonat─â, inundat─â sau distrus─â pentru a face loc re┼úelei de metrou din Beijing.

image

Tot conform m─ârturiilor celor care au ajuns aici din curiozitate, atra┼či de spectaculosul despre care scriu apoi pe forumuri ori blog-uri, exist─â chiar locuri cu postere pe pere┼úi, sau inscrip┼úii, iar b─ânuiala lor este c─â exist─â c├ó┼úiva oameni s─âraci care au ajuns chiar s─â tr─âiasc─â aici din cauza problemelor mari cu cre╚Öterea num─ârului popula┼úiei ┼či a crizelor imobiliare din ce ├«n ce mai mari ale Beijingului.

├Än anul 2000, o parte a ora┼čului subteran a fost oficial deschis─â, ca atrac┼úie turistic─â, dar acest lucru nu a func┼úionat prea mult, dovedindu-se nerentabil.