image

Cum a murit înecat, cu cal cu tot, în Dâmbovița un voievod român, după ce s-a îmbătat

Domnitor al Ţării Româneşti între 1530 şi 1532, Vlad Înecatul a avut o domnie scurtă şi foarte agitată, cu numeroase tentative ale nobilimii de a-l da jos de pe tron. Şi finalul vieţii lui Vlad Înecatul a fost unul neobişnuit.

Născut în 1508, Vlad Înecatul a fost fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduţ) aşa cum reiese dintr-un document din 26 iunie 1588 în care Mihnea Turcitul punea în pomelnicul mănăstirii Dealu şi pe „Vlăduţ voievod, părintele lui Vlad voievod Înecatul“.

Domnia a obţinut-o de la Înalta Poartă în urma încercării lui Moise Vodă de a scutura jugul turcesc. În vara lui 1530, Vlad Înecatul a adunat tabăra boierilor nemulţumiţi de politica autoritară a domnului şi, cu armata pusă la dispoziţie de sultanul Suleiman Magnificul, a venit în Ţara Românească. Moise a încercat, în primă fază, să opună rezistenţă, după care, trădat de boierimea temătoare de consecinţe în frunte cu familia Craioveştilor, a renunţat la opoziţie şi s-a retras în Transilvania.

Încercari de înlăturare ale lui Vlad

La scurt timp după ce Vlad Înecatul a urcat pe tron, Moise, ajutat de marele ban Barbu al II-lea Craiovescu, cumnatul său, a strâns o armată de mercenari din Transilvania şi s-a întors în Ţara Românească pentru a lua tronul. Pe 24 august 1530 a trecut prin pasul Rucăr, apoi s-a îndreptat spre Slatina pentru a face joncţiunea cu trupele lui Barbu al II-lea Craiovescu. Pe 29 august 1530, într-o luptă dată la Viişoara, cei doi sunt ucişi iar armata strânsă de ei este spulberată.

Pe parcursul celor doi ani şi trei luni de domnie, familia Craioveştilor a încercat în repetate rânduri să îl dea jos pe Vlad Înecatul de pe tron. Mai mulţi dintre complotişti au fost executaţi.

Vlad al VI-lea Înecatul este cel care a ctitorit mănăstirea Viforâta, important monument arhitectonic al secolului al XVI-lea în Ţara Românească.

Sfârşitul domniei lui Vlad al VI-lea Înecatul se leagă de un moment stupid de la care provine şi supranumele său. Conform mai multor cronici ale vremii, în vara anului 1532, domnitorul s-a îmbătat şi s-a înecat cu tot cu cal în Dâmboviţa, la doar 24 de ani.